Viktor Rydbergsgatan 34, sju rum och kök

Fulländad balansakt

Letar du efter diskret elegans på klassisk Bymark, så har du hittat rätt. Maken till sofistikerad renovering har vi på Västanhem knappast skådat. Mycket nytt och bytt, men det gedigna ursprunget från 1950-talet är helt intakt eller finstämt förädlat utan att göra väsen av sig. Golven är alltid helt avgörande för att lyckas med en renovering. Här har den gamla fiskbensparketten inte bara fått vara kvar, den har fått växa till sig in i nya köket och matsalen dessutom. Tack vare duktiga hantverkare har du inte en aning om var det nya skarvar i det gamla. Magi.

Huset gör inte mycket väsen av sig ut mot gatan, men växer till sig rejält på insidan. Det är också här som de små men välriktade snitten gjorts i den gamla tegelfasaden. Dubbla helglasade pardörrar ut i det fria, och några uppförstorade fönster som ger fasaden lite lagom modernitet, men desto mer effekt på ljusflöde och utsikt. Att ägarna fått en hjälpande hand av en bekant som är arkitekt, är inte svårt att tro på. Det här är finlir på högsta nivå. Utsikten likaså.

Snabbfakta
Adress Viktor Rydbergsgatan 34
Område Bymarken
Bostadstyp 2-plansvilla med källare
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 240 + 140 kvm
Tomtareal 1228 kvm
Byggår 1952
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Trädgård

Huvudentré

Sovrum 1 - Bibliotek

"När vi tog över huset var det i princip helt original sedan byggåret; vi har behållit den känslan och bara adderat några moderna drag. Men huset är helt genomgånget under ytan."

Vardagsrum

Altan utanför vardagsrum

Matplats

Kök

"Elen i hela huset är nydragen, det är som ett nytt hus i en gammal stomme. I köket finns det många ljuskällor och stora möjligheter att variera olika lösningar."

Sovrum 2 - jungfrukammare

Gäst-WC i entréplan

Trappan

"Har jag möjlighet att jobba hemifrån, och så sitter jag gärna där uppe vid skrivbordet, väldigt rofyllt och kreativt."

Möblerbar hall på andra plan

Allrum på andra plan

Balkong i väster

Sovrum 3

"Bakgrunden till hur kakelugnen hamnade i huset från början känner jag inte till, men den är fullt fungerande och värmer fint."

Balkong mot Vättern

Sovrum 4

Badrum

"Jag gillar att huset ser så anspråkslöst ut från gatan, så öppnar sig ytorna och utsikten när man kommer in."

WC på andra plan

Förråd på andra plan

Allrum - Gillestuga

"Någon central ventilation fanns inte från början, men nu andas huset med ett energisnålt FTX-system. Helt jämnvarmt i alla tre plan, året om."

Tvättstuga

Torkrum - klädvård

WC i källarplan

Groventré - pannrum - garage

I anslutning till tvättstugan finns även ett slags grovkök, som skulle kunna få nytt liv om du tänker dig någon slags uthyrning eller kommersiell verksamhet i källarplanet. Det finns en utgång ut på huset norra sida också. Till skillnad från alla fina gamla innerdörrar har skalskyddet setts över så att ytterdörrarna här nere är nya.

I pannrummet finns massor av plats för arbetsbänk, snickarbod eller målarverkstad. Sätt upp hyllor på väggarna och du kan lasta undan otaliga kubik flyttlådor med mera. Härligt när ett hus är så överdimensionerat och rejält i alla avseenden. Nyinstallerad bergvärmepump ansluten till dubbla borrhål om 120 meter styck. Rejält ska det vara.

Under den stora altanen på nedsidan av huset har du också ett garage. Ingen direktpassage in till huset men det är inte många steg till närmaste källardörr. En torr och fräsch parkeringsplats för bilen, precis som resten av källaren.

"Källaren är precis som resten av huset rejäl, stora goa utrymmen och bra takhöjd över hela ytan."

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har under åren 2015-2016 med hjälp av lokala hantverkare låtit genomföra en mycket omfattande renovering och ombyggnation. Nedan följer en kortare sammanfattning av vad som gjorts och annan info som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt köp.
Renoverings- och ombyggnadsarbetet leddes och samordnades av fastighetsägaren och de mest väsentliga leverantörerna var:
Gunilla Gustafsson – Arkitekt (ideér, bollplank mm).
Eskilsson & Bratt Byggservice AB – Snickeriarbete.
Pålssons Bygg AB - Snickeriarbete.
Kyl & Värmepumpar AB – leverans av bergvärmeanläggning.
Miljöhallen AB – Golvläggning av ny stavparkett mm.
Bohman & Son AB – Målningsarbeten.
Imtech AB – Installation av vattenburen golvvärme och övriga VVS-arbeten.
Öbergs Vent AB – Installation av FTX-ventilation.
Lorentzons El AB – Utbyte av all el och installation av trådbundet datornätverk.
Kaminbutiken AB – Installation av braskamin, murning, reparation av skorsten och sprickor i tegelfasad.
JA Byggkonsult AB – Byggkontroll.
Torbjörn Eliasson – Ljusdesigner.
King Concrete AB – Betonghåltagning.
Soliber Ingenjörer AB – Hållfasthetsberäkningar vid installation av takbalkar för ny rumsindelning.
Miljöma AB – persienner och solskydd.
UTVÄNDIGA ARBETEN:
Byte av samtliga fönster till isolerfönster med aluminiumram för minimalt underhållsbehov. Upptagning av större fönsterhål för att få in mer ljus inomhus och kunna njuta mer av Vätterutsikten. Det som inte är utbytt är två blyinfattade fönster och ytterdörren vid huvudentrén för att bevara husets karaktär.
Renovering av de två skorstenarna, ommurning och montering av väderskydd.
Reparation av skadade skarvar i tegelfasaden.
Byte av två av tre ytterdörrar.
INVÄNDIGA ARBETEN:
Öppnat upp planlösningen vid kök och tidigare matsal inklusive upptagning av öppning för nya fönsterdörrar mot öster i köket. Dessa dörrar är förberedda för ev utbyggnad av altan / trappa direkt till trädgården. (Handtag finns inköpta för montering).
Nytt Kvänumkök med köksö (förberedd för el vid behov) inklusive nya vitvaror - Varmluftsugn med induktionshäll (Bertazzoni), inbyggnadsmicro (OBH Nordica), spisfläkt (Fjäråskupan), diskmaskin (Miele) samt integrerad fullstor kyl & frys (Siemens).
Öppnat upp planlösningen på övervåningen. Två tidigare sovrum gjordes om till ett stort vardagsrum för musiklyssning, TV-rum mm. Två nya stora panoramafönster monterades efter upptagning av nya större fönsterhål. Ny limträbalk monterades på vinden för att bära den nya planlösningen.
I det nya vardagsrummet på övervåningen och i de två sovrummen mot öster installerades vattenburen golvvärme. Samtidigt med gjutningen av golvet lades en ”trumma” för att kunna dölja alla kablar till musikanläggning och TV i golvet.
All el i hela huset är omdragen och samtidigt installerades ett fast trådbundet nätverk för datorer. Dessutom infräsning av antennkablar och högtalarkablar i de två vardagsrummen.
Fastigheten hade vid inköpet för fyra år sedan noteringar om förhöjt radonvärde, 270 Bq, så i samband med den omfattande renoveringen installerades en så kallad FTX-ventilation vilket har fått ner värdena till mycket låga nivåer om 80 Bq samtidigt som inomhusluften håller hög kvalité.
Installation av braskamin i det nya vardagsrummet.
Huset innehöll rum med stavparkett och med hjälp av en mycket duktig golvläggare från Miljöhallen sa lades ny, tjock stavparkett i angränsande ytor till kök, hall på nedervåningen och det nya vardagsrummet på övervåningen vilket skapat stora ytor med mycket hög golvkvalité. Härutöver ”vanlig” ekparkett i sovrum, arbetsrum, vindsförråd och walk-in-closet.
Ny bergvärmepump från Kyl & Värmepumpar AB. Tidigare borrhål om 2 x120 m kontrollerades utan anmärkning i samband med bytet. Samtidigt monterades tidigare oljepanna och oljetank ner och bortforslades.
Montering av solskydd i många av rummen av hög klass i samråd med Miljöma AB.
Installation av inomhusbelysning i samråd med ljusdesigner Torbjörn Eliasson.
Ommålning av väggar i samtliga rum inklusive källaren.
Renovering av innerdörrar för att bevara ”50-tals-känslan”.
Installation av fasta skjutgarderober i sovrummen på övervåningen och i hallen vid köket.
Ny vindslucka och tilläggsisolering av vind med lösull.
Montering av ståltrumma som tvättnedkast mellan våning två och källaren.
Under 2019 har kompletterande arbeten gjorts med Pålssons Bygg som entreprenör. Bland annat har följande utförts:
Renovering av putsad fasad vid kökets burspråk.
Renovering och inplåtning av fasad kring balkongen mot väster.
Målning/byte av vindskivor.
Utbyte av hängrännor och stuprör.
Målning av garaget invändigt.
Nytt golv på altanen.
Nya utomhusarmaturer.
Huset är anslutet till fiberoptiskt bredband via Jönköping Energi, så kallat Wetternet. För mer information om utbud av olika TV-paket och hastigheter på bredband, besök www.wetternet.se
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Viktor Rydbergsgatan 34
Område
Bymarken
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
240 + 140 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1228 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass D , 56 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA