Ingeryd 43, fyra rum och kök

Vyernas vackra mission

En plats, två själar. Ett stort hus på en magisk tomt som de två nuvarande ägarna förvandlat till ett permanent boende fullt av kärleksfull vördnad. Ölmstad missionsförsamling visste vad de gjorde när de valde den höga platsen för att bygga sitt sommarhem. Ju högre upp, desto närmare saligheten tänkte de nog, och det stämmer även i det profana skick som tomt och hus bjuder idag.

Huset är ganska långt bort från den förväntade sommarstugan eller huset på landet. Men det är nog en sinnebild för dig som länge drömt om ett gammalt skolhus eller missionshus på landet. Här har du en storartad samlingssal som funkar som vardagsrum eller matsal. Lägg till läsrum, ett rum med öppen spis och så kök förstås. Hela saligheten är kryddad med ett sovloft med snedtak. Ett hus som du kan disponera på många vis, och som du kan finslipa efter just dina drömmar.

Snabbfakta
Adress Ingeryd 43
Område Ölmstad Ingeryd
Bostadstyp 1-plansvilla med loft och källare
Antal rum 4 rum och kök
Bo & biyta 110 kvm
Tomtareal 1281 kvm
Byggår 1952
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Huset

"Vi kom utmed vägen en sommarsöndag, och blev alldeles tagna på sängen; så vackert, här ville vi verkligen bo på något sätt. Det blev en stor sommarstuga först, men sen satsade vi och flyttade permanent."

Entré

Allrum

"Rekordet i stora salen är nog cirka 36-37 personer som var här när vi bjöd in till ”bya-glögg”."

Kök

Stora salen

"Vi sänkte faktiskt taket i stora rummet för vi tyckte det blev för högt. Och så behövde det isoleras. Takbjälkarna kommer från en gammal lada som revs."

Läsrum

Badrum - Tvätt

Loft

"Gillar man natur har du fri sikt och fria vyer, och oändlig med skog att upptäcka. Du kan lätt cykla eller vandra över till sjön Bunn för ett bad."

Källaren

Här har du torra och användbara kvadratmetrar som kan komma väl till pass för betydligt mer än bara vedstapling och potatissäckar. Grunden väl isolerad och dränerad. Upp mot berget är en stor klack gjuten som gör att takhöjden minskar en smula, men här kan du stapla skidor eller kanske plank som ska vara till nästa bygge på tomten.

Värmepannan står också nere i källaren liksom de två ackumulatortankarna som tillsammans rymmer Xooo liter och gör att du inte behöver elda varje dag, utom mitt i smällkalla vintern möjligen. Nuvarande ägare har gått ihop med andra bybor och köper vedvirke av bonden som de sågar och hugger i en gemensam liten anläggning. Det gör att uppvärmningen väldigt ekonomisk och miljömässig. Tänk på att inte ta ner stora mängder ved som inte torkat ordentligt ute i friska luften. Färsk ved släpper ifrån sig mycket fukt.

Gäststuga

"På vintern är det full skridskoaktivitet på dammen, som går under benämningen Ingeryds Arena."

Trädgård

Lusthus

"Det kommer bli väldigt rörande och sorgligt att skriva på kontraktet när det snart blir dags för försäljning."

Garage

Ingeryd

Omgivning

"Det sägs att det tar tre generationer att bli en del bygemenskapen här i Ingeryd, men vi tycker nog att det gick väldigt lätt. Det händer mycket kul här under året."
Mäklaren informerar
Nedan följer en kortare sammanfattning av utförda förbättringar, både nuvarande och tidigare ägares, samt annan information som kan vara bra att ha med sig vid köp.
Nuvarande ägare köpte huset 1988 och utförde under 1996-1997 stora renoveringar på bostadshus och garagebyggnad, både exteriört och interiört. Tidigare fungerade huset som missionskyrkans sommarhem. De större renoveringsarbetena vid förvandlingen till bostad var;
En ny dränering utfördes runt hela huset med nya dräneringsrör, platonmatta och grus.
På husets utsida byttes fönster och fasad.
I källaren under huset installerades ett nytt värmesystem med en rejäl vedpanna kopplat mot två stora accumulatortankar om totalt 1750 liter. Ett kostnadseffektivt och energisnålt sätt att värma huset. En elpatron värmer när du inte hinner eller vill elda. Vattenburen golvvärme värmer golven i entrén, badrum- och tvättstugan samt i det lilla läsrummet.
Ytterväggarna på bostadshuset tilläggsisolerades på insidan med 120 mm isolering.
El-installationerna i huset byttes ut och drogs om.
En ny vattenbrunn borrades och en ny avloppsanläggning anlades. Avloppsanläggningen är en 3-kammarbrunn på egen tomt med infiltrationsbädd på servitut på grannfastigheten nordväst om huset.
2011 renoverades badrums- och tvättstugedelen i huset. Vattenburen golvvärme i hela ytan värmer fötterna gott! Tvättmaskinen byttes 2016.
2012 renoverades köket med nya luckor på den tidigare skåpstommen. Vitvarorna i köket är följande; Spis med induktionshäll och varmluftsugn från Siemens 2010, fläkt från Electrolux 2019, kyl och frys från Electrolux 2007, samt diskmaskin också från Electrolux ca 2012.
Lusthuset byggdes 2010. El finns indraget här.
Morgonsolen ger ett härligt ljus in i huset från sovrums- och allrumsgaveln, silat genom björkarna redan tidigt på morgonen. Solen håller sedan hus, uteplatser och tomt skönt varma och ljusa ända fram till solens nedgång i horisonten i nordväst på sommaren. Senare solnedgång går inte att få på vår breddgrad!
Fastigheten är ansluten till Wetternets öppna fibernät. Läs mer på www.wetternet.se
Visa mer

Planritning

Tomtkarta

BOSTAD
Adress
Ingeryd 43
Område
Ölmstad Ingeryd
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
4 rum och kök
Bo & biarea
110 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 1281 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass G , 249 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA