Logotyp

Tokarp

Fjällvägen 18

Alla bilder
Sommaridyllen

Lyckligt kolonilottad

Söder om söder, vidare förbi Gräshagen och upp längs bergssluttningen i Tokarp ligger en av stadens hemligaste trädgårdar. Här har det grönskat och spirat ända sedan 1957 och nu finns en riktig pärla till kolonistuga – och trädgård! – att ta vid. Stugan är en lagom stor liten oas för dig som vill ha en egen plats att landa mjukt på. Nära stan, nära naturen, mitt i en egen lummig trädgårdsdröm. Här har kreativiteten flödat fritt, och den välskötta stugan och vackert anlagda trädgården vittnar om att många, många arbetstimmar och mycket kärlek har lagts ned både inomhus och utomhus.

I en kolonistuga är gränserna mellan ute och inne gärna något utsuddade, och vi tänker oss att det här nog ändå är ett 300 kvadratmeter stort vardagsrum. När du väl är på plats efter jobbet, under semestern eller hela sommarhalvåret – och har öppnat skjutdörrarna mot altanen – så är det bara att andas ut. Oavsett hur du vill ta dig an livet som kolonist så finns alla möjligheter till odling, vila, kreativitet eller bara skörda frukterna av tidigare ägares trädgårdskunskaper och flit. Förresten, vinbären är nog snart mogna. Välkommen till ditt sommarhem!

Snabbfakta 1-16 Snabbfakta 2-33

En verklig idyll under hela sommarhalvåret. Fortsätt det flitiga trädgårdsarbetet eller pusta ut i din egen oas strax utanför stan!

Adress Fjällvägen 18
Område Tokarp
Bostadstyp Fritidshus
Antal rum 2 rum och kök
Boarea 25 kvm
Tomtarea 300 kvm
Byggår 50-tal
Pris 500 000 kr / bud

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Johan Marklund Ansvarig mäklare 0723-132000 johan@vastanhem.se Mer om Johan

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Bostadsbeskrivning

Huset

Trettio näpna kvadrat, men gott om plats för trädgårdsplanering, avkoppling och vänner på besök. Huset har tagits varsamt omhand och genom åren har färg, bra material och en god känsla för detaljer förfinat både stämning och kvalitet. Här är det bara att flytta in – och flytta utomhus.

Altanen

Direkt utanför köket öppnar altanen upp världen utanför. Här värmer frukostsolen gott, och vill du ha lite skugga – eller regnskydd om sommaren drar sig åt det hållet – så är det bara att flytta in under taket. Altanen är lekfullt byggd i olika nivåer, med trappsteg och flera platser att slå sig ned efter en lång dag på sofflocket eller i trädgården.

Citat 1

"Pappa la ner väldigt mycket jobb på att få ordning på trädgården och har nog grävt upp varenda kvadratmeter och planerat och planterat."

"Pappa la ner väldigt mycket jobb på att få ordning på trädgården och har nog grävt upp varenda kvadratmeter och planerat och planterat."

Citat 1

Trädgården

Här prunkar det, så att säga! Högt och lågt, lummigt och grönskande. Fruktträd, bärbuskar, perenner och allt däremellan. Vi är inga trädgårdsexperter men här är det tydligt att mycket kunskap, kreativitet och en hel del arbete har gjort sitt i skapandet av denna oas. Sätt dig ned en stund, dofta på blommorna och fundera över hur du vill låta den växa vidare.

Rummet

Rum och kök flyter ihop fint, och trots den försiktiga ytan så finns det nog ändå långbordsmöjligheter här. Iallafall ett halvlångt bord om du vill bjuda in till trädgårdsfika med släkt och vänner. Säkert finns det fler sätt att möblera, kanske en liten kökssoffa att vila ryggen på medan färskpotatisen kokar?

Citat 2

"Det är nog ett ovanligt påkostat kök för att sitta i en kolonistuga vi satte in här, men samtidigt så vet man ju att det kommer hålla i många år framåt."

"Det är nog ett ovanligt påkostat kök för att sitta i en kolonistuga vi satte in här, men samtidigt så vet man ju att det kommer hålla i många år framåt."

Citat 2

Köket och matplatsen

HTH-kök i kolonistugor vågar vi nog påstå hör till ovanligheterna. Men så är detta en riktig vinstlott i kolonisammanhang också. Gott om förvaring, mycket bänkyta och träfronter i klassikt danskt snitt. Svart, stilrent – och väldigt snyggt!

Förbränningstoaletten

En egen liten lösning för naturbehoven tar frihetskänslan till nästa nivå. Med en effektiv förbränningstoalett i ett separat rum blir stugan snäppet mer bekväm, och du kan få gjort det som ska göras, helt utan krusiduller. Kvar blir bara lite aska som kan vändas ned i jorden, och så är cirkeln sluten på riktigt.

Citat 3

"Toaletten är i princip helt ny och oanvänd och väldigt smidig, sen finns det ju spoltoaletter och duschar nere i den gemensamma paviljongen också."

"Toaletten är i princip helt ny och oanvänd och väldigt smidig, sen finns det ju spoltoaletter och duschar nere i den gemensamma paviljongen också."

Citat 3

Omgivningen

Tar du cykeln till kolonistugan är det skönast och grönast att ta grusvägen längs den gamla banvallen. Det lutar lite uppför men målet är väl värt pulsen. Buss nummer 3 stannar passande nog vid hållplats Tokarps koloni, och härifrån leder gångvägen genom skogen direkt till grinden. Vill du vidga vyerna ytterligare så finns det gott om skog och strövområden liksom ängarna vid Bårarp att utforska.

Tokarps Koloniförening

Bara några minuters promenad från villakvarteren på Tokarp, söder om Gräshagen, ligger Tokarps Koloniförening. Föreningen bildades i mitten av 50-talet och invigdes 1957. Totalt finns det 105 lotter på området med tomter om cirka 300 kvadratmeter. Det råder fin sammanhållning bland lottinnehavarna där gemensamma fikastunder, grillkvällar och andra aktiviteter anordnas. Varje år anordnas även gemensamma städdagar för området. I föreningen finns gäststuga att hyra, paviljong, föreningslokal med sanitetsdel med duschar och toaletter. Även tvättmöjlighet finns där man mot en låg avgift får lov att köra sin dagliga tvätt om så önskas.

Planritning

Mäklaren informerar

Nuvarande ägare har haft kolonilotten i cirka fem år. Nedan följer information kring förbättringar som gjorts som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.

Köket från HTH lät nuvarande ägare installera för 4 år sedan och detta är mycket sparsamt använt. Det finns också en nyare luft/luft-värmepumpen som dels funkar fint som frostvakt under vintern om man vill vinterförvara växter inomhus, men som även kan producera kyla och svalka ner stugan under varma sommardagar och sommarnätter.

Såväl fönster som fasad är i gott skick och de enda fönster som inte är bytta nyligen är de två som sitter i anslutning till sovrummet/rummet, dessa är kopplade tvåglasfönster med träbågar. De övriga fönstren är underhållsfria aluminiumfönster med isolerglas i.

Tomten och trädgården är kraftigt omgjord och omplanerad, denna var oerhört igenvuxen när nuvarande ägare tog över. Idag finns här en stor altan där man kan följa solen hela dagen, och mängder av välskötta planteringar med både perenna växter, buskar, klätterväxter och träd. Dessutom finns en liten trädgårdsfontän som både drar till sig insekter och törstiga småfåglar.

Bara en halv minuts promenad bort ligger parkeringen, och det är tillåtet att köra fram med bil till sin stuga vid i- och urlastning. I området finns också en gemensam byggnad som kallas Paviljongen, och här nere kan man mot en låg avgift om cirka 20 kronor använda tvättmaskin och det finns dessutom duschmöjlighet där man får hyra en duschnyckel för 150 kr/år om man så önskar.

Utöver själv stugan finns också en enklare redskapsbod på tomten där man kan gömma undan trädgårdsredskap, dynor och annat jox som inte behöver ligga framme.

Bilder

Planritning