Siggarp 1 Ängsberg, sex rum och kök

Ack så rött, ack så sött!

Storstuga och lillstuga, jordkällare och vedbod, garage och verkstad. Det är en pastoral idyll av röda hus och gröna ängar som möter oss när vi rullar in i Ängsberg. En äldre avstyckning till Siggarps gård strax intill. Exakt hur gammalt boningshuset är vet vi inte, men troligen från slutet av 1800-talet. Grunden är gammal även till lillstugan som numera används som både gästhus och festhus.

Tomten mäter cirka 3500 kvm och gränsar till både skog och bondens bete. Alla gårdens byggnader är väl i ordning och löpande underhållna. Storstugan och lillstugan är genomgripande renoverade någon gång på 1980-talet, men nuvarande ägare har bidragit med både uppdaterad funktion och flärd. Taket är omlagt, badrummet renoverat och köket har vuxit. Kakelugnarna och vedspisen hjälper luftvärmepumpen på traven så mycket du vill.

Precis när du stannar och drar i handbromsen, ser du norrut rätt ut över Vättern och Grännatrakten. En utsikt som vi redan nu kan säga inte blir sämre från tomten eller sängkammaren. I trädgården får du räkna med besök av både älgar, rådjur och rävar. Fallfrukten brukar skogens konung gilla under senhösten. Svamp och bär behöver du inte leta länge efter. Inte heller sju sorters blommor till midsommar.

Snabbfakta
Adress Siggarp 1 Ängsberg
Område Ölmstad
Bostadstyp 1½-plansvilla
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 132 + 6 kvm
Tomtareal 3484 kvm
Byggår 1909
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Huset

Trädgården

"Vi låter grannens kor beta på en del av tomten ovanför garaget. Och ibland släpper vi upp gräs och blommor."

Verandan

Hallen

Kök och matplats

"Vi har alltid eldat i alla eldstäderna, men just bakugnen har varit pluggad sedan innan vi flyttade in."

Badrummet

"Det var inte länge sedan jag filmade två älgar som gick in i trädgården."

Tvättstuga

Vardagsrum och matsal

Allrum uppe

"Gula ängabollar, orkidéer och liljekonvalj växer på nära håll. Svampskogen är inte heller långt bort."

Balkongen

Sovrum 1

Sovrum 2

"Är du biten av golf, är det inte många kilometer bort till Gränna Golfbana."

Klädkammare

Huset höga väggliv har alltså gett husets fina proportioner på utsidan, med fina små liggande fönster i fot-knölslöjd. Den högre volymen på övervåningen kommer också till praktisk nytta på husets baksida där detta utrymme skapar mycket rymlig förvaring, där du kan gå in hela du. Perfekt som klädkammare, prylkammare och som gömställe och kojbyggarutrymme. Se alltid till att hålla fönstren fria, så har du naturligt ljus in.

Toalett uppe

Gästhuset

Jordkällare

Uteplats och badtunna

"Vi handlar rätt mycket borta i krysset i Ölmstad, dom säljer en hel del när producerat där. Ägg köper vi dock i Ormaryd."

Vedbod

Verkstad

Garage

"Jordkällaren är kanonbra att ha och vi använder den året runt. I sylt och saft-tider är den oumbärlig."

Omgivning

Planritning

Alternativ planritning

Tomtkarta

Mäklaren informerar
Sol går upp mot köksfönstren, uteplats vid entrén. Går runt huset och går ner vid köksutgången mot husets baksida. Sol på balkongen ända fram till seneftermiddagen. Vill man ha ytterligare soltimmar flyttar man ut i norra delen av trädgården för att få maximal soltid.
Golvvärme finns i hela köksdelen med matplats samt även i duschdelen i badrummet på entréplan. Golvvärmen är elburen.
Huset är mycket välskött och löpande fint underhållet. Nedan nämns de större renoveringsarbeten som utförts i och på huset under senare år:
2016 byttes fönstren på garaget.
2015 totalrenoverades tvättstugan på entréplanet. Dessa arbeten utfördes av Projektia Konsulter i Jkpg AB. Samma år installerades även luft-/luftvärmepumpen, vilken levererades och monterades av Kyl & Värmepumpar AB i Bankeryd.
Trycktank (hydrofor) och filter för det egna vattnet byttes 2015, fräscht och fint här alltså!
Året därpå, 2014, gjordes en ordentlig översyn av krypgrunden på huset då samtidigt en krypgrundsavfuktare installerades under den tillbyggda delen för att styra och kontrollera luftfuktigheten och säkerställa dess framtida skick. Även detta arbete utfördes av Projektia Konsulter i Jkpg AB.
Kök- och matplatsrummet genomgick 2006 en totalrenovering samt planförändring där nuvarande ägares matintresse med erfarenhet från restaurangbranschen fick styra över funktion och material. Ett stort rum som är hela bostadens centrala punkt. Ombyggnationen utfördes av Norrbys Bygg & Renovering och köksinredningen från Marbodal specialanpassades av Star Center. Utöver rummets fantastiskt vackra murstock med fungerande vedspis är en mäktig range cooker från engelska Baumatic kökets smycke! Gas-/elspisen är matlagarens dröm med 5 brännare och två rymliga ugnar. Ytorna kring spisen är i tålig granit där den massiva stenskivan också har en uttagen liten avhällningsho nedfräst. Håller livet ut! Vitvaror i övrigt är fläkt och micro från Siemens, helintergrerad diskmaskin från Miele samt kyl och frys från Bauknecht med kallvatten och ismaskin.
2005 byttes taket på ursprungsdelen på huvudbyggnaden. Både takpannor, läkt och papp byttes.
De nuvarande ägarna har även löpande bytt fönstren på huset. 2001 byttes fönstren på övre plan och i vardagsrum och matsal. I samband med köksrenoveringen 2006 byttes fönstren i de berörda utrymmena där och 2014/15 byttes fönstren i tvättstuga och badrum.
Robotgräsklipparen som sköter alla gräsytor stannar kvar på tomten med den nya ägaren!
Visa mer
BOSTAD
Adress
Siggarp 1 Ängsberg
Område
Ölmstad
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
132 + 6 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 3484 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass G , 135 kWh/m2 och år
Tillträde
Ca 1 jan 2018 eller ök
KARTA