Huset
Denna småhusbebyggelse på Norrängen har många namn: barnrikehus, egnahemshus och rävfarmen. Kära hus har många namn, tydligen. Inte störst och lyxigast, men rejäla hus för familjen som växer. Och utsikten torde vara en av kommunens mer åtråvärda. ”Milsvid” är en klar underdrift. Huset är byggt i suterräng med murad hel källare. Stomme och bjälklag i trä, men fasaden har sedan en tidigare renovering och tilläggsisolering klätts i vitt mexitegel. På taket ligger glaserat tegel. Huset är för närvarande disponerat för två hushåll med separata ingångar.
Historia
Dessa typiska hus på Norrängen är både en viktig bit i arkitekturhistorien och i vårt gemensamma folkhemsbygge. Så kallade egnahemshus som byggdes för att en växande befolkning skulle komma bort från innerstadens trångboddhet – för att släppa in ljus och frisk luft i varenda skrymsle, både i hus och människor. Och ingen annanstans har väl den ambitionen fallit så väl ut som här på Norrängen, där ljuset blir både en del av inredningen och ett konstverk i sig.
Citat 1
"Du som vill disponera hela huset för egen räkning kan ganska enkelt göra det – men du behöver fundera på var trappan sitter bäst."
"Du som vill disponera hela huset för egen räkning kan ganska enkelt göra det – men du behöver fundera på var trappan sitter bäst."
Trädgården och uteplatserna
Tomten mäter 497 kvadratmeter och sträcker sig mellan Gripenbergsgatan och Grännavägen. Uppfarten till garaget kommer in från Grännavägen. Garaget ligger en våning ner från huset, så att garagets tak blir en uteplats med utsikt. Husets tillbyggda stora burspråk innebär också utgångar – till balkong där uppe och till stor stensatt uteplats där nere i trädgården. Lite olika fruktträd finns, precis som det ska i gamla trädgårdar. Upp mot gatan har du en bambulund som hamnar i solens blickfång på morgonen och förmiddagen.
Entrén
I hallen välkomnas vi med ljus marmor på en stor yta, ända fram till skjutdörrsgarderoben. Gästtoaletten in till höger har samma golv, om du gläntar på dörren in dit redan nu. Men troligast är att ljuset från vardagsrummet lockar mer. Eftersom huset har dörren mitt på gaveln så kommer du snabbt in till husets ljusa centrum. Gamla trappan ner till våningen nere satt tidigare där gästtoaletten ligger idag.
Citat 2
"I maj blommar körsbärsträden på berget och allt blir grönt – då vill man helst vara ledig och sitta och njuta."
"I maj blommar körsbärsträden på berget och allt blir grönt – då vill man helst vara ledig och sitta och njuta."
Vardagsrummet
Här är det inte lätt att lägga märke till alla detaljer – det är utsikten som lockar ögat direkt. Och det gäller oavsett väder och tid på dygnet. Den gamla fiskbensparketten är i gott skick och får spreta ut över stor yta. Huset har, som du ser, fått en rejäl tillbyggnad i form av ett burspråk som gör vardagsrummet här uppe – men även en trappa ner – typ dubbelt så stort. Glasdörrar ut dit, om du vill stänga om dig. Ett extra stort fönster har också tagits upp i fasaden borta i andra hörnet, så du inte missar utsikten om du ställer matsalsbordet där. En öppen eldstad mitt i huset är också en del av inredningen.
Köket
Fullstort kök med liten matplats för vardagens måltider. Golvet i ekliknande laminat och bänkskivorna i grått, även de i tåligt laminat. Fönstret upp mot Huskvarna-berget bjuder på full grönska så här års, och till hösten allt mellan gult, orange och rött. Alla fönster är i princip bytta i huset vid tidigare renovering.
Citat 3
"De riktigt långa sommarnätterna bjuder himlen på alla tänkbara färger. Även ett riktigt åskväder kan vara något att längta till."
"De riktigt långa sommarnätterna bjuder himlen på alla tänkbara färger. Även ett riktigt åskväder kan vara något att längta till."
Sovrummet
Även här saxar det fina golvet in, och det blir ett väldigt vackert sovrum med fönster både mot gata och gavel. Just att man ställt två fönster nära ett hörn är typiskt för tiden då huset byggdes – då arkitekterna började överge de klassiska proportionerna och strikt symmetri. Just dessa hörnfönster var en modig nyhet. Om du disponerar om huset och använder hela för egen del, kan detta bli ett vackert tv-rum eller bibliotek – så har du alla sovrummen nere.
Badrummet
Badrummet ligger mitt i huset, med litet fönster mot öster och morgonsolen som hjälper till med arbetsbelysning under ljusare årstider. Helkaklat i diskreta och kloka färger och former. Även tvättmaskin på plats. Vid eventuell omdisponering av huset kan maskinerna flytta ner i källarplanet – så får du mer svängrum här uppe.
Citat 4
"Du cyklar till stranden vid Oset på tio minuter – och det går att cykla på nedsidan av motorvägen dessutom."
"Du cyklar till stranden vid Oset på tio minuter – och det går att cykla på nedsidan av motorvägen dessutom."
Gästtoaletten
Gästtoalett kanske man inte hade räknat med i ett relativt nätt hus som detta. Men desto mer tacksamt att kunna ha två eller tre toaletter totalt, om familjen växer in i hela huset och ner i suterrängplanet. Den fina ljusa marmorn har fått följa med även in hit från hallen. Fönster även här, om än i litet format. (Gamla trappan ner satt tidigare här.)
Suterrängplanet
Nuvarande ägare har alltså hyrt ut hela nedre planet som en lägenhet. I princip lika stort som uppe, även om inte allt räknas som boyta här. Eldstad även här, i form av en kamin. Badrummet hamnar, liksom uppe, mitt i huset – men det funkar bra. Köket har det ljusa marmorgolvet vi redan sett i hall och badrum. Tänker du disponera om huset behöver du fundera på var trappan ska stå. Om vi på Västanhem får tänka högt, så skulle vi nog rekommendera en spiraltrappa – relativt centralt i huset.
Planritning
Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har ägt huset sedan 1999. Nedan följer en kortare sammanfattning av den information som kan vara bra att ha med sig vid köp.
2003-2004 - Utbyggnad av entréplanet.
2007 - Utbyggnad av suterrängplanet färdigställs.
2008 - Kamin installeras på suterrängplanet.
2008 - Dränering runt huset 2008, med undantag för sidan med befintlig trappa in till entréplan.
2009 - Omläggning av taket, renovering av eldstad på entréplan samt golvvärme på suterrängplan.
2001-2008 - Utbyte av fönster.
Huset är sedan 2017 anslutet till öppen fiber via Jönköping Energi, så kallat Wetternet. Den fasta månadskostnaden för detta är 70 kr/månad. För mer information om olika bredbandslösningar och TV-paket som kan beställas genom denna tjänst, besök gärna wetternet.se/anslut.
Huset säljs med en s.k. friskrivningsklausul, med anledning av en sjukdomsbild hos säljarna.