Logotyp

Plantagegränd 7

Alla bilder

Vågtoppat i en klass för sig

Denna hundraåring har tveklöst sina bästa år framför sig. Precis som du. Gamla Liljeholmsskolan i nygotisk stil, fick ett andra liv med bostäder för cirka 20 år sedan. Nu kan en av dem bli din. Nästan fyra meters takhöjd innebär cirka 250 kubikmeter boende med oändlig Vätterutsikt från matplatsen, köket och sängkammaren. Som du märker, ett unikt boende med hög standardavvikelse. Vi på Västanhem har ännu en gång fått chansen att "examinera" en lägenhet i detta skolhus till en ljusnande framtid.

Lägenheten i väldigt fint skick, med ett nytt ljust ekgolv och väggar, fönster, lister och foder krispvitt nymålade. Köket är lika stilrent, och grafisk skärpt mellan svart och vitt. Badrummet fräscht men orenoverat sedan huset bytte livsuppgift från skola till boende. På pappret som sagt en tvåa, men i verkligheten finns ett litet extra rum som kallas vinterträdgård, vilket väcker nyfikenheten. Och oavsett hur livet blir, så har du alltid Vättern bara några meter från fönstret. Välkommen till Plantagegränd!

Adress Plantagegränd 7
Område Liljeholmen
Upplåteleseform Bostadsrätt
Boarea 64.5 kvm
Antal rum 2.5 rum och kök
Byggår 1900
Månadsavgift 3 578 kr/mån
Avgift inkluderar Värme, vatten och tv
Våning Våning 2 av 5. Hiss finns.
Pris 2 800 000 kr / bud
Snabbfakta

Vill du veta mer?

Simon Staflund Ansvarig mäklare 0735-067000 simon@vastanhem.se Mer om Simon
Sofia Forsanker
Sofia Forsanker Extra kontaktperson 036-3336080
sofia.f@vastanhem.se Mer om Sofia

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Vätterutsikten från kök och sovrum är något alldeles extra.

Plantagegränd

Detta skolhus uppfördes i början av 1900-talet, då skolor hade samma status som slott och kyrkor. En pampig byggnad, med välvda höga fönster och en dekorativ fasad med klassiska ornament. I dag står gamla Liljeholmsskolan högt i kurs som boende. Huset renoverades genomgripande under slutet av 1990-talet, med alla kvaliteter bevarade, exteriört och interiört.
"Alla har var sin p-plats på gården, och med detta centrala läget har vi inte behövt mer än en bil. Här går man till det mesta på 5-10 minuter."

Entrén

Även första våningen ligger rejält upp från gårdsnivån som du märker, så pulsen hinner ta ett skutt även upp hit. Men det finns hiss också när det behövs. Så fort du kommer in blir du nyfiken på att rusa in i rummen för att kolla både takhöjd och utsikt. Om du trots allt skulle titta ner så möts du av ett tåligt ekgolv som är genomgående i hela lägenheten, utom i badrummet.
"Vi har målat om precis allt i lägenheten och lagt in golv. Vi bytte även fläkt när vi flyttade in."

Vardagsrummet

Tänker du köpa en bokhylla från golv till tak här, får du köpa två och ställa på varandra. Så högt är det i den höga delen. Här vetter fönstret mot gården och söder, men Vätterkänslan finns med från både sovrummets och kökets ljusinsläpp. Djupa fönsternischer ger fin karaktär. Rullgardinerna är specialbeställda för höjden och kan övertas efter överenskommelse.

Barnrummet

Ett lite annorlunda mindre rum som kan vara både en öppen balkong och ett vanligt rum. Fönstret kan du vika ihop och öppna helt mot söder. Kan också bli ett växthus om du stänger mot vardagsrummet. Perfekt för tomaters sötma och rodnad. Väggen lätt att återställa. Nuvarande ägare har det till barnrum vilket funkar bra; en femvåningssäng får lätt plats.
"Byta lampor i taket är inget problem, föreningen har rejält långa stegar som lånas ut när det behövs."

Köket

Knivskarpt kök som är i absolut toppskick. Ett modernt möte med det gamla huset som blir en fin kontrast. Snyggt med alla överskåp koncentrerade på en vägg. Fönstret katedralhögt med perfekt djup i fönsternischen för allehanda parkering. Här kan du sitta och skvalpa med en kopp varmt te i handen och titta på en frustande sjö utanför, pinad under nordanvinden. Med en iläggsskiva i bordet sitter ni upp till sex-åtta personer i köket.
"Det är så mycket sommar känsla här, med utsikten och vågorna."

Sovrummet

När sommarsolståndet är som ivrigast har du faktiskt sol in både morgon och kväll in genom sovrumsfönstret. Men på vintern kan du sova utan rullgardin och bara leva efter det sparsamma ljuset som sipprar in. Köp ett tjockt vintertäcke så sover du med öppet fönster året runt. Vättern är ett eget väsen, ibland vresig och kall, andra dagar som en ljum smekning. Det finns visst sex garderober också, om vi ska se till det praktiska.
"Förra gången isen la sig blev det så tyst från Vättern; man har verkligen vant sig vid att ha vågorna utanför fönstret året runt."

Badrummet

Här har inget dramatiskt skett sedan totalrenoveringen. Det innebär ett ordinärt badrum, med sansad takhöjd. Vitt kakel på väggarna och våtrumsmatta på golvet. Duschhörna för de kallare månaderna på året. Annars är det morgondopp som gäller. Vill du sätta ditt eget stuk på rummet finns alla möjligheter att skapa något som kanske harmonierar med ett så exceptionellt boende.
"Här finns lekplatser i alla riktningar, även en egen på vår gemensamma innegård med muren mot stranden."

Vätterstranden

Här kommer du leva med daglig kontakt med Vätterns humörsvängningar. Vättern är ett fenomen som ska upplevas "live" varje dag året runt. Ibland med mer kläder på, ibland med mindre. Och några gånger kanske med skridskor på fötterna, men det är inte varje år tyvärr som isen lägger sig. Har du glömt mjölken till kaffet, så tar det inte många minuter att reparera misstaget. En promenad fram och tillbaka till Rosenlunds sandbankar räcker som humörinjektion.
--- slide room start --- --- första bilden --- --- andra bilden --- --- slut slide room (3) ---
Brf Vätterbrus
Bostadsrättsföreningen Vätterbrus förvärvade år 2005 fastigheten Folkskolan 2, bestående av tre bostadsbyggnader liggande utmed Vätterns strand. Föreningen består av 40 bostadslägenheter varav 39 är bostadsrätter och en hyrs ut. Dessutom finns en lokal som hyrs ut. Föreningen har 40 parkeringsplatser som är dedikerade var och en till respektive lägenhet. Utöver det finns några platser som hyrs ut enligt separat kösystem. Parkeringsplatserna kan endast hyras av medlemmarna och dessa kostar 200 kr per månad och plats.
Läs mer
Med lägenheten följer möjligheten till en parkeringsplats. Detta till en kostnad av 200 kr/mån.

Mäklaren informerar

 • Nuvarande ägare har bott i lägenheten sedan 2016. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
 • Köket som totalrenoverades av tidigare ägare 2012 är utrustat med följande maskinell utrustning: induktionshäll, spisfläkt, ugn,, diskmaskin samt kyl och frys. Samtliga med undantag av spisfläkten (Bosch) är av märket Samsung och installerades i samband med renoveringen 2012.
 • I badrummet står en tvättmaskin. Denna installerades 2020 och kommer från Bosch.
 • Nuvarande ägare har 2019 lagt in nya golv i lägenheten. 2020 målades fönstren samt elementen om.
 • Lägenheten är utrustad med jordfelsbrytare. Elbesiktning och dragning av ny jordkabel till köket utfördes 2018.
 • Till lägenheten hör ett källarförråd som mäter cirka sex kvadratmeter.
 • I källaren finns en fräsch gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och torkrum.
 • Med lägenheten följer möjligheten till en parkeringsplats. Detta till en kostnad av 200 kr/mån.
 • Möjlighet finns för föreningens medlemmar att hyra ett övernattningsrum med wc/dusch för 200 kr/natt.
 • Fastigheten är ansluten till Com Hems utbud av mediatjänster. Ett grundutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften.
 • Gårdsskötsel och trappstädning sköts av inhyrd fastighetsskötare. Gemensam vår- och höststädning anordnas dock för medlemmarna.
 • Föreningen har för närvarande inga planerade avgiftsändringar. Föreningen har under åren 2016, 2017 och 2018 sänkt sina månadsavgifter med 4,3 % första året och 5 % per år de efterföljande två åren.
 • När nuvarande ägare flyttar lämnar de kvar rullgardinerna i vardagsrummet och barnrummet.

Fakta & dokument

 • Bostadsinformation

  Upplåtelseform
  Bostadsrätt
  Adress
  Plantagegränd 7
  Postadress
  55452 Jönköping
  Område
  Liljeholmen
  Kommun
  Jönköping
  Lgh.nr
  2
  Boarea
  64.5 m² (föreningens information)
  Våning
  Våning 2 av 5. Hiss finns.
  Antal rum
  2.5 rum och kök
  Månadsavgift
  3 578 kr/mån inklusive Värme, vatten och tv
  Pris
  2 800 000 kr / bud
  Tillträdesdatum
  Enligt överenskommelse
 • Byggnadsinformation

  Byggnadstyp
  Flerbostadshus
  Byggnadsår
  1900
  Fönster
  3-glas
  Uppvärmning
  Fjärrvärme
  Ventilation
  Mekanisk till/frånluft
  Våningsplan
  2 av 5. Hiss finns.

  Energideklaration

  Status
  Utförd (2020-12-23)
  Primärenergital
  130 kWh/m2/år
  Energiklass
  E
 • Föreningsinformation

  Namn
  Brf Vätterbrus
  Org.form
  Bostadsrätt
  Org.nummer
  769608-3752
  Äkta/oäkta förening?
  Äkta
  Överlåtelseavgift
  1190 kr (betalas av köpare)
  Pantsättningsavgift
  476 kr
  Om föreningen
  Bostadsrättsföreningen Vätterbrus förvärvade år 2005 fastigheten Folkskolan 2, bestående av tre bostadsbyggnader liggande utmed Vätterns strand i stadsdelen Liljeholmen i Jönköping. Föreningen består av 40 bostadslägenheter varav 39 är bostadsrätter och en hyrs ut. Dessutom finns en lokal som hyrs ut.

  Fastigheten angränsas i norr av Vättern, i söder av Östra Storgatan och i öster av Plantagegränd, vilken också utgör postadress. Namnet på gränden kommer av att en trädgårdsanläggning (ett plantage) tidigare fanns i området före de nuvarande byggnaderna. Bostadshuset som ligger längst åt väster stod klart år 2000. De två övriga byggnaderna är före detta skolhus av betydligt äldre datum och benämndes ursprungligen Östra folkskolan och senare Liljeholmsskolan. Det mindre skolhuset blev klart 1871 och det större, med klocktorn, stod färdigt år 1900. Det stora skolhuset ritades av arkitekten Fredrik Sundbärg (f. 1860, d.1913) som mellan åren 1890-1900 arbetade som stadsplanerare och stadsarkitekt i Jönköping. Sundbärg ritade även den kända Slottsvillan i Huskvarna som då den uppfördes 1896 användes som disponentvilla för Husqvarna Vapen AB.

  Under åren 1999-2000 genomfördes en total ombyggnation av de två äldre huskropparna som då förvandlades till flerfamiljshus. I samband med detta renoverades allting såsom stamrör, elsystem, ventilation etc. Hissar installerades och tvättstugor samt förråd byggdes i källarplanet. På gården finns fina grönområden och lekytor. Föreningen har även en egen passage till Vätterstranden i form av en låst grind. På gården finns gemensamt cykelförråd och gemensam tvättstuga med 2 tvättmaskiner samt torkmöjligheter.

  Föreningen har 40 parkeringsplatser som är dedikerade var och en till respektive lägenhet. Utöver det finns några platser som hyrs ut enligt separat kösystem. Parkeringsplatserna kan endast hyras av medlemmarna och dessa kostar 200 kr per månad och plats. Det finns även möjlighet för föreningens medlemmar att hyra ett övernattningsrum med wc/dusch för 200 kr per natt.

  Huset är anslutet till ComHems utbud av tjänster. Ett grundutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften. Gårdsskötsel och trappstädning sköts av inhyrd fastighetsskötare, gemensam vår- och höststädning anordnas dock för medlemmarna.

  Föreningens ekonomi är att anse som mycket god med en belåningsgrad vid årsskiftet 2019/2020 som var låga 4 842 kronor/kvadratmeter. Man håller en ovanligt hög amorteringstakt på sina lån, och har samtidigt under åren 2016, 2017 och 2018 sänkt sina månadsavgifter med 4,3 % första året och 5 % per år de efterföljande två åren.

  För mer information om föreningen och kontaktuppgifter till styrelsen, besök gärna deras hemsida www.vatterbrus.se
 • Ekonomi

  Pris
  2 800 000 kr / bud
  Månadsavgift
  3 578 kr/mån inklusive Värme, vatten och tv
  Andel i föreningen
  1.933%
  Andel av årsavgift
  1.903%
  Pantsatt
  Ja

  Driftskostnader

  Antal personer i hushållet
  4 st
  Säljarnas kostnad för hushållsel uppgår till cirka 375 kronor per månad och för försäkring till cirka 100 kronor per månad.
 • Stadgar Årsredovisning 2019 Energideklaration