Von Platensgatan 31, sju rum och kök

Mondänt och modernt

Mondänt, elegant och burget. En världsvan skapelse som hade känt sig lika hemma bland Toscanska kullar, på klipputsprånget i medelhavet eller i ett snöklätt Colorado. Helhet och detaljer bortom det massproducerade i alla avseenden – i storlek, stil och stuk. Och inte minst i kvalitet. Är du svag för 1950- och 60-talshus kommer du få leta länge efter något som matchar detta hem, åtminstone i våra trakter. Här är det golv och tak som är kvalitetsmarkörerna. Kalkstensgolv med golvvärme över nästan alla ytor, och takhöjden är närmare 3 meter i alla sociala utrymmen. Där emellan hittar du gott om teakpaneler, massiva vikdörrar, platsbyggda bok- och serveringsskåp och ett etsat dekorfönster som till och med är signerat.

Som husets ägare säger, är det ett väldigt enkelt hus att bo och leva i, och ett väldigt socialt hus där du gärna bjuder till fest. Kök, matsal vardagsrum gör startsträckan kort även för en lång gästlista. Kalkstensgolven gör att du inte behöver var rädd för att dansen blir för yvig eller att spill skulle sätta varaktiga spår. Här är materialvalen i princip outslitliga. Vilket också gör det enkelt på sikt. Du behöver varken lägga tid eller pengar på renoveringar de närmaste 20 åren. Det här huset var utan kompromisser från början.

Snabbfakta
Adress Von Platensgatan 31
Område Bäckalyckan
Bostadstyp 1-plansvilla i vinkel med suterrängdel
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 226 + 82 kvm
Tomtareal 1628 kvm
Byggår 1956
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Huset

Huvudentré

"När vi flyttade in skulle allt vara vitt och alla tyckte nog att vi var konstiga som inte målade över allt trä, men vi lät allt vara, vi gillade kvaliteten redan då."

Kapprum och klädrum

Matsal

Kök

"Köket är välplanerat för den som gillar att laga mat, och ha större bjudningar. Dubbla ugnar varav en med ångfunktion och stora ytor att duka upp till buffé på."

Matplats

Vardagsrum

"Mycket är det takhöjden upp mot tre meter som sätter hela känslan; med kalkstensgolven blir det som en villa i Frankrike."

TV-rum

Uteplats

Sovrum 1

"Med egna handfat i två av sovrummen uppe blir det aldrig kö i badrummet när det är dags att borsta tänderna mornar och kvällar."

Sovrum 2

Duschrum vid sovrum 1 och 2

Sovrum 3

"Det är ett underbart enkelt hus att bo; både privat och socialt på samma gång, jag kommer ha svårt att skiljas från det efter alla dessa år."

Badrum vid sovrum 3

Balkong

Sovrum 4 - gästrum

"Det är verkligen ett hus för fest och umgänge; stora eller små middagar spelat ingen roll, här finns plats i alla lägen."

WC vid kapprum

Tvättstuga

Gäst-WC i nedre plan

Trädgård

Arkitekten

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset sedan 1983, nedan följer en kortare renoveringshistorik och annan info som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt förvärv.
Yttertaket lades om 2005 med ny underlagspapp och ny läkt. De gamla vackra glaserade takpannorna plockades varsamt ner och rengjordes och lades sedan tillbaka för att bevara husets ursprungskaraktär. Under 2020 har taket fått en översyn med hjälp av Jonssons Bygg AB.
Köket platsbyggdes 2005 med hjälp av snickare och i samband med denna ombyggnation flyttades den gamla tvättstugan som tidigare låg vid matplatsen ner en trappa och ligger idag i nedre delen av souterrängplanet. På golvet lades samma typ av kalkstensgolv som i övriga huset och en ny specialtillverkad ytterdörr monterades vid utgången från köket för att harmonisera med husets karaktär.
2005 lades nya kalkstensgolv in i både den övre hallen som leder till sovrumsavdelningen och även i nedre hallen som leder till sovrum 4, vinkällaren och tvättstugan.
I matsal, vardagsrum och TV-rum renoverades innertaken under 2005 och i samma veva sattes ny takväv på väggarna i samtliga rum som sedan målades om.
Under 2008-2009 helrenoverades det största sovrummet och badrummet intill med hjälp av behöriga hantverkare. De gamla golvbrunnarna bilades upp och allt byttes till moderna lösningar, kvitton och intyg på utfört arbete finns att tillgå.
Även det mindre duschrummet som servar sovrum 1 och 2 totalrenoverades under 2008-2009, allt med hjälp av behöriga hantverkare. I samband med badrumsrenoveringarna byttes även den gamla gjutjärnsbrunnen ut till en modern plastbrunn. De befintliga stammarna i gjutjärn kontrollerades och bedömdes friska.
All el i huset har setts över och stora delar har bytts ut med hjälp av behörig elektriker under åren 2005-2009. Under 2016 byttes alla eldragningar som går uppe på vinden och till samtliga takarmaturer i hall och matsal.
Så gott som alla fönster på huset har renoverats med hjälp av Bohman & Son AB, alla träbågar kontrollerades utan att röta upptäcktes. Gammal färg skrapades bort och nytt fönsterkit och färg kom på plats. I suterrängplanet finns något fönster i pannrummet som ej renoverats.
Dagvatten och spillvatten separerades 2019 för att uppfylla de krav på detta som Jönköpings Kommun infört. I samband med detta byttes även servisen ut i sin helhet med nya vattenrör och nytt avlopp till det kommunala nätet som går i gatan utanför tomtgräns.
Huset är anslutet till larm via Verisure, utrustningen är friköpt och följer huset vid ägarbytet om nästa ägare så önskar.
Uppvärmning sker via fjärrvärme och i hela boendedelen ligger vattenburen golvvärme i båda plan.
Brandskyddskontroll av den öppna spisen i vardagsrummet genomfördes 2016 utan anmärkning.
Huset är anslutet till Jönköping Energis fiberoptiska bredband, för mer information om olika bredbandslösningar och TV-paket som kan ordnas via detta, besök gärna www.wetternet.se
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Von Platensgatan 31
Område
Bäckalyckan
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
226 + 82 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1628 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
195 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA