Mjälaryd 12, fem rum och kök

Arkitekten och soldaten

Friktion och attraktion, spänning och stämning - det här är ett möte som sätter känslor i rörelse. Nutid och dåtid hand i hand in i en kul framtid. Här har det gamla soldattorpet, som har mer än trehundra år bakom sig, fått sällskap av ett nästan lika stort hypermodernt hus, öppet i nock och med öppet loft. En generationskrock som inte lämnar någon oberörd.

Runt huset står fruktträden redo att blomma om några månader och den gamla stengärsgården minner om kärvare tider, när mödan ställde maten på bordet. Där bortom betar djuren när den tiden kommer. Pulkabacken ligger på andra sidan vägen och där emellan porlar en liten bäck. Här håller himlen och hagarna skönt i taktpinnen.

Välkommen till en ny by, som nu växer upp som en "förort" till Tenhult. Absolut på landet, men faktiskt med gång- och cykelavstånd in till all den närservice du kan behöva en vanlig dag. Det gamla soldattorpet i Mjälaryd stod ensamt här i många år, men nu har det hänt grejer på kort tid. Ett grannhus har vuxit upp på tomten bredvid. Och nu är ännu en byggklar tomt till salu. Hundra meter bort ligger nästa granne.

Snabbfakta
Adress Mjälaryd 12
Område Tenhult
Bostadstyp 1-planshus med loft
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biyta 129 + 6 kvm
Tomtareal 3100 kvm
Byggår 1685
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Husen

"Vi får se en hel del vilda djur, förra veckan såg vi hjortar, och till våren mellanlandar tranorna."

Entré - Hall

Vardagsrum

"Att bestämma sig för att sälja är som en sorgeprocess, det har tagit ett tag att komma fram till ett beslut."

Gamla köket

Glaspassage

"Det är en fantastisk syn när dimman rullar in över ängen på kvällen; och fullmånen blir som strålkastare."

Köksallrum

Loft - Sovrum

Badrum

"Vi brukar lägga oss med kuddar på golvet i sängkammaren för att kunna spana på stjärnorna."

Sängkammare

Övervåning

"Här ute behöver man inte bry sig om någon, man kan gå skrota lite som man vill."

Sovrum uppe

"Huset är bara renoverat med sunda naturmaterial som kan tillåter naturlig fuktvandring"

Tvättstuga

Uteplats

"Kullen utanför med krusbärsbuskarna är egentligen en jordkällare, den skulle behöva lite kärlek."

Trädgård

Omgivning

Mäklaren informerar
Ett helt unikt och fantastiskt ställe på landet precis strax utanför Tenhult! Här har de nuvarande ägarna lagt mycket omsorg, tid och energi för att skapa en helt unik bostad där det mer än 300 år gamla huset har fått en helt modern länk och tillägg till nutiden. En mycket spännande och överraskande bostad! Samma fina kombination även av trädgårdens samspel mellan den traditionella torparträdgården med fruktträd och stengärdsgård tillsammans med en endast lätt tuktad naturträdgård.
Nedan nämns några av åtgärderna som utförs under senare år;
Renovering av det gamla torpet har utförts löpande mellan 2010 - 2016. Samtliga golv, väggar och innertak har renoverats. Väggar och tak i entré, hall samt på övre plan i torpet tilläggsisolerades vid renovering 2016. Utvändigt har huset fått bl.a. ny panel, nytt tak och fönster renoverade. I den gamla torpargrunden skapades en modern mullbänk med lecakulor för att säkerställa framtida skick.
Tillbyggnationen av en helt ny modern huskropp gjordes 2010 från grunden. Denna del av bostaden är alltså helt nyproducerad och ritades av en lokal arkitekt som anpassade byggnaderna till varandra. En otroligt luftig och generös huskropp med stor takhöjd och rymd som kontrast till torpdelens låga intima karaktär.
Värmesystemet i den nya huskroppen är en modern anläggning med en luft-/vattenvärmepump från CTC som sprider värmen genom golvvärmeslingor i denna huskropp samt glaspassagen. I torpdelen sprider en braskamin skön värme, men även hit är värmepumpens system framdraget. Återstår är att komplettera med viss rördragning samt radiatorer och inkoppling av golvvärmen i det tillbyggda stora sovrummet.
Elinstallationer i både den gamla och nya huskroppen är utförda av Elkompaniet i Jönköping. Elstammar samt all övrig el i den gamla torpdelen är bytta.
2010 anlades en helt ny avloppsanläggning samt infiltrationsbädd till huset. 2014 grävdes en ny vattenbrunn.
Soltiderna här på landet då? Ja här finns det härliga sollägen under hela dagen. På morgonen och tidig förmiddag visar sig solen mest på husens framsida, alltså i den klassiska trädgårdsdelen. Ett tag innan lunch kommer solen dock runt knuten till uteplatserna på husens baksida. Här håller sig solen sedan ända fram till den går ner bakom ängabackarna framåt senkvällen.
Visa mer

Planritning

Tomtkarta

BOSTAD
Adress
Mjälaryd 12
Område
Tenhult
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
5 rum och kök
Bo & biarea
129 + 6 kvm (säljarens information)
Tomt
Areal: 3100 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass E , 86 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA