Utsiktsvägen 11, sex rum och kök

Villa Stella - En upptrappad lyxkryssare

Villa Stella klättrar bokstavligen på berghällen ovanför Vättern. En helt unik villa som i tre etage svingar sig upp till en allt mer halsbrytande utsikt. Stramt i svart matt kostym, däck- och glasytor som på ett kryssningsfartyg. Lugnt läge vid vändplatsen på en återvändsgata i Berghalla, som är en förlängning av Trånghalla.

De två balkongerna ser nästan lika stora ut som huset i sig med sina 70 respektive 60 kvadrat. Så när vår och sommar kommer öppnar du upp med två stora uterum. Det är bara att flytta ut allt du vill. Skjutdörrar ut finns från nästan alla rum. Men här har alla årstider sin speciella smak.

Den här tomten hade inte varit bebyggd utan traktens kanske mest namnkunniga arkitekt Stig Axell som utmanades av Tekniska kontorets första "nej" till att bygga på tomten. Det du inte ser först, är att varje våningsplan är förskjutet för att följa utmed bergssidan. På så sätt skapas en höghöjdsträdgård på baksidans översta våning. Trappschaktet har därför sprängts in i klippan som en tub upp mot himlen.

Ett spännande kvalitetsbygge rätt igenom, med fina, tidlösa materialval. En villa som sticker ut långt över standard, precis som balkongerna mot utsikten. Villan är lite originellt uppkallad efter byggherrens hund - Stella - som betyder stjärna på latin. Passande - för den här villan har odiskutabel stjärnstatus.

Snabbfakta
Adress Utsiktsvägen 11
Område Berghalla
Bostadstyp Etagevilla i tre plan
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 240 kvm
Tomtareal 1507 kvm
Byggår 2012
Pris 6.950.000 kr eller högstbjudande
Kontakt

Skicka
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Baksidan

Framsidan

"Vi ville ha det så öppet som möjligt, men en liten pelare gick inte att trolla bort i köket, men den stör inte nämnvärt."

Vardagsrum

Matplats

Kök

Sovrum 1

"Första året var det is på Vättern hela vägen ut hit och många åkte förbi på skridskor nedanför."

Badrum på andra plan

Terrass på andra plan

Trappan

"När sommaren kommer infinner sig också den där båtkänslan, att man kan leva både ute och inne, lite som på en lyxkryssare."

TV-rum på översta plan

Badrum på översta plan

Sovrum 2

"Stig - arkitekten - har varit hjälpsam med många små detaljer även efter att huset blev klart."

Sovrum 3 - arbetsrum

Sovrum 4

Terrass på översta plan

Hall

"Samfälligheten har en gemensam badplats som kallas Jungfruviken med en liten vedeldad bastu. Trappan ner hittar du i hörnet av vändplatsen."

Duschrum i entréplan

Tvättstuga

Förråd - groventré

Innanför tvättstugan ligger ett stort förråd där bergvärmepumpen gör ett viktigt jobb i det tysta och matar ut varmt vatten till golv och kranar. Här kan du klä in väggarna med lagerhyllor och stuva in kubik efter kubik. Kanske till och med dela av i fler utrymmen om det behövs. Separat utgång till framsidan av trädgården.

"Att det är en lugn gata, behöver väl knappast nämnas, och snart är det på gång med fiberanslutning också"

Carport

Under nedre terrassen har du en stor öppen carport för två bilar, eller 50-60 cyklar, vad du nu föredrar. Garage är inte snygga tyckte arkitekten, och man fyller dem bara med odefinierat lösöre, och han har ju rätt. Här gäller det att upprätthålla ordning och reda.

Området Berghalla

Området har så sakta bebyggts med villor de senaste 15 åren. Av den ursprungliga sommarstugebebyggelsen finns inte mycket kvar. Den dramatiska naturen, med karga klippor, tallskog och närheten till Vättern har gjort området till kommunens nya högstatusområde med många påkostade och arkitektritade villor. Arkitekt Stig Axell som ritat detta hus är upphovsman till ytterligare två villor i det nära grannskapet. Bussförbindelser finns både mot Bankeryd och in mot Jönköping. Ny cykelväg anlades för något år sedan till Bankeryd. In till Jönköpings centrum cyklar du med raska ben på 20-30 minuter.

Arkitekt Stig Axell

Du känner igen en villa ritad av Stig Axell på att den inte sticker ut, inte pockar på all uppmärksamhet direkt. Det handlar istället om att upptäcka små subtila detaljer som spjärnar emot det invanda. Åker du runt i kvarteren på nya Hisingstorp, Lerhagen och Berghalla så är det inte husen från hans penna du ser först. Men han låter dig upptäcka dem.

Du kan ana dig till upphovsmannen på träfasaden, fönstersättningen och taket. Och möjligen det runda fönstret som ofta dyker upp. Som pensionär, efter en lång karriär, har han profilerat sig som kommunens absolut flitigaste villaritare. Och det ska Jönköping med omnejd vara tacksam för.

De senaste tio åren har villorna varit många, och det började kan man nog säga med Villa Nätt 2005, som ligger precis ovanför Utsiktsvägen, i faluröd slät träfasad, också på en vacker klippavsats. Då var det fortfarande ganska obebyggt där ute och huset smektes in i naturen med traditionella material och levande sedumtak på både hus och garage. Stadsbyggnadsdiplomet kom med självklar logik.

"-När det gällde Villa Stella fick jag lirka med kommunens byggnadskontor. Först var det byggstopp på den tomten, men jag visste att om jag fick rita som jag ville så skulle jag klara det. Tomten lutade 30 grader och hade 10 meters höjdskillnad och min tanke var att spränga i klippan och sen låta husets våningar klättra som en trappa upp. Till slut fick vi klartecken att bygga. Jag triggades av utmaningen. Att få jobba med en byggare som Bengt Lofthammar underlättar också på många sätt. Han förstår detaljerna och det har blivit ganska många villor tillsammans på senare år. Det borgar för kvalitet, hoppas jag."

Mäklaren informerar
Mycket möda och tankeverksamhet har lagts ned i samband med byggnationen för att hitta helt rätt materialval och leverantörer. Nedan följer en kortare sammanfattning av vissa tekniska finesser och val av material etc som finns i huset.
Belysning: Den integrerade takbelysningen inne i huset kommer från belgiska Delta Light som är kända för sina högkvalitativa spotlights. Den interiöra väggbelysningen har levererats av italienska Rotaliana och den exteriöra väggbelysningen kommer från Svenska prestigemärket Zero i design av Krook & Tjäder.
Ytter- och innerdörrar: Ytterdörrarna kommer från svenska Ekstrands i design av Krook & Tjäder, innerdörrarna är specialtillverkade av Swedoor utan nyckelhål för ett mer sobert intryck. Till våtutrymmen sitter låsbara innerdörrar av samma fabrikat.
Fönster- och skjutglaspartier: Levererade av tyska premiummärket Schüco med oerhört goda isoleringsegenskaper. En kombination av 2- och 3-glas superenergifönster med argongas för högsta möjliga kyl- och värmeisolering.
Kök & vitvaror: Platsbyggt kök i vitt levererat av lokal snickare. Vitvarorna är en tysk kombination av det senaste från Siemens med en bänkfläkt från Gagganeu som kronan på verket.
Högtalare: Möjlighet finns att få ta över det integrerade högtalarsystem från Bang Olufsen med BeoLab 3 som sitter i vardagsrummet.
Duschar: Från Tapwell.
Solskydd: Exteriört solskydd i söder med automatiska screenmarkiser från Markilux som är kopplade till en sol- och vindvakt. Interiört sitter måttanpassade lamellgardiner i samtliga sovrum.
Styrsystem för belysning: Programmerbart system från ElkoLiving där samtliga spotlights kan programmeras individuellt för att ge maximal upplevelse såväl dagtid som kvällstid. Även individuella eluttag kan programmeras och tidsinställas om man vill styra exempelvis en golvlampa.
Glasräcken interiört och exteriört: Tillverkade i Vetlanda av VPP-system.
Larm: Inbrotts- och brandlarm från Verisure.
TV: Parabol med dubbla huvuden för att ta emot fler satelliter. Omlackerad i rätt svart färg för att smälta ihop med byggnadens kulör.
Byggteknik: Gjutna bjälklag i alla tre plan med vattenburen golvvärme.
Ytterväggar i plan 1 och 2 av Jackon Thermomur för maximal isolering, i plan 3 är regelverk och väggar av trä. Samtliga innerväggar är klädda med både OSB-skivor och utanpå dessa gips för att men enkelt ska kunna sätta upp hyllor, tavlor, plattskärmar etc utan att behöva leta efter reglar att fästa i.
Isolering: Cellulosafiber i både tak och väggar med marknadens bästa isoleringsvärden.
Ventilation: Mekanisk till- och frånluft (FTX) från Swegon ser till att all värme i utluften återvinns och att den friska utomhusluften som pumpas in i bostaden värmesätts på rätt sätt så att man alltid har skön inomhustemperatur i samtliga tre plan.
Uppvärmning: Kraftfull bergvärmepump från Thermia (G3 10 kW) står för den vattenburna golvvärmen i samtliga tre plan.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Utsiktsvägen 11
Område
Berghalla
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
240 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1507 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Pris
6.950.000 kr eller högstbjudande
Tillträde
Enligt överenskommelse
BYGGNAD
Byggnadstyp
Etagevilla i tre plan
Byggnadssätt
Grundläggning: Betongplatta
Grundmur: Jackon Thermomur
Stomme: Jackon Thermomur och trä
Fasad: Puts och trä
Fönster: 2- och 3-glas superenergi
Bjälklag: Betong
Tak: Derbigum
Utv.plåtarbete: Lackerad plåt
Ventilation: Mekanisk till/frånluft med återvinning
Byggnadsår
2012
Uppvärmning
Bergvärmepump (Thermia G3 10 kW)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Driftskostnad
27.164 kr/år
Specifikation Drift
Uppvärmning: 10.000 kr/år
El: 6.000 kr/år
Vatten: 3.800 kr/år
Renhållning: 2.364 kr/år
Väg/Samfällighetsavgift: 500 kr/år
Försäkring: 4.500 kr/år
Beräknat antal pers: 4
Nuvarande ägares beräknade årsförbrukning av el (uppvärmning och hushållsel): 12.450 kWh/år. I huset bor det idag två vuxna och två tonåringar.
Fastighetsbeteckning
Trånghalla 3:523
Servitut/Rättigheter
Avtalsservitut Vändplan Mm Last: Avtalsservitut: Vändplan Mm, 06-IM1-61/2238.1
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
4.601.000 kr (2018)
Summa pantbrev
6.950.000 kr
DOKUMENT
Det finns inga dokument för denna bostad.
KARTA