S:t Pauligatan 20, femton rum och kök

Högaktningsfullt - Bäckalyckan

Sparsmakad 1920-talsklassicism när den är som störst, bäst och vackrast. Finslipad i varje detalj under senare år, såväl inne som ute. Stort som en herrgård, renoverat som ett smycke. Här har du möjlighet att bo ståndsmässigt på stora ytor, där varje plan mäter nästan 190 kvadratmeter var för sig. Huset är idag disponerat som tvåfamiljshus, men har tidvis även fungerat som enfamiljshus med både en paradtrappa mitt i huset och en kökstrappa i norra änden, vilket gör kopplingen och flödet i huset funktionellt om nästa ägare vill tillbaka till den gamla goda tiden.

Att åstadkomma en renovering som nuvarande ägare genomfört kräver en lika solid stilkänsla som investeringsvilja. De gamla fönstren är proffsrenoverade vart och ett, med de spralliga gamla fönsterglasen intakta. Fasaderna nyputsade i alla väderstreck, taket omlagt och stuprännorna har vassa "knän" precis som förr. Alla gamla snickerierna nymålade i vitt; några nya snickerier finns för övrigt inte kan vi meddela. Alla dörrar, foder, paneler och lister är original. Men det som slår an tonen mest är kanske de fina parkettgolven som är lagda med olika stavlängd i de olika rummen för rätta proportioner.

Bästa läge och parkstor tomt på Bäckalyckan innebär att du kommer upp en bit över staden, och har ungefär lika nära till Stadsparken som till Västra torgets frodiga utbud av grönsaker och en hel del andra saker också. Du har hela tätortens utbud på enkelt gångavstånd och du kan låta bilen stå kvar i något av de två garagen och syresätta ben och lungor varje dag.

Snabbfakta
Adress S:t Pauligatan 20
Område Bäckalyckan
Bostadstyp 2-plansvilla med källare och vind
Antal rum 15 rum och kök
Bo & biyta 365 + 288 kvm
Tomtareal 1496 kvm
Byggår 1924
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Per Sandwall

Reg. Fastighetsmäklare / Kontorschef
036-333 60 81
per@vastanhem.se
Läs mer

Huset

"Vi ser huset som ett uppdrag vi har fått att förvalta, och vi är glada att huset var ganska orört när vi tog över det."

Entré till våning på övre plan

Trappa

Gästtoalett

Övre plan

"Huset skulle lätt kunna användas som enfamiljshus och fungera bra med stora trappan mitt i huset."

Allrum

Sovrum 1 - Kontor

Salong

"När vi renoverat, har vi gjort rejält och allt på en gång, aldrig lite här och lite där."

Matsal

Balkong i öster

Sovrum 2

Kök

Matrum - Sovrum 4

Balkong i väster

"Det första rådet vi fick när vi köpte huset, var att renovera fönstren, absolut inte byta till nya."

Badrum

Ingång till entréplan

"Fönstren är alla original och professionellt renoverade, men det gäller att hela tiden hålla efter dem."

Sociala ytor på entréplan

Privat del på entréplan

"Vi har haft entréplanet uthyrt till studenter under många år, vilket fungerat väldigt bra."

Kök & Bad på entréplan

Vind

"Både vind och källare har vi låtit vara som de är och inte strävat efter mer boyta, men vinden har stor potential."

Källare

Vinkällare

"Vinkällaren är det bästa med hela huset tycker jag"

Tvättavdelning

"När vi renoverade källaren lät vi en snickare tillverka nya innerfönster för att göra det rejält på alla sätt."

Dubbelgarage och förråd

Trädgård

"Med Stadsparken så nära brukar vi säga att det mer känns som att bo på landet."

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset sedan år 2000. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar som utförts under nuvarande ägares innehavstid samt annan info som kan vara bra att ha med sig vid köp.
Huset har under de 17 år som Bengt & Rita Sjöberg ägt fastigheten, genomgått en högkvalitativ renovering och förädling där inget lämnats åt slumpen. Strax efter köpet år 2000 togs ett omfattande grepp på de mest kapitaltunga delarna som att byta yttertak, renovera alla spröjsade fönster, dränera källaren, samt knacka ned den gamla fasaden och ersätta med ny puts enligt husets originalritningar.
2010 totalrenoverades källarplanet med klinkerbelagda golv, nydragen el och målade väggar. Ett av förrådsrummen konverterades dessutom till en lyxig vinkällare och tvättavdelningen färdigställdes. Nya måttanpassade innerfönster monterades även i hela källarplanet samma år. I samband med att avloppsservisen i källaren byttes ut passade man även på att lägga ett extra avloppsrör till gatan vilket framtidssäkrar avloppssystemet inför den dag då Jönköpings kommun ställer krav om separerat avlopp och dagvatten även på Bäckalyckan. Från huset löper även ett tomt installationsrör till tomtgränsen som lämpligtvis kan användas till en framtida indragning av fiberoptisk kabel. Värmen i källaren kommer i huvudsak från fyra fläktkonvektorer som är kopplade till husets värmesystem.
2012-2013 helrenoverades båda badrummen samt gästtoaletten av Larssons Bygg AB.
Under åren 2013-2015 ägnades mycket kraft och energi åt att helrenovera ytorna som omgärdar huset. De nya murarna i tomtgränserna blev till och det fantastiska specialtillverkade smidesstaketet fann sin plats längs gränserna. Bilplatserna och gångarna anlades med begagnad gatsten i Bohusgranit.
Under 2017 har en stor del av trägolven slipats samt tak & väggar målats om. Köket på nedre plan fick sig även ett rejält ansiktslyft.
I köpet ingår parabolantennen samt den Automower som sköter gräsytorna kring huset.
Provtryckningsprotokoll avseende rökgångarna till de två öppna spisarna bifogas till beskrivningen under vecka 33.
Visa mer

Planritning

Situationsplan

BOSTAD
Adress
S:t Pauligatan 20
Område
Bäckalyckan
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
15 rum och kök
Bo & biarea
365 + 288 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1496 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass E , 139 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA