Day Fotografi

Sara Landstedt

Att Sara skulle ”måla med ljus” var näst intill inskrivet i födelseattesten från Norrköpings BB. Sedan några år tillbaka driver hon sin egen fotostudio i Jönköping under namnet ”Day”. Och hon fångar dagen i både reklamuppdrag för tunga industrier och i privata högtidsstunder, som bröllop och dop. På sistone har hon till och med blivit något av en kändisfotograf i storstadskonkurrensen.

//Saras ”människosyn” är hennes absoluta kännetecken. Få fotografer kan alstra en så innerlig och drabbande kärlek i sina porträttbilder. Glimten, leendet, skuggan – tusendelens ögonblick. Men Sara är där när det sprakar loss. Medfödd känsla kan man tänka. Egentligen handlar det bara om råstarkt tålamod. Blandat med en stor dos skaparångest, som hon själv brukar säga.

På hemmaplan tar hon och maken sig an ett blått 20-talshus uppåt Grännahållet till. Där finns att göra för den händige. Men vad kan hon om husfotografering då nu när hon är Västanhems hovfotograf? Tja, det är bara att konstatera att hennes ”husesyn” är lika välutvecklad den. På frilansbasis gör hon och kollegan hemma-hos-reportage som levereras till Expressens Leva och bo-bilaga. Att hon håller absolut toppklass är det ingen som tvekar om. Bara hon själv då ibland. Det är därför hon hela tiden utvecklas som fotograf, och människa.