Vättergatan 26 D, fyra rum och kök

Förförd av vinden

Ibland händer det. Ett enda fönster, en blick, en vy, ett ögonblick som förändrar allt. Titta upp mot norra gaveln här på Vättergatan så ser du ett makalöst fönster i snedtaket. Vågat. Och stort som ett kyrkfönster, med rundbågad topp dessutom. Och tro mig, utsidan är inget mot insidan när du får blicka rätt ut i solnedgången över stora sjön. Här har ett drömprojekt förverkligats fullt ut.

En redan charmig tre-rummare, med alla gamla stilmarkörer på plats har expanderat bland vindens takbjälkar en trappa upp. Ett eget observatorium med blickfång ut över Vättern, och med Bankeryd och Habo där bakom. Nu kanske du tycker att vi är väl blåögda, för det ligger väl en motorväg däremellan? Det stämmer och så här på vintern ser du bilarna som åker förbi, men så fort vår och löv är på plats, så har du en grön mur mot motorvägen.

Snabbfakta
Adress Vättergatan 26 D
Område Huskvarna Tätort
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 4 rum och kök
Bo & biyta 114 + 36 kvm
Vån & Hiss 2 av 3 (Hiss finns ej)
Avgift 3.550 kr/mån
Inkluderar Värme, vatten, parkering & kabel-TV
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Huset

Hall i entréplan

Hall på andra plan

"Vi sökte ett hus med den här gamla romantiska charmen, och när möjligheten att inreda vinden öppnade sig visste vi att vi kommit hem."

Kök och matplats

Sovrum 1

Matsal - sovrum 2

"Det är helt klart radhuskänsla, du kan ha din egen dörr öppen och barnen går ut och in, och du kan odla vad du vill i din trädgård."

Vardagsrum

Dusch och tvätt

WC vid duschrummet

"Vi kände att vi ville ha ett stort sovrum uppe, men det är fritt fram att använda vinden på många sätt; tv-rum, eller bara ett stort vardagsrum. Solnedgångarna är fantastiska."

Klädkammare - Förråd

Balkong mot innergården

Allrum på vindsplan

"Vi lämnade ett öppet loft över badrummet och klädkammaren och det skulle gå att gör det till ett sovloft om man bygger ut lite till över de gamla bjälkarna."

Sovrum 3

WC vid sovrum 3

Förråd - garderob på vindsplan

"Från vindsfönstret ser man bort till stranden vid Oset där vi gillar att vara, inte bara på sommaren när det är badväder."

Gemensam gård

Trädgård

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i lägenheten sedan 2014. Nedan följer en kortare sammanfattning av renoveringar som gjorts under deras innehavstid och annan information som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt köp.
Samtliga rum i andra plan har målats och tapetserats, inklusive alla lister, foder och innerdörrar. Även alla lister och foder i nedre och övre hallen är ommålade.
Gäst-WC mellan kök och matsal har fått nytt klinkergolv och nytt paneltak. Det som tidigare var en bastu innanför duschrummet är idag ombyggt till en tvättstuga och här har även ett nytt element installerats som är påkopplat på föreningens vattenburna värmesystem. I köket har en ny kyl/frys i side-by-side-utförande installerats.
I trädgården har en friggebod byggts för att lösa förvaring, och trädgårdsytan har även utökats genom att flytta en häck mot söder cirka en meter.
När nuvarande ägare tillträdde bostaden för snart fyra år sedan var vinden en oinredd kallvind. Här uppe har mycket tid och pengar satsats för att förvandla vindsytan till fullt användbar boyta. Väggen längst in mot angränsade råvind är en fullt isolerad brandvägg med en bibehållen evakueringsväg genom den klädkammare/förråd som finns här uppe.
Utvändigt så har de två halvmåneformad fönstren i öster och väster fått nya plåtarbeten gjorda, och nya isolerglasfönster installerats. Mot nordväst har en helt ny större takkupa byggts med helglasade balkongdörrar mot en fransk balkong som släpper in stora mängder dagsljus och varifrån man har fin utsikt mot Vättern.
Taket har isolerats med 260 mm lösullsisolering med bibehållen luftspalt mellan isolering och yttertak. Invändigt har man mycket noggrant satt träpanel istället för att sätta gips, allt för att bibehålla den gamla genuina 20-talskänslan även om hela vindsplanet är nybyggt.
Det gamla grangolvet från 1929 plockades upp och riktades, och lades sedan tillbaka och skruvades fast i golvreglarna. Ovanpå detta ligger ett nylagt vitvaxat furugolv som är skruvat ner i det gamla grangolvet. Alla raka innerväggar (förutom brandväggen mot söder) på vindsplanet har först fått OSB-skivor (träskivor) och sedan gipsskivor, allt för att det ska vara lätt att sätta hyllor etc utan att behöva leta efter reglar att skruva i.
En ny avloppsstam och nya kall-/varmvattenrör är uppdragna till vinden för att kunna inreda ett gäst-WC som ska serva detta plan. På golvet ligger klinkergolv och under detta är golvet flytspacklat.
Även fjärrvärmen har dragits upp på vinden med två större radiatorer i allrum/sovrum, en mindre radiator på toaletten och en mindre radiator inne i förråd/klädkammare.
Befintliga takbjälkar har bevarats och slipats och betsats mörka för att bryta av mot det vita runtomkring. Hela vindsplanet har också fått helt nytt elsystem och stor vikt har lagts vid fina belysningslösningar med gömda LED-lister ansluta till tryckdimmers för att kunna skapa mycket trivsam belysning här uppe. I både de mindre takkuporna med fönster sitter infällda LED-spotlights och vid den franska balkongen finns även belysning utvändigt.
Den gamla trappan upp till vinden är bevarad och har slipats, fogats, målats och fått nya listverk. Platsbyggt trappräcke och nya ledstänger är monterade. Murstocken har lagats och målats i vitt.
Mycket stort fokus och mycket tid har lagts när man har satt listverk och finishen på utfört arbete håller mycket hög nivå.
Till bostaden hör 1/4-del av trädgården mot öster. På delen som tillhör just denna lägenhet får du som boende göra lite vad du vill, antingen om du föredrar öppna gräsytor med planeringar och odlingslotter, eller om du vill göra som en granne och bygga altan och lusthus. Till vänster om just denna lägenhets tomt har en granne under årens lopp byggt ett garage. Observera att det är bygglovspliktigt om du vill göra större byggnationer som garage eller motsvarande, det vill säga du måste ansöka om bygglov hos Jönköpings Kommun innan du börjar snickra och resa en eventuell byggnad.
På gården finns plats för en bil (ingår i månadsavgiften) och på gatan utanför huset finns ett flertal parkeringsfickor där det ofta är mycket enkelt att få plats.
Föreningen har nyligen dragit in fiberoptiskt bredband via Wetternet till sina lägenheter, för att se vilka olika typer av hastighet som går att få och vilka TV-paket som erbjuds, besök gärna www.wetternet.se
Visa mer

Säljarens egna bilder

Planritning

BOSTAD
Adress
Vättergatan 26 D
Område
Huskvarna Tätort
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1929
Våningsplan
2 av 3 (Hiss finns ej)
Antal rum
4 rum och kök
Bo & Biarea
114 + 36 kvm (faktisk uppmätn norm SS 21054)
Energideklaration
Energiklass D , 170 kWh/m2 och år
Månadsavgift
3.550 kr/mån inkl värme, vatten, parkering och kabel-TV
Driftskostnad
5.000 kr/år
Specifikation Drift
El: 5.000 kr/år
Beräknat antal pers: 4
Nuvarande ägers beräknade årskostnad för hushållsel: 5.000 kr/år.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA