Sturegatan 2 B, fyra rum och kök

20-talare i stadens bästa förening

Vi har fått förmånen att lära känna ännu ett vackert hem här i Jönköpingstrakten med visning inom kort. Maila info@vastanhem.se om du önskar ytterligare information redan nu.


Det är lätt att ta till superlativerna när det gäller denna våning. För här har du en karamell som smakar lika gott som den gjorde för snart hundra år sedan. Golv, lister, foder, fönster och dörrar är de samma som då huset byggdes, i stram klassicistisk stil på 20-talet. Jungfrukammare och serveringsgång mellan kök och matsal delar upp lägenheten i en privat del och en social del med två eller tre stora salonger beroende på hur ståndsmässigt du vill sova.

Kök och badrum är renoverade på senare år, men gjort med finess för att gå hand i hand med ursprunget, precis som hela fastigheten är underhållen. Du ska ha skarp blick för att se vilka skåp i serveringsgången som är nyare och vilka som är gamla. Badrummet flirtar stilsäkert och stramt med det förgångna och köket från Kvänum är platsbyggt, inbyggt och välbyggt och har chans att hålla för nästa hundra år också.

Förening har sannerligen mycket att vara stolt över. Huset i stort, de vackra trapphusen, alla bevarade detaljer, den mysiga innergården och läget precis i det småskaliga Torpa med sina lysande neonskyltar, mysiga affärer, caféer och restauranger. Men det som kanske är mest imponerande är kärleken till huset, och skötselmoralen, som gått i arv i snart 100 år. Här har alltid husets bästa satts före personligt tycke och smak från tid till annan. På lite sikt har det resulterat i en av stans absolut solidaste och mest välskötta föreningar, både byggnadsantikvariskt och ekonomiskt. Ett arv du är välkommen att vårda under din stund på jorden.

Snabbfakta
Adress Sturegatan 2 B
Område Torpa
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 4 rum och kök
Bo & biyta 89.4 kvm
Vån & Hiss 3 av 3 (Hiss finns ej)
Avgift 1.355 kr/mån
Inkluderar Värme, vatten & kabel-tv
Pris 3.500.000 kr eller högstbjudande
Kontakt

Skicka
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer
"På hösten blir det gärna att jag eldar en del, inte så mycket för värmens skull, mer för mysfaktorn."

Hall

Märkte du att ytterdörren var nästan helt ny, men dekorationsmålad för att smälta in det gamla trapphusets stämning. En modern, tyst och tät säkerhetsdörr som smyger in helt obemärkt. Så är det med mycket i denna lägenhet och i fastigheten i stort. Väl inne i hallen tar det fiskbensmönstrade golvet vid och leder dig in salongerna. Eller är du småhungrig går du direkt in i köket till höger och passerar jungfrukammaren. Spottarna i taket är en modern eftergift.

Balkong

Inga lägenheter i föreningen har egna balkonger, men i varje halvplan upp i trappuppgångarna finns små intima balkonger som det är fritt fram att använda. Ju högre upp i huset desto bättre kvällssol. Du använder balkongen, precis som gården, med stor respekt och hänsyn till dina grannar. Två stolar och ett bord är startklart både för frukost och kanske en kall öl på kvällskvisten.

Kallskafferi

En kvarleva från 20-talet, och en ack så funktionell sådan! Luftigt stor med fönster mot innergården, och ett hyllsystem som sväljer burkar, rovor, läsk, pilsner och allt möjligt annat som mår bra av att förvaras lite svalare. Kliar det i snickarfingrarna så skulle man kunna göra en väldigt fin förlängning av köket här, och ta tillvara dagsljuset som sipprar in via det lilla fönstret.

"På hösten blir det gärna att jag eldar en del, inte så mycket för värmens skull, mer för mysfaktorn."
"Även Torpas atmosfär är väl bevarad, med små affärer, enhetlig bebyggelse. Här har du fiskaffären, konditoriet och tobaksaffären nära, precis som det alltid varit."

Duschrum

Helrenoverat med en skön flirt åt gamla tiders avskalade, enkla och rena "sanitetsinrättningar". Halvkaklade väggar med en diskret grå färg som tar vid där ovan. Inga utsvävningar, alltså, precis som vi kunde förvänta oss när vi nu lärt känna Sture lite bättre. Golvvärme har han dock unnat sig.

Huset

Serveringsgång

Mellan kök och matsal löper en kort gång med vad som förefaller vara gamla serveringsskåpen intakta. Men det är bara halva sanningen, för nuvarande ägare har kompletterat med nya överskåp till höger som matchar de gamla underskåpen. Snickerier, gångjärn & lås, allt känns perfekt tidsmatchat. Och såklart handmålat med synliga penseldrag kvar, för den gamla känslan. Snyggt byggt.

"Jag gillar hus som är byggda så här, och att den ursprungliga atmosfären, från vind till källare är fint bevarad."

Matsal

Är det någonstans en kristallkrona platsar så är det här. Stort härligt fönster mot söder med djup fönsternisch. Gammalt fönsterglas som får omgivningarna att fladdra lätt så fort du byter synvinkel. Här sitter ni ledigt 10-12 personer, kanske mer om du har många iläggsskivor. Den fina ekparketten hänger med. Stor öppet valv mot vardagsrummet.

Vardagsrum

Rejäl volym även här, både på bredden och höjden. Sture växte tack och lov upp långt innan svensk byggnorm förlamade alla utsvävningar i extra takhöjd etc. Här hittar vi även en öppen eldstad som kan förgylla långa vinterkvällar. Vill du bestycka den med en kamininsatts för värmens skull, får du göra det med största möjliga känsla och förstånd för att inte förstöra helhetsintrycket.

Kök

Nyare Kvänumkök med solida trästommar och riktiga spegeldörrar. Svårt att skilja från de gamla snickerierna i exempelvis serveringsgången. Det gamla skafferiet med nordläge är såklart helt intakt med sitt vädringsfönster. Här kan du hålla diverse livsmedel på gott humör nästan hela året utan att det drar någon el alls. Kyl och frys är också snyggt dolt bakom fina trädörrar. Plats för ett rejält matbord. Fönster mot gården och utsikt över omgivningarna.

Omgivning

Det här är mitt i hjärtat av gamla småskaliga Torpa och du kan smörja kråset både på restauranger och kaféer som du har på löjligt kort avstånd. Eller så smörjer du din egen panna och lagar maten själv hemma i ditt eget kök. Mataffären är bara två språng bort. Vill du lufta benen, så går du runt Munksjön på knappa timmen, eller beger dig upp Vattenledningsparken eller Stadsparken som är lika nära. Med cykel är du snabb till alla stadens delar, cykelvägar finns i alla riktningar.

Innergård

Sovrum 1 - Jungfrukammare

Ett litet sovrum för dåtidens tjänstefolk, vägg i vägg med köket. Perfekt som gästrum eller arbetsrum. En 80-säng är nog att föredra om du ska få lite mer golvyta över. Eller en dubbelsäng från vägg till vägg, så blir det en sängkammare till hundra procent och inget annat.

Planritning

Sovrum 2

Ännu ett rum med fönster mot gården och kvällssolen. Fin utsikt upp mot Stadsparken och Bymarken. Är du observant nu så ser du att fiskbensparketten ser lite annorlunda ut här, vilket beror på att nuvarande ägare låtit lägga in ett nytt golv här på gammalt vis för att det ska hänga ihop med de övriga salsrummen. Tyst läge mot gården.

BOSTAD
Adress
Sturegatan 2 B
Område
Torpa
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1923
Våningsplan
3 av 3 (Hiss finns ej)
Antal rum
4 rum och kök
Boarea
89.4 kvm (föreningens information)
Månadsavgift
1.355 kr/mån inkl värme, vatten och kabel-tv
Pris
3.500.000 kr eller högstbjudande
Specifikation Drift
Beräknat antal pers: 1
Nuvarande ägares beräknade årsförbrukning av hushållsel: 1.500 kr/år.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
FÖRENING
Typ
Bostadsrättsförening
Förening
Brf Sture

Bostadsrättsföreningen Sture förvaltas av Riksbyggen och består av ett flerbostadshus med adresserna Klostergatan 60 och Sturegatan 2 A-B. I huset finns totalt 19 lägenheter och 1 lokal. Av lägenheterna upplåts 13 som bostadsrätter och 6 upplåts som hyresrätter. Föreningen registrerades som en bostadsförening 1923 och ombildades till en bostadsrättsförening 2002.

Föreningen har i dagsläget inga inga planer på att förändra medlemmarnas månadsavgifter. Månadsavgiften betalas kvartalsvis.

Föreningen är välkänd och anses vara en av de mest solida föreningarna i Jönköping. Den totala belåningen 31 december 2014 uppgick till ca 1.000.000 kronor eller 617 kronor per kvadratmeter vilket kan anses som mycket goda siffror. Ett stort plus är också att föreningen har dolda tillgångar genom deras hyresrätter och lokalen i entréplan. Fastigheten är i gott skick med många stora genomförda renoveringar såsom exempelvis stamrenovering, fönsterrenovering samt takbyte.

Under 2016 kommer man att genomföra stambyte i ett flertal av de lägenheter som upplåts med hyresrätt. I samband med detta kommer man även med all största sannolikhet att bygga en spaanläggning i källaren. Det är även planerat att trapphusen skall målas om. Detta är inget som kommer påverka medlemmarnas avgifter till föreningen.

I källarplanet finns ett gemensamt cykelförråd, hobbyrum samt en tvättstuga med torkrum. I tvättstugan finns 2 tvättmaskiner och torkmöjligheter.

Trappstädning köps in. Man har gemensam vår- och höststädning av gården, men den vardagliga skötseln av densamma tar föreningens medlemmar hand om - efter bästa förmåga och vilja.

Föreningens samtliga lägenheter är ansluta till ComHem som kan leverera både kabel-TV (grundutbud ingår i månadsavgiften) och bredband. För mer info om vilka paketlösningar som finns, besök gärna www.comhem.se.
Fönster
3-glas
Ventilation
Självdrag
Andel i föreningen
10.514200000000002 %
Lägenhetsnummer
15305.000.0020-03
DOKUMENT
KARTA