Sofias tips kring homestyling

Hösten innehåller flera stora visningshelger och hur man presenterar sin bostad kan vara helt avgörande för slutpriset. Tillhör du dem som går i tankar på att sälja din bostad så ger vår inredare Sofia Hallin Karlberg här några värdefulla tips på hur du kan tänka kring homestyling.

Foto: Day fotografi

 

 

Vad tror du att styling kan ha för betydelse för en bostadsaffär?

– Jag tror att helhetsintrycket är det viktigaste. Att t.ex. plocka bort vissa möbler, måla över en mörk tapet i en ljusare kulör eller att byta till ljusa textilier kommer att göra att det känns luftigare, rymligare och ljusare. Att addera textilier växter och tavlor gör att en lite tom och opersonlig bostad känns mer ombonad och hemtrevlig.

 

 

Ska man tänka olika inför fotografering och själva visningen?

– Som spekulant ska du få samma känsla när du kommer på visningen som du fick av presentationen på nätet. Inför visningen bör man lägga extra tid på städningen, det kan vara värt att hyra in en städfirma. Att städa i skåp och lådor, garderderober och förrådsutrymmen är också viktigt för intrycket. Ett välstädat och organiserat hem ger ett intryck av att bostaden blivit väl omhändertagen. Glöm inte heller tomten – en välklippt gräsmatta, rensade rabatter och urklippta buskar och träd är viktigt för helhetskänslan.

Finns det något man bör undvika att ha framme?

– Plocka bort personliga saker såsom foton, brev, lappar och småsaker. Jag tycker även att man ska minimera sladdar i den mån som det går. Sladdhärvor som sticker fram under möbler tenderar att se stökigt ut.

 

”Ett välstädat och organiserat hem ger ett intryck av att bostaden blivit väl omhändertagen.”

 

 

Är det värt att lägga tid och pengar på att renovera?

– Vissa saker kan förbättra helhetsintrycket och är värt att lägga pengar på. Stora ytor såsom väggar och golv lönar sig ofta att renovera. Att slipa ett gammalt trägolv, måla om väggar fulla med skruvhål eller att måla över en mörk fondtapet är ofta en god investering. En hel köksrenovering kanske kan kännas för mastigt att göra inför en försäljning men man kan förbättra intrycket avsevärt bara genom att måla om luckor, byta knoppar och bänkskiva. Badrummet kanske kan lyftas av en ny kommod under handfatet, kakeldekor eller att måla om ett trist plastgolv.

Finns det något snabbpiff man kan göra om man har ont om tid?

– Plocka undan och framhäv bostadens bästa och finaste detaljer. Flytta undan stora möbler, putsa fönster och tillför blommor och gröna växter.

 

 

Och vad bör man göra om man har mer tid och pengar?

– I vissa fall har nuvarande ägaren lagt ner mycket tid och pengar på renovering av ytor men inte orkat eller hunnit med den sista finishen såsom lister och foder. Då är det ofta värt att lägga lite tid på att få det helt färdigt inför en försäljning får att få en homogen helhetskänsla. Det kan även vara värt att anlita en inredare, man blir lätt hemmablind och då kan det vara bra med någon som kommer in och ser på bostaden med nya ögon.

Publicerat
augusti 2018
Skrivet av
Jessica Lagström Blank
Butik / Kommunikatör / Event