Utsiktsvägen 11, sex rum och kök

Villa Stella - En upptrappad lyxkryssare

Här klättrar dit liv bokstavligen på en berghäll ovanför Vättern. En helt unik villa som i tre etage svingar sig upp till en allt mer vidlyftig utsikt. Stramt i svart matt kostym, däck- och glasytor som på ett kryssningsfartyg. Balkongerna ser nästan lika stora ut som huset i sig. När vår och sommar kommer öppnar du två stora uterum, och flyttar ut allt du vill. Skjutdörrar ut finns från nästan alla rum. Men du kommer märka att här har alla årstider sin speciella smak. Lugnt läge längst in på en återvändsgata i Berghalla. Badrocksnära ner till vattnet.

Den här tomten hade inte varit bebyggd utan arkitekt Stig Axell som utmanades av Tekniska kontorets första "nej" till bygglov. Det som inte syns från vändplan, är att varje våningsplan är förskjutet för att trappa upp och följa bergssidan. På så sätt skapas en höghöjdsträdgård på baksidans översta våning mot kvällssolen. Trappschaktet har sprängts in i klippan som en tub upp mot himlen. Villan är uppkallad efter byggherrens hund - Stella - som betyder stjärna på latin. Passande - den här villan har odiskutabel stjärnstatus.

Snabbfakta
Adress Utsiktsvägen 11
Område Berghalla
Bostadstyp Etagevilla i tre plan
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 240 kvm
Tomtareal 1507 kvm
Byggår 2012
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Gryningsbilder

Huset

"När sommaren kommer infinner sig också den där båtkänslan, att man kan leva både ute och inne, lite som på en lyxkryssare."

Vardagsrum

Kök

"Vi la väldigt mycket tankekraft och pengar på att få till så låg driftskostnad som möjligt när vi byggde, och årsförbrukningen av el har varit superlåg i över 8 år nu."

Matplats

Sovrum

"Första året var det is på Vättern hela vägen ut hit och många åkte förbi på skridskor nedanför."

Badrum

Utsikten

"Samfälligheten har en gemensam badplats som kallas Jungfruviken med en liten vedeldad bastu. Trappan ner hittar du i hörnet av vändplatsen."

Trädgård

Omgivning

Arkitekt Stig Axell

Du känner igen en villa ritad av Stig Axell på att den inte sticker ut, inte pockar på all uppmärksamhet direkt. Det handlar istället om att upptäcka små subtila detaljer som spjärnar emot det invanda. Åker du runt i kvarteren på nya Hisingstorp, Lerhagen och Berghalla så är det inte husen från hans penna du ser först. Men han låter dig upptäcka dem.

Du kan ana dig till upphovsmannen på träfasaden, fönstersättningen och taket. Och möjligen det runda fönstret som ofta dyker upp. Som pensionär, efter en lång karriär, har han profilerat sig som kommunens absolut flitigaste villaritare. Och det ska Jönköping med omnejd vara tacksam för.

De senaste femton åren har villorna varit många, och det började kan man nog säga med Villa Nätt 2005, som ligger precis ovanför Utsiktsvägen, i faluröd slät träfasad, också på en vacker klippavsats. Då var det fortfarande ganska obebyggt där ute och huset smektes in i naturen med traditionella material och levande sedumtak på både hus och garage. Stadsbyggnadsdiplomet kom med självklar logik.

"-När det gällde Villa Stella fick jag lirka med kommunens byggnadskontor. Först var det byggstopp på den tomten, men jag visste att om jag fick rita som jag ville så skulle jag klara det. Tomten lutade 30 grader och hade 10 meters höjdskillnad och min tanke var att spränga i klippan och sen låta husets våningar klättra som en trappa upp. Till slut fick vi klartecken att bygga. Jag triggades av utmaningen. Att få jobba med en byggare som Bengt Lofthammar underlättar också på många sätt. Han förstår detaljerna och det har blivit ganska många villor tillsammans på senare år. Det borgar för kvalitet, hoppas jag."

Mäklaren informerar
Mycket möda och tankeverksamhet har lagts ned i samband med byggnationen för att hitta helt rätt materialval och leverantörer. Nedan följer en kortare sammanfattning av vissa tekniska finesser och val av material etc som finns i huset.
Belysning: Den integrerade takbelysningen inne i huset kommer från belgiska Delta Light som är kända för sina högkvalitativa spotlights. Den interiöra väggbelysningen har levererats av italienska Rotaliana och den exteriöra väggbelysningen kommer från Svenska Zero i design av Krook & Tjäder.
Ytter- och innerdörrar: Ytterdörrarna kommer från svenska Ekstrands i design av Krook & Tjäder, innerdörrarna är specialtillverkade av Swedoor utan nyckelhål för ett mer sobert intryck. Till våtutrymmen sitter låsbara innerdörrar av samma fabrikat.
Fönster- och skjutglaspartier: Levererade av tyska premiummärket Schüco med oerhört goda isoleringsegenskaper. En kombination av 2- och 3-glas superenergifönster med argongas för högsta möjliga kyl- och värmeisolering.
Kök & vitvaror: Platsbyggt kök i vitt levererat av lokal snickare. Vitvarorna är en tysk kombination av det senaste från Siemens med en bänkfläkt från Gagganeu som kronan på verket.
Högtalare: Möjlighet finns att få ta över det integrerade högtalarsystem från Bang Olufsen med BeoLab 3 som sitter i vardagsrummet.
Duschar: Från Tapwell.
Solskydd: Exteriört solskydd längs med södersidan och hela östersidan ut mot Vättern med automatiska screenmarkiser från Markilux som är kopplade till en sol- och vindvakt. Interiört sitter måttanpassade lamellgardiner i samtliga sovrum.
Styrsystem för belysning: Programmerbart system från ElkoLiving där samtliga spotlights kan programmeras individuellt för att ge maximal upplevelse såväl dagtid som kvällstid. Även individuella eluttag kan programmeras och tidsinställas om man vill styra exempelvis en golvlampa. Nuvarande ägare har programmerat systemet så att man kan släcka hela huset via en knapp i både huvudentrén och från sovrummet.
Glasräcken interiört och exteriört: Tillverkade i Vetlanda av VPP-system.
Larm: Inbrotts- och brandlarm från Verisure.
TV och bredband: Parabol med dubbla huvuden för att ta emot fler satelliter. Omlackerad i rätt svart färg för att smälta ihop med byggnadens kulör, öppen fiber från Jönköping Energi, så kallad Wetternet. För mer information om olika TV-paket och bredbandshastigheter, besök gärna www.wetternet.se
Byggteknik: Gjutna bjälklag i alla tre plan med vattenburen golvvärme.
Ytterväggar i plan 1 och 2 av Jackon Thermomur för maximal isolering, i plan 3 är regelverk och väggar av trä. Samtliga innerväggar är klädda med både OSB-skivor och utanpå dessa gips för att men enkelt ska kunna sätta upp hyllor, tavlor, plattskärmar etc utan att behöva leta efter reglar att fästa i.
Isolering: Cellulosafiber i både tak och väggar med marknadens bästa isoleringsvärden. 500 mm lösullsisoering i vindsbjälklag.
Ventilation: Mekanisk till- och frånluft (FTX) från Swegon ser till att all värme i utluften återvinns och att den friska utomhusluften som pumpas in i bostaden värmesätts på rätt sätt så att man alltid har skön inomhustemperatur i samtliga tre plan.
Uppvärmning: Kraftfull bergvärmepump från Thermia (G3 10 kW) står för den vattenburna golvvärmen i samtliga tre plan. Denna kan sommartid också leverera kyla till ventilationsaggregatet vilket gör att man enkelt håller en behaglig inomhustemperatur även under de varmaste sommardagarna.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Utsiktsvägen 11
Område
Berghalla
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
240 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1507 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass B , 36 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA