Töregatan 21, sju rum och kök

Doktorns parad-piller

Detta är en villa med många superlativa kvaliteter. Några väl synliga, andra tar ett tag att upptäcka. Byggt åt Husqvarna AB:s företagsläkare på 50-talet. Och doktor Grimlund valde platsen med omsorg. En diskret platå på liten återvändsgata, men på en av Petersbergs högsta punkter. Förutsättningarna för ett gott allmäntillstånd är garanterat höga med denna magiska vy över större delen av södra Vätterbygden.

Huset är vad som lite slarvigt brukar kallas en byggmästarvilla. I detta fall innebär det väl tilltagna ytor, överdimensionerade väggar, påkostade materialval både här och där, och en del speciallösningar där emellan. Det kanske mest utmärkande är nog vardagsrummet i vinkel med matsalen, som har proportioner som gör en lite yr i förstone. Även om du har ett stort matsalsmöblemang redan idag, kan du börja planera för något som är dubbelt så stort, för att det inte ska kännas tomt. Utsikten via de akvariestora fönstren gör dig lika andnupen. Öppna spisen är inte så dum den heller. Och det finns tre eldstäder till.

Om barnaskaran är stor, eller i växande, kan du växla ut minst 5 sovrum i detta hus, eller kanske en uthyrningsdel. Området är mer än barntillåtet, med stora gröna skogsområden på ena hållet, vändplan som snabbt kan bli både basketplan och skateboardbana. Och till och från förskola och skola går du utan att korsa några större vägar. En liten Tempo-butik finns också på berget som levererar betydligt mer än bara nödtorften.

Snabbfakta
Adress Töregatan 21
Område Petersberg
Bostadstyp Suterrängvilla i två plan
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 230 + 55 kvm
Tomtareal 1507 kvm
Byggår 1952
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Dubbelcarport

Huvudentré

"Den där doktor Grimlund hade sina idéer, och gjorde mycket gott för arbetarna på Bruket i Huskvarna. Huset är inte så dumt det heller."

Sovrum 1 - Kontor

Allrum - biorum

Gäst-WC

"Alla fyra eldstäderna är provtryckta igen utan invändningar från sotarn. Tryggt att lämna det så, och kanske ett bevis på att det är ett välbyggt hus."

Sovrum 2

Vardagsrum

Inglasat uterum

"Har du brist på kvällsmatsidéer är det bara att sätta grillspett i händerna på barnen så blir det scout-läger-känsla framför öppna spisen."

Matsal

Kök

Sovrum 3

"Bergvärmepumpen hämtar värme ca 200 meter ner i berget, och energiåtgången är väldigt låg om man ser till hur stort huset är, vi ligger runt 17.000 kilowattimmar per år."

Sovrum 4

Badrum

Sovrum 5

"Det bor både pensionärer och yngre på gatan, vilket är en bra blandning. Varje år har vi dessutom en grannfest."

Uteplats i söder och väster

Tvättstuga - dusch - bastu

Förråd - groventré - garage

"Det är en mycket lugn gata du kommer till, som inte så många känner till, vändplan är alltid bra med barn."

Trädgård

Omgivning

Som sagt, du befinner dig på en av de högst belägna tomterna i kommunen, räkna med växtzon 5 för det som spirar i trädgården, och god tillväxtzon för växande barn: lugn återvändsgata, närhet till den lilla storskogen och till kunskapens borg - Stensholmsskolan. En solig dag kan det behövas en glass för att inte tappa sugen och det hittar du på Tempo ett stenkast bort. Bra även om du behöver köpa en liter mjölk. Dessutom kan du få köttfärsen mald direkt medan du väntar vilket smakar bra både om du tänker satsa på råbiff till kvällen, eller bara en klassisk bolognese.

Smidiga kommunikationer ner till Huskvarna med buss, men om du tänker cykla får du ha lite tålamod i backarna, i alla fall i början. Sen växer benmusklerna och hjärtat sig starkare. En elcykel kan vara en bra investering, istället för en andra bil. Med lite trixande över vägarna kan du faktiskt både springa och cykla mtb på fina stigar hela vägen bort till IKHP-stugan. Tipspromenad är ju ett måste för besserwissern på söndagarna. Eller bara mumsa i dig en våffla innan du går hem igen.

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset sedan 2004. Nedan följer en kortare sammanställning av förbättringar och renoveringar som gjorts sedan dess.
2004 - Vardagsrum - Vävtapet bort och nytapetsering.
2005 - Nya varm- och kallvattenrör i badrum. Förra ägare hade sedan tidigare bytt dessa i köket och även bytt avloppsstammen i köket till ett plaströr (syns inifrån garaget i souterrängplan). Samma år byttes även alla vattenrör i nedre plan.
2005 - Sovrum (övervåning, längst söderut) - Vävtapet bort, nytt vitlaserat ekparkettgolv och nytapetsering.
2005 - Nytt värmesystem - Brunnsborrning 200m, värmepump IVT HT Plus C11.
2005 - Sovrum (övervåning, närmast trappa) - Vävtapet bort, nytt laminatgolv (Falsterbo golv ek), nytapetsering.
2006 - Nytt badrum på övervåning. Installation av handdukstork 2009. Vattenburen, förberedd för el (dock ej installerad).
2006 - Nya hängrännor och målning undertak.
2006 - Renovering av huvudentré inklusive nytt tak med infällda spotlights.
2008 - Renovering av gäst-WC nere - Nytt handfat, ny toalett, glasmosaik, målning etc.
2008 - Renovering av carport - Nytt tak samt installation av ljus- och rörelsereglerade spotlights.
2009 - Plattläggning och sjösten invid carport.
2009 - Byte av två fönster övervåning väster. (SP-fönster, 3-glas).
2017 - Installation av FTX-ventilation (mekanisk till- och frånluftsventilation med återvinning). Detta har medfört ett mycket jämnare inomhusklimat samt även låga och bra radonvärden.
2017 - Renovering av innegarage i souterräng.
2017 - Målning av många fönster utvändigt.
Därutöver målningsarbete i samtliga andra rum. Innerdörrar målade 2017.
För den intresserade kan även nämnas att i den värmesysteminstallation som har gjorts och i samband med FTX-installationen så finns det förberedelser gjorda för solfångare/solceller om man vill komplettera bergvärmesystemet med solvärme. Finns även VP-rör dragna från entreplan till vind om man ex vill dra upp bredband för anslutning av accesspunkt för wifi på övervåning.
Det finns totalt fyra stycken eldstäder, tre öppna spisar och en vedeldad bastu. Samtliga är provtryckta och godkända för eldning.
Långtidsmätning av radon är gjort under 2017 med årsmedelvärdet 120 Bq. Rekommenderat gränsvärde är 200 Bq.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Töregatan 21
Område
Petersberg
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
230 + 55 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1507 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass C , 45 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA