Logotyp

Lerkullegatan 6

Alla bilder

Tegelkonst på kullen

Inte så märkvärdigt vid första ögonkastet. Men väldans märkvärdigt när du upptäcker detaljerna på fasaden, när du kommer in i vardagsrum och kök, och när du kommer upp på takterrassen. Detta är fullt ut ett arkitektritat hus, som bär stadsarkitekt Flensborns signatur. Detta är som tre huskroppar som faller in i varandra, vilket bland annat gör vardagsrummet högtidligt stort, med inte så pjåkig utsikt ut över Huskvarnas takåsar och över Vättern.

Nuvarande ägare har bott här i tio år och tog över ett hus i originalskick, och har förnyat med varsam hand så att känslan av 50-tal är lika stark och fräsch som för 65 år sedan. Golven, fönsterbrädorna i sten och hela köket är nostalgisk magi i nyskick. Just fönstersättningen brukar vara ett sätt att avslöja höga ambitioner hos arkitekten, inget undantag här. Kolla in det ensamma fönstret till vänster om entrén med en kraftigt markerad ram runt.

Adress Lerkullegatan 6
Område Huskvarna Söder
Fast.beteckning Orion 22
Bostadstyp 1-familjs friliggande villa
Upplåteleseform Friköpt
Antal rum 8 rum och kök
Bo & biarea 143 + 125 kvm
Tomtarea 918 kvm
Byggår 1956
Slutpris 5 125 000 kr
Snabbfakta

Vill du veta mer?

Madelen Zackrisson Ansvarig mäklare 0708-868088 madelen@vastanhem.se Mer om Madelen
Sofia Forsanker
Sofia Forsanker Extra kontaktperson 036-3336080
sofia.f@vastanhem.se Mer om Sofia

Ny ägare

Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning.
Söker du liknande bostäder så är du varmt välkommen att kontakta mig.

Vänligen, Madelen Zackrisson

Huset

Ett helgjutet hus, både bokstavligt och bildligt. Byggt i ett plan med hel källare och vind som senare inretts med två rum och en arbetshörna. Handslaget tegel fullt av liv och gjutna valv. Huset var redan från början väldigt experimentellt med djärv färgsättning, vilket nuvarande ägare bejakat och bevarat just i köket.
"Detta är fullt ut ett arkitektritat hus, och bär stadsarkitekt Flensborns signatur visar det sig när ritningarna granskas."

Vardagsrum

Detta är ett stort rum där det fina fiskbenta golvet får ta sats över stor yta. Den utskjutande delen är ingen tillbyggnad om du trodde det. utan har varit med från början. Du inser det när du begrundar murstockens och öppna spisens placering.
"Solnedgångarna på andra sidan dalen och ut över Vättern har potential att bli lika rosa som väggarna här inne."

TV-rum

Här har du ett vackert hörn- och genomgångsrum med de gamla ursprungliga skjutdörrarna bevarade till vardagsrummet. Mot norr är det inte bara ett fönster utan ett nätt burspråk som pekar ut och gör att omgivning lätt beundras i 180-grader. Stenskivan fint inpassad i vinkeln. På golvet mer av den fina parketten.

Kök

Detta är ett sån’t kök där du inte blir ett skvatt irriterad när mjölpaketet lägger sig raklångt över matbordet med korken öppen. Det mesta nytt och bytt. Men den ursprungliga känslan pricksäkert bevarad. Bänkskivorna med virr-varr-mönster kunde lika gärna vara gamla.Vitt 15x15-kakel är lika odödligt som äggen till påsk.

Hall

Dörren avslöjar att det var ett påkostat hus redan i begynnelsen. Dubbla teakdörrar med mer eller mindre glas i båda. Den lilla mosaiken till höger om dörren i fasaden är bara hur cool som helst. Innanför dörren möts du av enhetligt nytt linoleumgolv som sträcker sig hela vägen bort mot sovrummen. Jackan kan du hänga lite varstans, men lilla kapprummet hittar du en bit in till vänster.

Sovrum 1

Fyra inbyggda garderober med gamla praktiska inredningen i behåll. Överskåpen kan kännas överflödiga, men det brukar fyllas på även där med tiden. Både fönster och dörr ut mot baksidans uteplats, vilket är lite gött för husets överhuvuden. Lägg märke till hur fint de gamla trädörrarna och dess handtag gör sig mot den mörka färgen.
"Vardagsrummet högtidligt stort, med inte så pjåkig utsikt ut över Huskvarnas takåsar, ut över Vättern och några mil till."

Badrum

Helt nytt, men ändå med en hel del gammal kvalitet i tänket. Det är sällan man ser helt inkaklade badkar nuförtiden, vilket var det normala när hus byggdes på 50- och 60-talet. Här har du golvvärme och vägghängd toalett som moderniteter. Två fönster är lite lyxigt, det en gammal gäst-wc som har gjort att badrummet blev så stort som det är.

Sovrum 2

Även detta ett perfekt barnrum som ligger åt gården till. Solnedgångarna på andra sidan dalen och ut över Vättern har potential att bli lika rosa som väggarna här inne. Vänta får du se framemot sommaren hur det blir. Fönstren original och i fint skick, liksom dörrar och fönsterbrädan i spräcklig sten.

Sovrum 3

Det här rummet ligger i rak siktlinje från köket rätt igenom hela huset på längden. Det innebär söderfönster som badar i sol mitt på dagen, men som är skuggigt morgon och kväll när det som bäst behövs. Två inbyggda garderober av gammal hederlig modell, golvet nyare ekparkett, men kanske inte mindre hederligt för det

Vind

Vinden var nog tänkt som råvind från början, eftersom takhöjden är lite begränsad. Men numera hittar du ett stort allrum eller sovrum här uppe i en takkupa som adderats senare. Härifrån har du en bred helglasad utgång till takterassen. Utsikten makalös antingen du behagar ligga till sängs eller sitter i soffan. Laminatgolv av nyare modell.
"Ställ ut dina olivträd på takterrassen när sommaren kommer och det känns plötsligt som en kulle i Toscana."

Takterrass

Inte svårt att tänka sig en kväll i juli här, när molnen skrynklar ihop sig och försvinner i en lila-rosa evighet över Vättern. Med milsvida utsikten framför ögonen kommer insikten snabbt att du bor i ett magiskt fint hus i all sin vanlighet. Denna terrass är inte original om du studerar ritningarna noga, men ett nästan givet tillbygge när taket var ledigt.

Sovrum 4

Det är något viss med snedtak. Här har du sadeltaket i full effekt med sluttning i bägge riktningar. Fritt fram för både enkel och dubbelsäng, vilket som är mest aktuellt. Beroende på fas i familjen, kand det vara bra att ha ett antal stora rum i huset för att skapa mer eller mindre integritet för tonåringar och vuxna.

Sovrum 5

En del av vinden är bevarad för att ha kvar förvaringspotentialen. Men innan dess hittar du en liten arbetsplats som inte minst det senaste året visat på behovet av. Bara att plugga in datorn eller symaskinen vilket som är mest aktuellt.

Toalett

Liten färgglad toalett för dem som bor uppe på vinden. Perfekt att parkera tandborsten och annat som behövs för natten. Vill du ha ett fullt badrum uppe får det bli i ytterligare en kupa, fast åt öster.

Källare

Huset har hel källare som inkluderar ett inbyggt garage med en groventré in till källaren där du kan parkera vandrarkängor, löpardojjor och hänga av dig jackan som eventuellt luktar lite lägereld efter korvgrillningen på Bondberget.
"Att som tonåring få flytta ner i det stora allrummet i källaren är ett privilegium man förtjänar och bör förvalta klokt."

Sovrum 6

Den asymmetriska utskjutande delen av huset där vi hittade vardagsrummet uppe, har sin motsvarighet här nere i form av ett väldigt fint all- eller sovrum. Sex fönster i två väderstreck, och det är ganska höga fönster, så det är ett rum som är långt från källarkänslan. Heltäckningsmatta på golvet och kamin i hörnet. Att som tonåring få flytta ner hit är ett privilegium man förtjänar och bör förvalta klokt.

Tvättstuga

Tvådelad med en tvättdel med dusch och ett separat torkrum där du kan hänga hela lakanstvätten på linorna i taket, och hänga kläderna på ställning som du vill låta tumlaren vila sig till det är mer bråttom. Duschen är huset andra, och om du fyller husets alla sovrum med barn så inser du att den kommer behövas för att göra vardagspusslet lite lättare.

Altan

Med utgång från både vardagsrum och sängkammare, hamnar du på en stor skyddad uteplats i vinkeln mellan huskropparna. När grönskan kommer sitter du som i en berså på ditt trädäck, men med en siktlinje ut över Vättern.

Trädgård

Fördelen med ett hus som varit med några år är att träd och buskar fått lite pondus och du har ett tydligt revir mot grannarna. På denna tomt gäller det framför allt på baksidan där du sitter väldigt ostört. Här är faktiskt trädgården större än man först anar när du hittar stentrappan ner.

Huskvarna

Har du vänner på besök har du både Smedbyn och Fabriksmuseet på kort avstånd. Museet brukar vara en uppskattad tidsresa i den hushållstekniska historien. Här visas brukets alla möjliga maskiner upp och en hel del omöjliga också, exempelvis korvmaskinen. Du går fram och tillbaka till Huskvarnas centrum enkelt, även med barnvagn.

Mäklaren informerar

 • Nuvarande ägare har bott i huset sedan 2011. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid köp.
 • Löpande underhåll och renoveringar i form av målning, tapetsering nya golv under 2011-2020.
 • Badrummet på entréplan totalrenoverades 2017. Arbetet är utfört av hantverkare och det finns kvalitetsdokument. I samband med badrumsrenoveringen byttes stammarna ner till källarplan (i dagsläget är alla stammarna bytta). Det stora badrumsfönstret är nytt från 2019.
 • Huset värms i huvudsak upp av vattenburna radiatorer som är kopplad till fjärrvärme. Badrumsgolven värms upp av elburen golvvärme. Huset har två braskaminer, en i vardagsrummet och en nere i sovrummet i källaren. Sotning av eldstäderna har skett kontinuerligt enligt sotarens rekommendation.
 • Köket har renoverats under både 2012 och 2020. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys, diskmaskin, ugn, induktionshäll och spisfläkt. Inköpta mellan 2012 och 2020.
 • Tvättstugan är nyrenoverad. Här finns en tvättmaskin och torktumlare från Bosch och är inköpta 2019 respektive 2017.
 • Omläggning av yttertak med ny papp, läkt och nya betongpannor skedde under 2014.
 • Nuvarande ägare har installerat en radonsug. Detta visade sig bero på markradon. Efter installation av markradonpump med sug under bottenplattan har radonnivån kunnat sänkas till en nivå som understiger den nivå som anses kunna påverka hälsan. Rapport finns om så önskas.
 • Fastigheten är ansluten till Wetternets öppna fibernät, läs gärna mer på www.wetternet.se

Fakta & dokument

 • Bostadsinformation

  Upplåtelseform
  Friköpt
  Fast.beteckning
  Orion 22
  Adress
  Lerkullegatan 6
  Postadress
  56142 Huskvarna
  Område
  Huskvarna Söder
  Kommun
  Jönköping
  Bo & biarea
  143 + 125 m² (taxeringsinformation)
  Antal rum
  8 rum och kök, varav 5–6 sovrum
  Tomtarea
  918 m²
  Tomttyp
  Trädgårdstomt
  Slutpris
  5 125 000 kr
 • Byggnadsinformation

  Byggnadstyp
  1½-plansvilla med källare
  Byggnadsår
  1956 (Ombyggt 1967)
  Fasad
  Tegel
  Stomme
  Betong/Trä
  Fönster
  2-glas & 3-glas
  Plåtarbete
  Lackerad plåt
  Tak
  Betongpannor
  Grund
  Källare med betongplatta
  Uppvärmning
  Fjärrvärme och öppen spis
  Vatten/avlopp
  Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
  Ventilation
  Självdrag

  Energideklaration

  Status
  Utförd
 • Driftskostnader per år

  Uppvärmning
  20 481 kr
  Hushållsel
  8 854 kr
  Vatten/avlopp
  4 080 kr
  Sotning
  800 kr
  Renhållning
  3 820 kr
  Försäkring
  6 580 kr
  Antal personer i hushållet
  5 st
  Summa
  44 615 kr (fastighetsavgift på 8 524 kr/år tillkommer)

  Taxeringsinformation

  Taxeringsvärde
  2 627 000 kr
  Taxeringsår
  2018
  Värdeår
  1957
  Byggnadsvärde
  1 852 000 kr
  Markvärde
  775 000 kr
  Fastighetsavgift
  8 524 kr/år
  Typkod
  220

  Servitut / Planbestämmelser

  Rättigheter / gemensamhetsanläggningar
  Avtalsservitut D-2016-00332712:1
  Last: Avtalsservitut: Optokabel, D201600332712:1.1
  Planbestämmelser
  Tomtindelning (1959-04-25) Stadsplan (1947-11-07)
 • Åtgärdsrapport Energideklaration Besiktningsprotokoll