Östra Storgatan 49 A, tre rum och kök

Herrgården på stan!

Hade det här varit en möbel, hade vi kallat den gustaviansk i stilen, och det stämmer väl i tiden. För det här är nog ett av Jönköpings äldsta bostadshus, byggt 1790; absolut ett av de vackraste. Det hade också kunnat stå på landet med en raklång allé framför sig och en vacker sjö i sluttningen bakom. En lagom pampig herrgårdsbyggnad, inte överdådigt dekorerad, men med en vacker port med ganska gott om distinkta detaljer, pilastrar, tandfriser och den gamla gaslyktan som kröner helheten med sitt klarglas.

Nu får du inte hela huset för dig själv, men väl en vacker våning med kakelugn, tre fönster mot gatan, vackra pardörrar, rum i fil och ett stooooort vardagsrum inåt den kullerstenssatta innergården. Men allt är inte gammalt som gatan, utan kök och badrum håller absolut toppskick, i rena, strama färg- och materialval.

Takhöjden är lite lägre än våra dagars 240-standard, men fönstren höga vilket ger ett vackert ljus som tar fart från söder och genom rummen mot gården. Kakelugnen går ända upp till taket. Ställ in ett knippe stearinljus i mynningen så kan du räkna med full mysfaktor, för värme är det ingen brist på med fjärrvärmen pulserande in i elementen.

Snabbfakta
Adress Östra Storgatan 49 A
Område Jönköping Öster
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 3 rum och kök
Bo & biyta 72 kvm
Vån & Hiss 1 av 3 (Hiss finns ej)
Avgift 2.340 kr/mån
Inkluderar Kallvatten & kabel-tv
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare
Hittade ingen mäklare
Läs mer

Film

Huset

"Vi har hela tiden försökt hitta den rätta känslan i det vi har fixat och renoverat i lägenheten, huset är värt den respekten."

Hall

Vardagsrum

"Vi har själva lagt till några extra kalkstensplattor under fönstret där vi brukar sitta och fika."

Kök och matplats

"Det är lätt att bli bekväm och ta med mat hem från någon av restaurangerna intill. Här har du all världens mat i närmsta kvarteren."

Sovrum

"Är man intresserad av en lägenhet mitt i stan, är det ett perfekt läge, nära precis allt - sjöarna, affärer, gym och restauranger."

Gästrum med klädkammare

Badrum

"Gården är en viktig del av upplevelsen som vi använt mycket; det känns som att bo på landet."

Föreningens innergård

"Under sommarkvällarna är det många som sitter ute på gården vid egna små bord och grillar. Känslan av en mysig gårdsrestaurang är inte långt borta."

Omgivning

"Turen runt Rocksjöns spångar är en härlig promenad året runt."
Mäklaren informerar
Föreningen tillämpar årlig avstämning per lägenhet gällande fjärrvärmeförbrukning. Månadsfakturan avseende denna bostad är totalt 2.862 kr och är fördelad på avgift till bostadsrättsföreningen om 2.340 kr samt fjärrvärme 522 kr. Skiljer sig sedan medlemmens verkliga förbrukning mot den beräknade förbrukningen vid den årliga avstämningen regleras detta. Har man betalt för mycket får man tillbaka, och vice versa.
Köket renoverades 2012, och samtliga vitvaror är från samma år. Fabrikat Ikea, kyl och frostfri frys (Samsung), induktioshäll, ugn, spisfläkt samt diskmaskin (samtliga Ikea).
Badrummet är också renoverat 2012; utfört av Wallins Rör och El-agenten. Här finns tvättmaskin (Candy) från samma år samt elburen golvvärme.
Även väggar och golv fick sig en översyn under 2012. Det målades om, man la in nytt golv i köket samt slipade om stora delar av de gamla golven. Vardagsrumsgolvet var redan renoverat av tidigare ägare.
Det finns två förråd som ägaren till denna bostad får nyttja; ett på vinden och ett i källaren.
Det finns i nuläget inga planerade förändringar gällande avgifterna. Inte heller finns det några beslut gällande större renoveringar. Det som enligt underhållsplanen sannolikt ligger närmast i tiden torde vara renovering av taket, men det finns inget beslut taget gällande detta (kontroll med föreningen februari 2016).
Föreningen är ansluten till Comhem som levererar ett grundutbud av tvkanaler. För mer info om vilka paketlösningar som finns, besök gärna www.comhem.se.
Det finns inga parkeringsplatser tillhörande föreningen, utan de boende parkerar på kringliggande gator. Runt hörnet hittar du till exempel Östra Torgets parkering.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Östra Storgatan 49 A
Område
Jönköping Öster
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1790
Våningsplan
1 av 3 (Hiss finns ej)
Antal rum
3 rum och kök
Boarea
72 kvm (föreningens information)
Månadsavgift
2.340 kr/mån inkl kallvatten och kabel-tv
Driftskostnad
12.770 kr/år
Specifikation Drift
Uppvärmning: 6.000 kr/år
El: 4.000 kr/år
Försäkring: 2.770 kr/år
Beräknat antal pers: 2
Förtydligande gällande driftskostnaderna. Säljarens kostnad för hushållsel uppgår till cirka 330 kr per månad och kostnad för hemförsäkring uppgår till cirka 230 kronor per månad. Till månadsavgiften tillkommer en fast del för uppvärmning/fjärrvärme om 522 kr per månad. Kostnaden för fjärrvärmen regleras sedan årsvis efter bostadsinnehavarens faktiska förbrukning.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Önskemål 1 juli 2016
KARTA