Rudu Kronogård 52, tretton rum och kök

Där landskapet vågar

Vi har fått förmånen att lära känna ännu ett vackert hem här i Jönköpingstrakten med visning inom kort. Maila info@vastanhem.se om du önskar ytterligare information redan nu.
Smaka på namnet – Rudu Kronogård. Visst vattnas det i munnen? Här i Skärstadalens mynning börjar den bördiga marken leverera. Frukt och grönt i långa rader såklart, men också en vidunderlig utsikt in över Vättern och faktiskt ända bort till Taberg. Den här gården har gamla anor och tiden har satt sina spår i positiv bemärkelse. I dag disponerad som tvåfamiljshus och släktboende. Två familjer som bor på var sitt våningsplan med full integritet, men också mycket glädje och nytta av varandra. Ett stort hus på en tomt som mäter nästan 7.000 kvm mitt i fruktodlingarna med bland annat Rudenstams gårdsbutik 100 meter bort.

Huset är i gott skick, välinvesterat och välskött genom åren. På tomten finns dessutom ett stort nybyggt varmgarage om nästan 200 kvadratmeter, som skulle kunna sägas vara ett tvåfamiljsgarage med separata delar, här finns idag bland annat flertalet bilplatser, ett kontorsrum och en gästlägenhet som skulle kunna hyras ut och inbringa ett fint bidrag till boendekostnaden. Fritt fram för dig som vill etablera någon slags verksamhet som kanske kräver ett mindre lager eller maskinhall. Gårdsplanen nyasfalterad och redo för landhockey, första cykelturen och stor basketplan. Skateboardrampen redo för nya trick. Det här är ett hus och ett boende med otroligt många möjligheter, och det är startklart direkt för de flesta idéer du kan tänkas ha.

Snabbfakta
Adress Rudu Kronogård 52
Område Gisebo - Skärstadalen
Bostadstyp 2-plansvilla med källare
Antal rum 13 rum och kök
Bo & biyta 329 + 50 kvm
Tomtareal 6824 kvm
Byggår 1850
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Trädgård

"Växtzon 1-2 gör att allt växer galet fort här, så fort du sätter ner minsta pinne i jorden."

Hall i entréplan

Kök i entréplan

Matplats i entréplan

"Så fort man börjar riva i väggarna till det gamla huset stöter du på handsmidda spikar och stockar som jämnats till med yxan."

Skafferi och matkällare

Matsal i entréplan

Vardagsrum entréplan

"Rudenstams Gårdsbutik ligger precis intill oss, helt oslagbart att kunna strosa ner dit och äta frukost eller lunch när andan faller på."

Sovrum 1 i entréplan

Duschrum i entréplan

Sovrumsavdelning entréplan

"Att bo så här i en by med så tajt gemenskap och identitet är ett privilegium; jag kommer sakna den tryggheten det ger."

Badrum i entréplan

Sovrum - gästrum i källarplan

Tvättstuga

"Här kan du till och med stryka tvätten med utsikt från källarfönstret; man blir liksom aldrig mätt, alla årstider har sin charm."

Hall till andra plan

Sovrum 1 på andra plan

Kök på andra plan

"Här finns så många möjligheter det blir spännande att se vad nästa ägare gör med huset, trädgården och det stora garaget."

Terrass på andra plan

Matsal på andra plan

Vardagsrum på andra plan

"När alla fruktträd står i blom runt omkring dig på våren, är det inget annat än poesi. Otroligt läkande för människan att vara här."

Sovrumsavdelning andra plan

Badrum på andra plan

Duschrum på andra plan

"Sju barn har vuxit upp i huset, och när det kommit snö har de skottat upp ett stort hopp i pulkabacken och lärt sig göra volter på skidorna, och en del andra konster."

Gårdshuset

Gården

"Det finns många fina äppelsorter i trädgården, Ripston, Signe Tillich och Gravensteiner för att bara nämna några."

Växthuset

Garage

Omgivning

Som du säkert börjar förstå är det ett privilegium att få bosätta sig i Rudu by. Vackert i vilket väderstreck du än vänder dig. Nära till både Jönköping och Huskvarna förstås. Barnsligt barnvänligt, naturligt naturbegåvad med massor av upplevelser direkt inpå knuten. På tio minuter genom äppelodlingen är du nere vid Vättern och egen liten strand med brygga. Lägg på fem minuter så är du uppe på Vistakulles topp bakvägen.

Hela Kaxholms-trakten är en eftertraktad bygd att bo i av en enkel anledning, eller två: det är en trygg plats för alla, och det är otroligt vackert runt Landsjön, och med milsvida skogar att utforska, både till fots och med cykel, vilket du föredrar. Hela Skärstadalen är en grönskande kornbod som belönar besökare med många lokalodlade delikatesser. Äppelodlingarnas rader böljar över kullar och dalar, inte bara runt din egen gård.

Skolor finns det från första förskola till mellanstadiet, sedan brukar de flesta barnen ta bussen till Gränna och Ribbaskolan, men med det fria skolvalet är det inget som hindrar att bussen går mot Huskvarna eller Jönköping. Matkassen fyller du antingen hos Ica-handlaren i Kaxholmen eller inne i Jönköping. Bästa fiket och närmast är Grafit Grå borta vid badplatsen, som dessutom nu bygger om och till sina lokaler. Flättinge gårdskafé ligger också fint upp bland hagarna ovanför Skärstad när det våras, men det är en längre utflykt med bil eller cykel.
Överhuvudtaget finns det mycket närodlat och lokalproducerat att upptäcka i denna dal som brukar kallas Smålands Toscana – med alla rätt.

Mäklaren informerar
Nuvarande ägarfamiljer har bott tillsammans på fastigheten sedan 1998 och har under dessa 21 år gjort omfattande om/tillbyggnationer och genomfört mycket underhåll och ingrepp på huset. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar som gjorts och annan info som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt förvärv.
Ursprungsbyggnaden har rötter hela vägen tillbaka till mitten av 1800-talet där gården var i samma familjs ägo under närmare 120 år. Den äldsta delen ligger i mitten av huset och var från början en mindre villa som under årens lopp blivit om- och tillbyggd i olika etapper.
Den östra flygeln byggdes till under 2002-2003 och innehåller tre sovrum och ett badrum per plan.
Entréer till både boendeplanen byggdes till under 2004.
Gårdshuset som står mellan huvudbyggnaden och garaget renoverades invändigt under 1998 och utvändigt under 2006. I detta står en bergvärmepump som värmer huvudbyggnaden och dessutom finns en vedpanna som kan stötta upp om man vill elda. Till detta system finns en ackumulatortank om 4.400 liter så varmvattenreserven är minst sagt väl tilltagen. Systemet är även förberett för solvärme om nästa ägare vill uppgradera till detta.
Det rymliga varmgaraget om 190 kvm invändig yta byggdes från grunden 2008. Byggnaden vilar på en isolerad gjuten betongplatta med vattenburen golvvärme som värms av en separat jordvärmepump.
Takhöjden i garaget är 320 cm och den stora porten mot söder är extra hög vilket gör att man utan problem kör in större arbetsfordon under tak.
I garaget finns förutom mycket förvaringsmöjligheter och bilplatser också ett kontor och i anslutning till detta ett utrymme som är förberett för duschrum med vatten och avlopp framdraget.
I norra delen av garagebyggnaden finns ytterligare ett mindre garage med plats för en bil samt verktyg/utrustning. I anslutning till detta finns ett gästrum/uthyrningsrum med komplett badrum, och här är förberett med vatten/avlopp och el om man vill sätta in ett kök och ha en hyresgäst.
All el, alla avlopp och alla vattenrör är omdragna och uppgraderade till modern standard.
Yttertaket på både huvudbyggnaden och gårdshuset är omlagt under 2004. Takstolar är förstärka och uppriktade, helt ny råspont är lagd och på denna ligger papp, läkt och nya betongpannor. Allt plåtarbete är också omgjort.
En mycket omfattande omdränering är gjord av huvudbyggnaden där ägarna gräva upp runt hela huset och lagt rejäla mängder makadam, nya dagvattenrör och Platonmattor runt om för att säkerställa ett torrt och bra klimat under huset.
Samtliga badrum är renoverade i enlighet med gällande standard för fuktspärrar etc och köken på både plan 1 och plan 2 är bytta. På plan 1 under 2015 (Marbofal) och på plan 2 under 2003 (IKEA).
Ladda gärna ner pdf-dokumentet "Säljarens renoveringar" som finns under fliken "Dokument" på hemsidan. Här kan ni även ladda hem besiktningsprotokoll och energideklaration.
Visa mer

Planritning

Tomtkarta

BOSTAD
Adress
Rudu Kronogård 52
Område
Gisebo - Skärstadalen
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
13 rum och kök
Bo & biarea
329 + 50 kvm (faktisk uppmätn norm SS 21054)
Tomt
Areal: 6824 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt med äppelträd och gräsmatta
Energideklaration
Energiklass D , 76 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA