Källarpsgatan 7, åtta rum och kök

Skånelängtan på hyllan!

Ett unikt och gediget hus som byggdes i mitten av 60-talet på en av Skänkebergs vassaste tomter. Precis på kanten innan marken välter ner mot stadsparken och vidare ner mot Vättern. Inspirationen är hämtad från den traditionella skånelängan, med en relativt slank huskropp, där ljuset tar fart rakt igenom huset. Längden är desto mer imponerande vilket innebär ymnigt med golvyta innanför de fyra teglade väggarna.

Ett hus byggt med ambitioner. Här är det mesta inbyggt, platsbyggt och i alla avseende välbyggt. Redan det fiskbensmönstrade parkettgolvet i hallen lovar stort, och håller vad det lovar hela vägen in i vardagsrummet som tar för sig i kvadratmeter och extra takhöjd.

Vardagsrummet öppnar sig som stora L med tre stora naturliga delar som kan disponeras på många sätt. Den öppna spisen pockar lika mycket på uppmärksamheten som det stora glaspartiet mot söder. Ljus och fönster i tre väderstreck, gör det till ett rum där du följer solens vandring över gräsmattan utanför från tidig morogn till sen kväll. Ovanvåningens stora takkupa ser till att detta plan känns nästan lika öppet, trots att du har tre-fyra sovrum där uppe.

Huset har genomgått en totalrenovering under senaste åren där allt setts över; avlopp, värmesystem, el, tak och fönster är fem fundamentala saker som bör nämnas. Två nya badrum är redo för många års tjänstgöring, alla golv är slipade eller nylagda, och fönstren renoverade och isolerade efter konstens alla regler. Allt detta är gjort utan att de ursprungliga kvaliteterna gått förlorade, som i köket där det mesta är intakt, med en ny induktionshäll sida vid sida med en gammal öppen eldstad. Men köket är en historia för sig som vi strax återkommer till.

Snabbfakta
Adress Källarpsgatan 7
Område Skänkeberg
Bostadstyp 2-plansvilla
Antal rum 8 rum och kök
Bo & biyta 276 + 3 kvm
Tomtareal 961 kvm
Byggår 1963
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Altan

Hall

Vardagsrum

"Vi har haft 60 sittande gäster i vardagsrummet när det varit fest, utan att det kändes trångt, det hade nog gått att få in några till."

Bibliotek - kontor

Kök

Groventré och tvättstuga

Hall utanför kök

"Det märks att det var någon som tänkte igenom precis allt när huset byggdes från början, vi har värnat om alla dessa kvaliteter när vi renoverade."

Sovrum 1

Duschrum

Trappa

Allrum övre plan

"Att ha en så stor plan tomt på branta Skänkeberg är nog ovanligt, samtidigt som utsikten är en av de bästa i området, i mina ögon."

Lekrum - träningsrum

Sovrum 2

Walk-in-closet

Badrum

Gäst-WC

"Jag brukar säga att huset känns nästan som ett nybygge; ett tryggt hus där allt är genomgånget och allt fungerar som det ska, utan krångel. Det kunde lika gärna varit 50 år yngre."

Sovrum 3

Sovrum 4

Gästrum

Balkong

Garage

Modell större med en garagedel och en förvaringsdel. Men om du skulle vilja går det utan tvekan att sätta in en garageport till eller en bredare för att få ett dubbelgarage. En liten nätt engelsk sportbil går nog att svänga in redan nu. En liten finess som toppar morgonhumöret vintertid är det utskjutande taket som täcker bilens framruta och lindrar frostbildningen och minskar fönsterskrapandet. Om nu inte bilen skulle få plats i garaget av någon högst mänsklig anledning.

Trädgård

Även trädgården är uppdaterad med ett stort trädäck på framsidan av huset. Som har sol från tidig förmiddag till fram emot kvällen. Läget är högt och solen tar för sig länge, men den sena kvällsolen i högsommartid försvinner bakom taknocken. Därför har nuvarande ägare haft långt framskridna planer på att anlägga ett utekök och matplats i trädgårdens bortre hörn. Ritningar finns framtagna, så det är bara att ta fram fogsvansen, eller låta snickaren realisera dina upphöjda solplaner.

De ymniga solstrålarna ser dessutom till att sötma alstras i hallon, plommon, björnbär, vinbär, fläder och körsbär. Så är du svag för efterrätter är det bara att bläddra i kakboken.

Omgivningarna

Högt läge med betagande utsikt över stad och sjö från alla möjliga vinklar och vrår - både ute och inne. Vill du trots allt ha lite omväxling har du bra promenadstråk åt olika håll nära inpå knuten. Gångvägen ner mot stadsparken har du precis utanför tomten, mellan grannen och dig. Dunkehallaravinen är en vild upptäcktsfärd som heter duga, för stora och små. Vill du vända ut-och-in på lungorna helt, tar du löparskorna eller mountainbiken upp mot Hallbystugan; leden upp dit börjar bara ett par kvarter bort, sen har du miltals med stig att välja på. Avsluta skönt vid Axamobadet.

Mäklaren informerar
Nedan följer en kortare sammanfattning av renoveringar och moderniseringar som gjorts under senare år:
2008 installerades bergvärme via IVT och uppvärmning samt hushållsel har för de senaste 12 månaderna uppgått till totalt 21.988 kWh.
Taket är omlagt till bandtäckt plåttak (Höglunds Tak AB, år 2012)
Båda badrummen, gäst-WC och tvättstugan är totalrenoverade av behöriga våtrumstekniker och våtrumsintyg finns (Edberg & Holmqvist AB, år 2012).
All el i hela bostadshuset är omdragen och kopplad till en central med automatsäkringar och jordfelsbrytare (Gränna Eltjänst AB, år 2012).
All VVS (avloppsrör och varm/kallvattenrör) är omdragen (SA Rör AB, år 2012).
Samtliga fönster har monterats ned, skrapats trärena, målats om, isolerats och kittats om via hantverkare. Takfönster är bytta till moderna isolerglasfönster.
Samtliga maskiner i kök och tvättstuga är nya.
De öppna spisarna i vardagsrummet och i allrummet en trappa upp är godkända för eldning (protokoll finns), den öppna spisen i köket bredvid induktionshällen är ej i bruk idag.
Trädgården har rensats upp från stora träd och buskar och anlagts till en plan, lättskött yta. Ritningar från en trädgårdsakitekt finns att tillgå på hur man skulle kunna anlägga en umgängesyta med utomhuskök i den nordöstra hörnet av tomten.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Källarpsgatan 7
Område
Skänkeberg
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
8 rum och kök
Bo & biarea
276 + 3 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 961 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass B , 51 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA