Siggarp 1, sju rum och kök

I Sigges körsbärsdal

Vägen slingrar sig som ett lasso-kast mellan hagar och höjder, mellan kor och enar. Sänker sig ner i en öppen långsträckt dal där de vilda körsbärsträden strör blommor för vinden. Siggarp är en liten by med fyra boningshus, som fått stå kvar oskiftade sedan 1700-talet, kanske längre. Tre av dem är bebodda. Ett av dem kan bli ditt. En plats som gör din stund på jorden magisk.

Det största huset i byn är nu till salu, med dryga 1,3 hektar mark runt omkring sig. En lada, en visthusbod, ett garage och en lekstuga. Här är livsluften lätt att andas. Utsikten ut över Vättern och Visingsö tilltar ju högre upp på tomten du kommer, och upp i huset. Huset flyttades från de andra tre en bit upp på kullen här redan på 1800-talet, och har sedan byggts till fram och bak, och fått en lite pampigare uppsyn.

Snabbfakta
Adress Siggarp 1
Område Skärstad - Siggarp
Bostadstyp 2-plansvilla
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 215 + 4 kvm
Tomtareal 13248 kvm
Byggår 1909
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Huset

Hall i entréplan

Kök och matplats

"Huset har använts i fyra släktled, lite som ett generationsboende, med de äldre på bottenvåningen."

Sovrum 1 - Jungfrukammare

Köksingång

Badrum och dusch

"Vi kommer inte lämna Siggarp, utan ska bygga ett nytt hus på höjden bort mot öster."

Gäst-WC

Sovrum 2

Sovrum 3 - TV-rum

"Med barn och barnbarn som gärna kommer hit har vi huset fullt, men ändå bra med plats för alla."

Tvättstuga - Groventré

Hall på ovanvåning

Stora salen - Vardagsrum

"Det har hållits många stora fester och bröllop i stora salen genom åren kan jag lova."

Sovrum 4

Sovrum 5

Duschrum på ovanvåning

"Alla kakelugnarna är nedplockade och renoverade, och fullt eldningsbara, liksom vedspisen nere."

Kök och matplats på ovanvåning

Gårdshuset

Trädgård

"Som en liten hästgård skulle det fungera perfekt, bete och stallplats kommer inte bli något problem."

Altan i söder och väster

Ladugården

Omgivning

Siggarp

Siggarp ligger fågelvägen bara ett långt stenkast från Motell Vätterleden och E4:an, och det tar inte 10 minuter dit med bil. Vill du inte bara se utan också stoppa tårna i Vättern, kan du gå genom hagarna och skogen ner till Fingalshamn, en småbåtshamn som du säkert kan få båtplats i om du skulle vilja. Den används bland annat av Domsands Segelklubb på andra sidan sjön. Ölands brygga vid Vättershus, ligger en liten bit norr ut på grusvägarna, och har troligen den vackraste stenstrand du skådat, finfin eftermiddagssol och kvällssol. Därifrån kan du dessutom vandra vattennära hela vägen till Röttle och Gränna...

Planritning

Tomtkarta

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset i 68 år, och totalt har huset varit i familjens och släktens ägo i hela fyra generationer. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar som gjorts under senare år och annan info som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
De äldsta delarna av huset har sina rötter så långt bak i tiden som mitten av 1700-talet. Under 1800-talet monterades ursprungshuset ned och förflyttades till den plats där det står idag.
En stor översyn och uppgradering av elsystemet gjordes under 90-talet och även under 2010 moderniserades elsystemet med jordfelsbrytare (Fredenwalls El AB).
Samtliga avloppsstammar är bytta under 90-talet och 2000-talet till moderna plaströr.
2008-2009 lades nya golv av vitpigmentarad furu in i entréplan (Habo Parkett AB).
2010 dränerades källargrunden som går runt matkällaren i norr (Dags Grävservice AB).
2015 totalrenoverades badrummet i entréplan med hjälp av behöriga hantverkare (Skärstad Byggnads AB, Fredenwalls El AB, Gisebo Rör AB).
Yttertaket med tillhörande plåtarbeten bytte i sin helhet under 2011-2012 (nytt undertak, ny papp, ny läkt, nya betongpannor). Allt arbete utfördes av Skärstad Bygg AB.
Fasaden målades om senast 2007, dels med eget arbete och dels med hjälp av Ferm Måleri AB.
Interiör målning av väggar, tak, snickerier, trappor etc har skett fortlöpande mellan 2008-2016.
Altanen i söder/västerläge byggdes 2010 med hjälp av hantverkare och grävare som gjorde arbetet med grunden.
Under 2012 gjordes en del större renoveringar på ovanvåningen där stora salen/vardagsrummet fick nyslipat golv med vitpigmenterad hårdvaxolja som beläggning, alla väggar tapetserades om och även taket renoverades och målades om (Skärstad Bygg AB / Projekt Måleri AB). Även de mindre rummen som idag används som sovrum fick omslipade golv och ytskikten ommålade/omtapetserade.
2015 tapetserades och målades köket i markplan om (Seniorkraft) och 2011 installerades nya lås till alla ytterdörrar (Lundahls Lås AB).
2017 öppnades en inspektionslucka till torpargrunden under huset så att detta utrymme skulle bli besiktningsbart inför försäljningen.
Hela huset värms av ett vattenburet värmesystem som installerades 1989. Som värmepanna finns idag en elpanna med en 500-liters ackumulatortank från Strömsnäspannan.
Alla skorstenar och rökgångar renoverades under 2007 av Höglandets Skorstenar AB, och under samma år så plockades även samtliga kakelugnar ner och återmonterades för att få dessa i eldningsbart skick. Provtryckningsprotokoll finns på samtliga eldstäder som idag också är godkända för eldning.
Alla fönster mot söder är bytta till moderna 3-glas isolerfönster (2012 och 2015). Längs övriga sidor av huset sitter 2-glasfönster som renoverats och målats, och punchverandan mot entrésidan har handblåsta enkelglasfönster vilket gör att detta utrymme således blir kallare under vinterhalvåret.
Säljarna låter gärna följande inventarier medfölja huset vid ägarbytet om köparen så önskar: Vitrinskåp, gardinstänger, köpmansdisk i köket, klädkrokar, garderober i sovrum och parabol.
Huset och marken om dryga 1.3 hektar som tillhör är nyligen avstyckade från den stora gården som omfattar över 100 hektar som huset tidigare låg på, och Siggarp 3:8 är därför ännu inte åsatt något taxeringsvärde.
Intresseanmälningar för fiberoptiskt bredband är utskickade i närområdet och Jönköping Energi håller för närvarande på att planera indragning av detta till fastigheter i området. Tidsplanen är för närvarande inte klar, men projektering pågår. För mer information om vilka hastigheter och TV-paket som kan erbjudas, besök gärna www.wetternet.se
Visa mer
BOSTAD
Adress
Siggarp 1
Område
Skärstad - Siggarp
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
215 + 4 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Tomt
Areal: 13248 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass E , 79 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA