Solbergagatan 13, åtta rum och kök

Saliga salar hos disponenten

Det är en riktig disponentvilla som möter oss i Torpas vindlande villakvarter. Här är vägarna allt annat än rätvinkliga. Hägg och syren och fruktträd sprider ögonfröjd och förförisk doft. Denna villa är till skillnad från många andra hus i området byggd med solida stenväggar, istället för trä och puts. Sedan har ett lager tegel kommit på långt senare. Men var så säker, gamla fönster, dörrar, foder och golv sitter och ligger där de ska. Att huset har en glasveranda med romanska runda valv har du nog redan sett på bilderna. Dess placebo-effekt på vardagshumöret är konstant. Året runt.

Huset har från början varit planerat för ett hushåll med svängrum för en stor familjs behov av både umgänge och integritet. Men huset har sedan begåvats med en separat lägenhet på knappt halva övervåningen, som för närvarande hyrs ut med en bra slant in på huskontot. Hur nästa ägare vill göra, är en öppen fråga. Men hyresgästen på ovanvåningen har sin egen trappa upp och det känns aldrig som det finns någon risk för krockar i vardagen.

Bottenvåningen har tre stora salar, med eldstad i två av dem. Köket av äldre modell med näst intill restaurangstorlek på arbetsytor och förvaring. Nuvarande ägare har haft långtgående planer på att göra en stor öppning in till matsalen härifrån, vilket vore en modernisering som både förenklar vardagen och göra den lite mindre högtidlig och pampig. Det ska kännas naturligt att sitta i matsalen även på en tisdag. Och kanske just då.

Snabbfakta
Adress Solbergagatan 13
Område Torpa
Bostadstyp 2-plansvilla med källare och uthyrningslägenhet
Antal rum 8 rum och kök
Bo & biyta 255 + 140 kvm
Tomtareal 1220 kvm
Byggår 1920
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare
Hittade ingen mäklare
Läs mer

Huset

"Med både hägg och syren i trädgården, då kändes detta som hemma direkt."

Entré

Mottagningsrum

"Huset föder många drömmar, nästa ägare får sätta sina i verket, det finns så många möjligheter"

Vardagsrum

Glasveranda

"Först tänkte vi att det inte går att ha så många fruktträd på tomten, med det går alldeles utmärkt."

Matsal

Köket

Serveringsgång

Badrum

Hall på övervåningen

"Du ser faktiskt ner till förskolans skolgård i det stora gula huset med alla björkarna."

Sovrum 1

Sovrum 2

Sovrum 3

"Källaren är så hög att det lätt skulle gå att göra fina rum att hyra ut i källaren, eller ha som gästrum."

Hall i lägenheten

Vardagsrum i lägenheten

Balkong i lägenheten

"Att ha en hyresgäst är väldigt lite bekymmer men ger bra tillskott till boendekostnaden. Huset är stort nog ändå."

Köket i lägenheten

Sovrum i lägenheten

Badrum i lägenheten

Källare

"Vi fick en lista av förra ägaren på alla olika äppel- och päronsorterna, och det finns garanterat frukt under hela hösten."

Trädgården

Omgivning

Planritning

Situationsplan

Mäklaren informerar
I förvärvet ingår två fastigheter: Jönköping Musketören 18 (1 089 kvm) samt Jönköping Musketören 19 (131 kvm). Se bifogad fastighetskarta. Dessa ingår i en sammanföring och samtaxeras; gemensamt taxeringsvärde är 3 020 000 kr.
Nuvarande familj har ägt fastigheten sedan 2013. Huset är planerat för två hushåll och är fördelat på en större våning i två plan om sex rum och kök, samt en mindre lägenhet på övervåningen om två rum och kök. I dagsläget hyrs den mindre lägenheten ut för 5 000 kr per månad inkl värme och vatten. Nuvarande hyresgäst önskar bo kvar om det är möjligt.
Under den nuvarande ägarens tid i fastigheten har bland annat följande underhåll/reparationer utförts:
2013: Stambyte av 1 av 2 huvudavloppsstammar (Petréns VVS AB). Målning ytskikt kök och ovanvåning (JDVH måleri). Anslutning till Wetternet. Renovering av köket (Ikea) i den mindre lägenheten (EK Kakel & Bygg).
2014: Eldstäder entréplanet: Insats öppenspis/kamin samt renovering av kakelugnen och tillhörande rökkanaler (Kaminbutiken). Ny skorstenshuv. Ny avrinningsplåt på takets norrsida.
2015: Ventilationsgenomgång (Energismartare hus, Rikard Eriksson) som resulterade i nya ventiler i källare och entréplanet, samt installation av frånluftsfläktar i samtliga badrum och kök. Innerbågar källarfönster (Järstorps Snickeri). Renovering av samtliga fönster (förutom glasverandan och vind) samt byte till energiglas på insidan (Sandhs fönsterteknik AB).
Övriga renoveringar är bland annat: 1960-tal köket på entréplan (vitvaror - ugn 2003, diskmaskin 2013, fläkt 2015 samt kyl och frys 2015), 1970-tal fasad, 1976 badrum på entréplan, 1985 tak, 1997 fjärrvärme, 1998 omdragning av de flesta elstammarna på entréplan och övervåning, samt installation av jordfelsbrytare, 1993 renovering badrum på ovanvåning (den mindre lägenheten).
Huset har fiberanslutning via Jönköpings stadsnät Wetternet.
Eldstäderna på entréplan har setts över av nuvarande ägare, och protokoll finns att tillgå under dokument. Eldstäderna på ovanvåningen fungerar dock inte.
Vad gäller tillträdesdatumet är ägarna flexibla.
Jönköpings kommun genomför i dagsläget ett förnyelsearbete gällande VA-nätet i området, då man bland annat kompletterar med nya dagvattenledningar. Detta kommer sannolikt även beröra denna fastigheten. Fastighetsägare måste separera regnvattnet från den privata avloppsservisen och ansluta regnvattnet till den nya kommunala dagvattenservisen. Kommunen ansvarar för huvudledningen och servisen till förbindelsepunkt. Fastighetsägaren ansvarar för servisledningen från fastigheten fram till förbindelsepunkt. På kommunens hemsida finns mer information, och där kan man även läsa om ersättningsmöjligheter till fastighetsägaren. www.jonkoping.se.
Visa mer
BOSTAD
Adress
Solbergagatan 13
Område
Torpa
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
8 rum och kök
Bo & biarea
255 + 140 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1220 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
136 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA