S:t Larsgatan 15, tio rum och kök

Arkitektens dolda vinkel

Lågmält, diskret och lite världsfrånvänt. Arkitektritade villor från 50- och 60-talet utmärker sig oftast på ett helt annat sätt än idag. Här är det proportioner, siktlinjer och raffinerat ljussprång som gäller. Det storslagna ligger i det lilla. Aldrig stort och stöddigt för att markera status utåt. Huset här på S:t Larsgatan är precis så stramt hållet, och det är insidan som räknas, även på utsidan, kan man säga. Mycket väl renoverat och klokt planerat, med fyra uthyrningsrum i källaren, som gör huset snyggt även i räkneboken.

Här kan du åka förbi både en och två gånger utan att direkt haja till. Men detta är sannerligen en solid och gedigen godbit, med två huskroppar som kopplats ihop i en svag vinkel. Och så har det varit från början. Att två olika fasadmaterial använts - puts och tegel - har effekten att vi direkt tror att huset är tillbyggt. Och det nog helt avsiktligt. Det symmetriska bryts effektivt upp, och huset knycker till en vinkel som känns spontan och oförutsägbar. Lite som en koja du hittar i skogen, och bygger till själv.

Trots den låga profilen är huset fullproppat med fina detaljer. Särskilt på entréplanet som helt och hållet helgar umgänget och samvaron, inte bara i familjens kärna, utan i riktigt stora sällskap. Hade Västanhem varit en ordinär klyschmätt mäklarfirma hade vi skrivit "synnerligen representativ planlösning". Men det gör vi inte, för du snappar nog ändå upp den extraordinära volymen här. I matsalen skulle du lätt bänka upp 30 sittande gäster till på vilken bemärkelsedag som helst, om du har ett bord som håller måttet.

Snabbfakta
Adress S:t Larsgatan 15
Område Torpa
Bostadstyp 2-plansvilla med källare
Antal rum 10 rum och kök
Bo & biyta 196 + 132 kvm
Tomtareal 695 kvm
Byggår 1956
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Per Sandwall

Reg. Fastighetsmäklare / Kontorschef
036-333 60 81
per@vastanhem.se
Läs mer

Huset

"Alla tror att den teglade vinkeln är en tillbyggnad, men den finns med på ursprungsritningarna."

Hall

Wc - Dusch

Matsal

Vardagsrum

Altan

Kök

"Jag älskar bänken i köket utmed fönstret, att man kan se ut samtidigt som man jobbar."

Matplats

Jungfrukammare - Sovrum 1

Ovanvåning

"Jag har alltid gillat att vi har den privata delen uppe och sällskapsytorna nere med fint flöde och öppenhet."

Toalett på övre plan

Sovrum 2

Balkong i söder

"Vi har fokuserat på källaren, för att få ett flexibelt hus, med goda ekonomiska förutsättningar."

Sovrum 3

Sovrum 4

Badrum på övre plan

Balkong i norr

Källarvåning

"Hela källaren är helt nygjord kan man säga, nygjutet golv och nya rör för både dagvatten och avlopp ända ut till gatan."

Fyra rum för uthyrning

Studentkök & tvättstuga

"I ett av rummen i källaren har jag under det senaste året drivit min egen hudsalong, vilket funkat bra."

Trädgård

"Mataffär, fiskaffär, blombutik och bageri - Torpa har många guldklimpar som förgyller vardagen."

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har ägt fastigheten sedan 2014 och har sedan dess vårdat och underhållit fastigheten och låtit utföra många större renoveringar. Under 2014 och 2015 har bl.a. följande större förbättringar utförts; Utbyte av rörstammar i källaren 2014, Ny avloppsledning och servisledning från gatan in till huset 2015, Helrenovering av källarvåningen med ny rumsdisposition 2015, Dränering 2015 (Hakarps Entreprenad AB), Översyn av värmesystem med installation av ny bervärmepump 2015 (TL Service), Ny el i källarplanet 2015 (All El), Ny kyl/frys i köket från Cylinda 2015. Tidigare ägare har under 90-talet utfört takbyte och fönsterbyte, relining av avloppstam 2000-tal samt isolering av vind 2003.
Tvättmaskinen och torktumlaren som står i samma rum som bergvärmepumpen kommer från Electrolux och installerades 2014.
Insatsen i den öppnaspisen på entréplanet provtrycktes så sent som 2015 och är godkänd att elda i. Spisen används kontinuerligt av nuvarande ägare.
I köket som är avsett för hyresgästerna i källarplanet finns en häll och ugn från 2015, samt en äldre kombinerad kyl/frys. Tvättmaskinen i rummet intill kommer från Bauknecht och är cirka 10 år och torktumlaren kommer från Electrolux och installerades 2015.
I dagsläget har säljaren tre hyresgäster boendes i källarplanet. Totala hyresintäkter från dessa uppgår fn. till 108.900 kronor per år. Nuvarande ägare tillämpar en hyresfri julimånad. I hyran ingår värme, vatten och hushållsel. Alla nuvarande hyresgäster önskar om möjligt förnyade hyreskontrakt skrivna med den tillträdande köparen. Den uppskattade hyresintäkten för rummet som idag används till verksamhet uppgår till ca 42.000 kr per år.
I rummet som idag används till verksamhet kommer samtliga fast monterade inventarier att tas med av säljaren. Detta gäller även tvättmaskin samt rostfri bänk med ho. Dusch och toalett kommer finnas kvar till nästa ägare. Matporslinet i det gemensamma köket i källaren lämnas kvar.
Säljaren har beställt installation av optisk fiberkabel från Wetternet. Kostnaden för denna installation (12.900 kronor) är ej betald och kommer läggas på köparen. Inkoppling beräknas ske någon gång under 2017.
I de två våtrummen på övre plan finns elektrisk golvvärme.
I trädgården finns en robotgräsklippare som klipper gräsytorna på husets fram- och baksida. Klipparen medföljer utan kostnad i köpet.
En korttidsmätning avseende radon utfördes 1999 efter det att en mekanisk ventilation en återvinning installerats i huset. Mätningen visade då på mindre än 70 Bq/m3. (Gränsvärde 200 Bq/m3) Protokollet bifogas till objektsbeskrivningen.
Den bifogade energideklarationen avser föregående ägares åtgång av energi för uppvärmning och drift.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
S:t Larsgatan 15
Område
Torpa
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
10 rum och kök
Bo & biarea
196 + 132 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 695 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass D , 61 kWh/m2 och år
Tillträde
1/2 el. 1/3 2017
KARTA