Plantagegränd 11, tre rum och kök

Med vågskvalpet som granne

Lekfullt, nyfiket och härligt respektlöst. Här har intuition och husets historia fått vägleda renoveringen. Nuvarande ägare har varit lite som arkeologer och letat sig ner genom lager av gamla golv och genom putsen på väggarna. Vi västanhemmare gillade direkt detta charmiga busfrö. Tre rum och kök på 83 kvadrat, men oändliga kubik eftersom du har en takhöjd om cirka 3,40 i alla rummen. Att detta är ett boende med en extra touch har du nog redan snappat upp, och då har vi inte ens nämnt Vätterutsikten.

Detta gula hus är den ursprungliga Östra Skolan och cirka 30 år äldre än det lite mer spektakulära huset intill. Tillsammans med det sentida grannhuset är det numera en gemensam bostadsrättsförening med bästa läge intill strandpromenaden. Tittar du noga på denna byggnad ser du att även detta är ett vackert hus med diskreta fasadornament, bland annat en fin tandfris upp mot takskägget.

Snabbfakta
Adress Plantagegränd 11
Område Liljeholmen
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 3 rum och kök
Bo & biyta 83 kvm
Vån & Hiss 1 av 2 (Hiss finns ej)
Avgift 4.601 kr/mån
Inkluderar Värme, vatten & TV
Pris 3.000.000 kr eller högstbjudande
Budgivning

Högsta bud

2.900.000 kr

Budgivare 1


Vill du lägga ett bud är du välkommen att kontakta ansvarig mäklare.

Alla bud
Mäklare

Simon Staflund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 86
simon@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

"Vi stod länge och velade mellan hus och lägenhet. Detta känns lite som mitt emellan, och nu flyttar vi inom huset för vi trivs så otroligt bra."

Trapphus

Entré

"Det var inte meningen att vi skulle göra någon renovering alls här men sen blev det nästan allt ihop ändå. Det började med golven."

Kök

Balkong mot Vättern

Sovrum 1

"Vi har satt in nya massiva dörrar, nya bredare foder och lister samt bytt alla strömbrytare och kontakter för att det ska se lite med tidstypiskt ut."

Vardagsrum

"Vi har klurat en hel del på hur man skulle kunna utnyttja takhöjden, med något loft eller så, men det har stannat vid funderingar."

Sovrum 2

Klädkammare

Badrum

"De flesta har nog tvättmaskin i badrummet liksom vi, men vi tvättar en del i husets tvättstuga ändå och det är alltid lätt att få tid när man behöver."

Föreningens innergård

"Att barnen kan springa rätt ut på gården med sina kompisar är fantastiskt och att det är staket och grindar runt om."

Föreningen

"Vi är fem stycken som på ett rullande schema ser till att dra upp gamla skolklockan i tornet. Det är samma urverk som i Kristinekyrkan faktiskt."

Vätterstranden

"Till jul brukar vi ha glöggmingel och granklädning i stora trapphuset. Då är alla med som kan, och dörrarna står öppna."

Omgivning

Planritning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i lägenheten sedan 2012. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
Köket som kommer från IKEA renoverades 2014. Här finns följande maskinell utrustning: induktionshäll (Siemens), ugn (Siemens), spisfläkt (Fläkt Woods), diskmaskin (ASKO) samt dubbla kyl/frys (SMEG). Spisfläkten är utbytt 2019, övriga vitvaror är installerade 2014.
Under 2014 har nuvarande ägare plockat fram de gamla fina trägolven i lägenheten samtidigt som de cirka 17 centimeter höga listerna satts. Samma år har även lägenhetens innerdörrar bytts, väggarna målats om och eluttag samt strömbrytare har bytts ut.
I badrummet finns en tvättmaskin av märket Bosch. Denna installerades 2010.
Lägenheten är utrustad med jordfelsbrytare.
Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus som mäter cirka 5-10 kvadratmeter.
Med lägenheten följer möjligheten till en parkeringsplats. Detta till en kostnad av 200 kr/mån.
Möjlighet finns för föreningens medlemmar att hyra ett övernattningsrum med wc/dusch för 200 kr/natt.
Fastigheten är ansluten till Com Hems utbud av mediatjänster. Ett grundutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften.
Gårdsskötsel och trappstädning sköts av inhyrd fastighetsskötare. Gemensam vår- och höststädning anordnas dock för medlemmarna.
Föreningen har för närvarande inga planerade avgiftsändringar (kontrollerat 2019-06-02). Föreningen har under åren 2016, 2017 och 2018 sänkt sina månadsavgifter med 4,3 % första året och 5 % per år de efterföljande två åren.
När nuvarande ägare flyttar lämnar de kvar hyllsystemet i garderoben samt en garderob i vindsförrådet. Däremot tar de med sig stringhyllorna, krokarna i sovrum 1 samt plåtskåpet direkt till vänster i hallen.
Visa mer
BOSTAD
Adress
Plantagegränd 11
Område
Liljeholmen
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1871
Våningsplan
1 av 2 (Hiss finns ej)
Antal rum
3 rum och kök
Boarea
83 kvm (föreningens information)
Energideklaration
172 kWh/m2 och år
Månadsavgift
4.601 kr/mån inkl värme, vatten och TV
Pris
3.000.000 kr eller högstbjudande
Specifikation Drift
Beräknat antal pers: 4
Säljarnas kostnad för hushållsel uppgår till cirka 210 kr/mån och för försäkring till cirka 250 kr/mån.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Enligt överenskommelse
FÖRENING
Förening
Brf Vätterbrus

Bostadsrättsföreningen Vätterbrus förvärvade år 2005 fastigheten Folkskolan 2, bestående av tre bostadsbyggnader liggande utmed Vätterns strand i stadsdelen Liljeholmen i Jönköping. Föreningen består av 40 bostadslägenheter varav 39 är bostadsrätter och en hyrs ut. Dessutom finns en lokal som hyrs ut.

Fastigheten angränsas i norr av Vättern, i söder av Östra Storgatan och i öster av Plantagegränd, vilken också utgör postadress. Namnet på gränden kommer av att en trädgårdsanläggning (ett plantage) tidigare fanns i området före de nuvarande byggnaderna. Bostadshuset som ligger längst åt väster stod klart år 2000. De två övriga byggnaderna är före detta skolhus av betydligt äldre datum och benämndes ursprungligen Östra folkskolan och senare Liljeholmsskolan. Det mindre skolhuset blev klart 1871 och det större, med klocktorn, stod färdigt år 1900. Det stora skolhuset ritades av arkitekten Fredrik Sundbärg (f. 1860, d.1913) som mellan åren 1890-1900 arbetade som stadsplanerare och stadsarkitekt i Jönköping. Sundbärg ritade även den kända Slottsvillan i Huskvarna som då den uppfördes 1896 användes som disponentvilla för Husqvarna Vapen AB.

Under åren 1999-2000 genomfördes en total ombyggnation av de två äldre huskropparna som då förvandlades till flerfamiljshus. I samband med detta renoverades allting såsom stamrör, elsystem, ventilation etc. Hissar installerades och tvättstugor samt förråd byggdes i källarplanet. På gården finns fina grönområden och lekytor. Föreningen har även en egen passage till Vätterstranden i form av en låst grind. På gården finns gemensamt cykelförråd och gemensam tvättstuga med 2 tvättmaskiner samt torkmöjligheter.

Föreningen har 40 parkeringsplatser som är dedikerade var och en till respektive lägenhet. Utöver det finns några platser som hyrs ut enligt separat kösystem. Parkeringsplatserna kan endast hyras av medlemmarna och dessa kostar 200 kr per månad och plats. Det finns även möjlighet för föreningens medlemmar att hyra ett övernattningsrum med wc/dusch för 200 kr per natt.

Huset är anslutet till ComHems utbud av tjänster. Ett grundutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften. Gårdsskötsel och trappstädning sköts av inhyrd fastighetsskötare, gemensam vår- och höststädning anordnas dock för medlemmarna.

Föreningens ekonomi är att anse som mycket god med en belåningsgrad vid årsskiftet 2018/2019 som var låga 4 927 kronor/kvadratmeter. Man håller en ovanligt hög amorteringstakt på sina lån, och har samtidigt under åren 2016, 2017 och 2018 sänkt sina månadsavgifter med 4,3 % första året och 5 % per år de efterföljande två åren. Föreningen har för närvarande inga planerade avgiftsändringar (kontrollerat 2019-06-02).

För mer information om föreningen och kontaktuppgifter till styrelsen, besök gärna deras hemsida www.vatterbrus.se
Uppvärmning
Fjärrvärme
Fönster
3-glas
Ventilation
Mekanisk till/frånluft
Andel i föreningen
2.649 %
Andel av årsavgift
2.447 %
Lägenhetsnummer
24
DOKUMENT
KARTA