Villagatan 5, sju rum och kök

Svunna tiders behag

Får vi lov att presentera en av villastadens pampigare uppstickare. En sekelskiftessaga med mer än hundra år på nacken. Och med alla tidstypiska signalement i gott bevar och fullt behag. Listan kan göras lång, men det kan alltid kokas ner till två saker som avgör om det blir en hjärteträff: golven och fönstren. Här har du så mycket spröjs och spralligt fönsterglas att du är redo för en kärleksaffär omgående. På bottenvåningen stjälper ljuset in i höga fönster på längden och bredden. Gamla parketten och plankegolven i fin form. Blomsterrummet är som ett invärtes växthus, och om du bläddrar bland bilderna hittar du ett orangeri i söderläge dessutom.

Nuvarande ägare flyttade från Göteborg för detta sitt drömhus. Sen har mycket hänt under cirka fem år. Med varsam vördnad har svunna tiders behag fått blomma ut fullt. Vinklar och vrår både inne och ute har fått en handpåläggning. Nu senast är hela fasaden målad från grunden ända upp till nock. Förföriskt förädlat och förfinat. Moderniteten har så klart också fått flytta in med ett sprillans nytt kök i husets stil och badrummet likaså med både hög-kragat badkar och dubbla duschar. Tvättstugan redo för barnfamiljens största utmaning, att hålla tvätthögarna på kontrollerbar nivå.

Snabbfakta
Adress Villagatan 5
Område Huskvarna Tätort
Bostadstyp 2-plansvilla med halv källare
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 239 + 81 kvm
Tomtareal 3323 kvm
Byggår 1908
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Film

"När vi flyttade in var huset helt igenvuxet med höga träd som räckte upp till övervåningen, det har hänt en del sedan dess."

Huset

Trädgård

Entré - Hall

"När vi flyttade in bjöd vi in alla grannarna på lite mingel; grannarna är verkligen underbara på hela gatan."

Inre hallen

Toalett

Blomrummet

"Rymden i och mellan rummen är fantastisk, stora öppningar över allt; här kommer verkligen tapeterna till sin rätt."

Matsal

Vardagsrum

"Terrassen och nya dörren ut blev ett stort lyft, helt plötsligt fick huset en hel dimension till"

Kök

Skafferi

Tvättstuga

"Terrassen gör att vi kan flytta runt huset för att hitta skugga om det är för varmt, eller flytta med solen under dagen."

Terrass

Utsikt

"Vi flyttade faktiskt tillbaka hit från Göteborg bara för att få leva i och med detta hus."

Hall uppe

Sovrum 1

"Barnen gillar att gå i skogen, så vi tar ofta rundan bort till Pustaleden, scoutstugan och det stora gröna röret där vattnet rinner till kraftverket."

Sovrum 2

Allrum - Sovrum 3

Sängkammare

Walk-in-closet

Badrum

Balkong

Orangeri

"När vi planerade orangeriet kollade vi väldigt noga var vi skulle få bästa utsikten över Vättern."

Vind

Källare

Garage

"Stigarna i skogen börjar precis utanför staketet; lite längre bort finns en stor dunge med bokskog, och överallt vitsippor."

Omgivning

Detta är Huskvarnas absoluta paradgata. Namnet "Villagatan" är kanske lite väl anspråkslöst, för det är inga ordinära villor direkt. Närheten till "Bruket" har sin logik. Här byggde de högre cheferna sina bostäder, stenkastet bortom slottsvillan där disponent Tham residerade. Man kan nästan se deras inbördes status avspeglad i storleken på villan.

Att bo på Villagatan innebär att du både bor väldigt centralt i Huskvarna, men också har lummig lövskog som kränger sig över staketet. Pustaledens stigar förgrenar sig ut över berget och du kan skarva på direkt utanför grinden i staketet. Om du vill kan du gå på små stigar hela vägen bort till IKHP, utan att kliva på många meter asfalt. Ta på löparskorna eller vandrarkängorna, eller grensla din mountainbike så är du ute i det fria snabbt. Åka pulka görs bäst i den egna trädgården.

Har du vänner på besök har du både Smedbyn och Fabriksmuseet på kort avstånd. Museet brukar vara en uppskattad tidsresa i den hushållstekniska historien. Här visas brukets alla möjliga maskiner upp och en hel del omöjliga också, exempelvis korvmaskinen. Du går fram och tillbaka till Huskvarnas centrum enkelt, även med barnvagn. Lagom backträning innan du slinker in på din gata. Södergårdsskolan ligger nära, liksom Alfred Dahlin. Engelska skolan är mycket uppskattad men dit är det lite mer cykelavstånd.

Helge Silverstolpe

Mäklaren informerar
En mycket unik fastighet är nu till salu. En av disponentvillorna utmed Villagatan bland Huskvarnas mer kända villor ska nu byta ägare. Under några njutbara och arbetsamma år har de nuvarande ägarna hunnit ta del av denna mäktiga bostad och dessutom hunnit göra en mycket omfattande genomgång av fastigheten för att för en lång framtid säkra husets skick. Nedan nämns de åtgärder som genomförts under åren.
Fasad samt fönster har under våren 2018 tvättats, skrapats och målats, även samtliga terrass- och balkongräcken samt orangeriet har målats. Måleriarbeten utförda av GD Bygg.
2017-2018 totalrenoverades entrén samt balkongen. Entrén fick även en ny trappa samtidigt som en ny stödmur gjöts vid sidan av entrén. Balkongen fick ny papp- och plåtbeläggning samt trätrall och nytt räcke.
Våren 2018 slutfördes projektet med entrédelen genom att nya trappsteg lagts i sluttningen upp mot entrén. Samtidigt asfalterades biluppställningsplatserna samt hela uppfarten genom trädgården upp till huset. Arbeten utfördes Hammars Markentreprenad och Sandahls Grus & Asfalt
Orangeriet med kringliggande uteplats på husets baksida byggdes av nuvarande ägare i egen regi 2017. En gjuten betongplatta bär på en murad sockel upp en rustik trästomme med väggar klädda i vitmålad panel och råspont. Fönstren var tänkt få spröjsas men det projektet lämnas till kommande ägare!
Badrummet på övre plan byggdes om av Tommy Karlssons Mureri 2013. Ett rymligt härligt badrum med plats för både badkar, dubbla duschar och dubbla handfat . Vattenburen golvvärme under klinkern.
Köksombyggnationen ägde rum 2013 med ett måttanpassat specialbyggt kök från Interhem i Habo. Köksinredningen som är lackerad i en vit kulör har innanförliggande luckor och lådförstycken och sträcker sig upp och ansluter med överskåpen ända upp mot taket 2,8 meter upp. Måttanpassad rostfri bänk med nerfällda hoar samt rejäl svart granit som bänkskiva kring matberedningsplatsen. En vacker vitrindel från samma leverantör finns vid matplatsen i köket. Rostfria vitvaror från Siemens består av kyl, frys, inbyggd ugn, inbyggd micro, induktionshäll samt helintegrerad diskmaskin.
Tvättstugan är praktisk och lättarbetad med en lång arbetsbänk med underskåp för bra förvaring, samt en ho. Klinkers på golvet, tvättmaskin och torktumlare från Siemens. Renoveringen här inne utfördes också 2013.
2014 utfördes en ytdränering på husets baksida för att leda bort överflödigt vatten från denna del av tomten. En dräneringsbädd grävdes i nord-sydlig riktning i den svängda bakkanten av den plana delen av tomten bakom huset. Vattnet leds till stenkista samt till kommunal dagvattenledning. Arbetena utfördes av ES Lots- och Maskintjänst.
Samtliga ytskikt i huset har under åren 2013 - 2018 renoverats, dvs golv väggar och tak har slipats, målats och tapetserats.
I samband med både köks-, tvättstuge- och badrumsrenovering byttes samtliga stående avloppsstammar. Dessa arbeten utfördes av Ronnys VVS Service.
Vid renoveringarna som utförts i huset har även samtlig el bytts ut. El-stammar från kök-, tvättstuge- och badrumsrenoveringarna är tillsammans med byte till moderna elcentraler de senaste. El-arbeten har Peter Lundqvist El stått för.
I huset finns ett centraldammsugarsystem installerat.
Fastigheten är ansluten till Wetternets öppna fibernät för en framtidssäkrad uppkoppling. Läs gärna mer på www.wetternet.se.
Solen här på Villagatan då? Jo, solen går upp över det branta Huskvarnaberget som ligger i ryggen på fastigheten vid nio-tiden på morgnarna under sommaren. Den rör sig sedan över tomten och uteplatsernas olika positioner över hela dagen och ger sitt sista sken mot terrassen och norrbalkongen vid tid för solnedgången. Här missar du garanterat inte många minuter av dygnets soltimmar om du håller dig framme!
Om intresse finns lämnar säljarna gärna väggfasta skåpen i matsalen samt väggfasta hyllor i kök och tvättstuga. Måttanpassade skoställ och hatthylla i entréhall samt skohylla i tvättstugan lämnas också om så önskas. Samma sak gäller kroklister i badrum. I källaren finns ett extra kylskåp som lämnas samt även arbetsbänk och väggfasta hyllor även här.
Visa mer

Planritning

Tomtkarta

BOSTAD
Adress
Villagatan 5
Område
Huskvarna Tätort
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
239 + 81 kvm (faktisk uppmätn norm SS 21054)
Tomt
Areal: 3323 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
69 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA