Ryd 2, sex rum och kök

Idyllen klär i rött och grönt

Det här är inte ett hus, snarare installation, där hela Ryds by, träden, bergknallen, backarna, ladorna och den slingrande byvägen är medskapare till en nästan vårrusig känsla. På gården finns fyra olika byggnader, alla klädda i rött och med lite olika historia och ålder. Allt mycket välhållet och finfixat, men utan att bli en romantiserad schablon. Inte socker-sött som en i en turistbroschyr för att locka tyska turister till Småland.

Boningshuset är renoverat under senare år av nuvarande ägare, med fin balans mellan modernt och nostalgiskt. Stort öppet kök med både matplats och barhäng där den gamla järnspisen från uthuset flyttat in och gärna sprakar loss till frukost. I storstugan, med sina fyra ögon mot omvärlden, står i stället en modern kamin som snabbt alstrar både värme och trevnad.

Gårdstunet ligger på en höjd i landskapet, precis där den smala asfaltsvägen gör en liten knyck. Granngårdarna ligger som på ett pärlband utmed vägen, ett rött pärlband, men inga grannar som kommer för nära inpå. Nästan som att du kan göra slag i saken, och "dansa naken i det gröna", som Evert Taube sjöng.

Snabbfakta
Adress Ryd 2
Område Ölmstad - Ryd
Bostadstyp 1½-plansvilla med delvis källare
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 168 kvm
Tomtareal 2868 kvm
Byggår 1949
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Förråd - Gästhus

Trädgård

"Morgonkaffet smakar absolut bäst på trappan till förrådet uppe i trädgården."

Uteplats på framsidan

Huvudentré

Kök och matrum

"Att äta frukost hela familjen med vedspisen sprakande är en högtidsstund för alla."

Vardagsrum

Badrum i markplan

Groventré

"Det har varit underbara år med barnen som vuxit upp på landet, med kompisar i grannhusen och nära till skogs."

Tvättstuga

Uterum - vinterträdgård

Allrum på ovanvåning

"Det börjar flytta in fler nya familjer med små ben i huset, så det kommer inte bli tomt i byn direkt."

Sovrum 1

Sovrum 2

Duschrum på ovanvåning

"Här kan du uppleva den absoluta tystnaden, bara naturen som susar, prasslar, kvittrar och hoar."

Sovrum 3

Klädkammare

Varmgarage och carport

"Det är bara att se sig omkring - vi kommer sakna allt."

Vedbod och bilplats

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott på fastigheten sedan 1993. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar och renoveringar som gjorts sedan dess.
1993-1995 - Byggnation av varmgarage och carport.
1995 - Dränering runt huset.
1996 - Renovering av tvättstuga.
1997 - Installation av järnspis i köket.
1999-2000 - Helrenovering av badrum i markplan med vattenburen golvvärme. Byte av samtliga avloppsstammar till moderna plaströr.
2001 - Omläggning av yttertak på huvudbyggnaden.
2002 - Renovering av husets huvudentré.
2003 - Byggnation av smålandsgärsgård runt tomten samt målning av huset.
2004 - Helrenovering av duschrum på övre plan med vattenburen golvvärme och nya elinstallationer (Fredenwalls Installation AB).
2005 - Ommålning av gårdshuset, byggnation av vedbod och bilplats.
2006 - Målning av garage och vedbod. Utbyggnad av groventré med vattenburen golvvärme och byggnation av inglasat uterum i väster (Skärstad Bygg AB / Fredenwalls Installation AB).
2007 - Läggning av marksten utanför uterummet och sydvästra delen framför huset, ny elcentral med jordfelsbrytare (Fredenwalls Installation AB).
2008 - Helrenovering/ombyggnation av köket (Marbodal) inklusive nya vitvaror (Siemens/Fjäråskupan), indragning av vattenburen golvvärme i hela köket och nya elinstallationer (Skärstad Bygg AB / Fredenwalls Installation AB).
2009 - Renovering av de två sovrummen i sydväst/nordväst på andra plan, byte av innerdörr mot tvättstugan, större renovering av gårdshuset exteriört med ommurning av sockel, delvis fasadbyte, trappor och marksten. Dränering av östra gaveln på garaget samt nedläggning av dräneringsrör på gårdsplanen för att föra bort dagvatten. Installation av ny jordvärmeanläggning med en Scandinavia 9000 jordvärmepump (8 kW) med 450 meter slang.
2010 - Renovering av vardagsrum, nedtagning av vägg för att skapa ett enda stort sällskapsrum och inläggning av balk i taket för att klara av bärigheten. Installation av vattenburen golvvärme i vardagsrummet, fönsterbyte i detta rum samt i stora sovrummet och tvättstugan. Installation av kamin och nytt elsystem i vardagsrum (Fredenwalls Installations AB).
2011 - Installation av nya markiser med motorer, byggnation av trädgårdsland med pallkragar och marksten, nytt staket och plantering av växter och trädgård öster om huset.
2012 - Ny entré med ny trappa, ny stenläggning och nya utomhusarmaturer. Byte av ytterdörr och målning av husets södersida.
2015 - Målning av garaget, gårdshuset, vedboden samt resterande tre sidor av huset. Fönsterbyte i sovrum mot nordväst/sydväst på ovanvåning och gjutning av fundament för soptunnor.
I anslutning till groventrén står en frysbox som medföljer huset vid ägarbytet. Samma sak gäller den Husqvarna Automower som sköter om gräsmattan, den följer huset vid försäljningen.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Ryd 2
Område
Ölmstad - Ryd
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
168 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 2868 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass D , 57 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA