Falkgatan 19, sex rum och kök

När körsbären rodnar

Säg att du bor i röda huset med vita knutar, på runda tomten, då vet alla vilket hus det är. Hade detta hus stått i byn på landet hade du inte höjt mycket på ögonbrynen, men nu står det i mitt i Habo med ganska förutsägbara grannhus. En fin falk bland kråkorna skulle man kunna säga, för området heter Kråkeryd. Huset i mycket fint skick genomgående och startklart för både två och tre barn, om och när det behövs. Och startklart för dig som ställer höga krav på ditt boende utan kompromisser.

Huset är byggt i början på 1980-talet, men av det syns inte ett spår, inte ens panelen är samma, utan bytt för några år sedan på hela huset. Två badrum kommer gå åt när familjen växer. Båda renoverade av nuvarande ägare fast med visst tidsspann. Så även köket som vuxit på alla ledder. Men bäst är ändå den nya vardagshallen mellan huset och garaget som gör alla dagar lite speciella. Framförallt regniga dagar, då du går torrskodd direkt in från garaget.

Snabbfakta
Adress Falkgatan 19
Område Habo Kråkeryd
Bostadstyp 2-plansvilla
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 155 + 8 kvm
Tomtareal 910 kvm
Byggår 1981
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Madelen Zackrisson

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 83
madelen@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Ett modern hus byggt 1981 i två plan på gjuten platta. Men väldigt omodernt till utseendet, för det har väldigt gammeldags proportioner. Förhöjt väggliv, med stora och små fönster precis där man förväntar sig. Ingen midja på panelen som är vanligt på hus som är byggda i element från fabrik. Kunde tagits för en hundrafemtioåring om det stått på landet. Garaget känns dock som en 1980-talare, men är snyggt sammanbyggt med huset i en helt ny hall. Huset har dessutom två eldstäder, en nyare kamin, snabb och högeffektiv, och en gammal kakelugn i vardagsrummet uppe som stått där sedan byggåret; men är säker minst hundra år äldre än huset. Båda redo att sänka dina värmekostnader om du vill elda lite mer regelbundet under den kallare delen av året.

Hall

Troligen kommer du ta den nya köksingång in i huset varje dag. Smidigast när du kommer med bilen, antingen så ställer du dig på uppfarten eller i garaget. Vita brädväggar och ljus klinker med behagligt värmeunderstöd. Här kan ett helt fotbollslag drälla in, slänga av sina skor och ta fart in i köket till vänster. Tar du till höger hamnar du i garaget.

"Att ha kamin i köket är häftigt och gör att man gärna sitter kvar vid bordet långt efter att maten är uppäten"

Kök

Numera ett riktigt lantkök både till storlek och stuk. När huset renoverades genomgripande flyttades tvättstugan till gamla pannrummet och köket blev nästan dubbelt så stort. En pipa blev ledig i murstocken och kaminen flyttade in. Ramluckor med diskret relief och stommarna med räfflade kannelyrer passar bra i den nostalgiska backspeglingen. En stor helglasad pardörr öppnar huset mot baksidan och de två uteplatserna och trädäcket.

Matplats

Vardagsrum

Nuvarande ägare kan ärligt medge att vardagsrummet används mindre ofta sedan kaminen kom på plats i köket. Men det är väl inte så dumt att ha ett riktigt finrum som du använder vid högtidliga dagar och sammankomster. Precis som man hade förr både på landet och i stan, och det passar sig i ett stolt hus som detta. Ett fint hörnrum med ljus från både väster och norr. Ekparkett som i hela undervåningen.

Sovrum 1

Också ett hörnrum med ljusfall från två håll. Lyxigt stort som sovrum, men skönt för den som får äran att flytta in, för hen får hela undervåningen för sig själv, med eget badrum vägg i vägg. Mattan ett himmelrike att sätta fötterna i, och kanske det behag som får vederbörande att komma i tid till buss eller tåg till skolan.

"Balkongen har blivit en invand läshörna för mig där jag gärna sitter ofta och länge, men blir det för varmt i solen finns skugga på baksidan"

Badrum på entréplan

Välkommen till det blå havet. Snyggt nyttjande av betongglas på sidorna av duschen. Fönster mot söder som ger en bra hint om vädret ute och lite dagsljus in så att du ser att rakning, hår och makeup är redo att möta världens blickar.

Entré

Såklart har du en finingång mitt på huset som du välkomnar dina gäster när det är fest, men du kan behöva leda dem rätt runt körsbärsträdet med hjälp av marschaller. Förstukvisten inte så dum som fikaplats mitt på dagen på våren när du vill ha lite lä och maximal sol in. Inne i hallen känns det naturligt att antingen gå upp och samlas runt kakelugnen eller gå direkt in i vardagsrummet. Eller raka vägen ut på baksidan där grillen sprider aptitretande röksignaler.

"Vi måste berätta om vinrankan vid garaget; den växer så det knakar och har gjort så i alla år. Druvorna i blå klasar är hur goda som helst"

Allrum på ovanvåning

Stort vardagsrum med ljussprång rätt igenom huset via takkuporna åt både norr och söder. Detta har blivit det naturliga vardagsrummet för hela familjen till vardags, delvis på grund av att tv:n, delvis på grund av kakelugnen som står här. När far och mor har fest kan barnen hålla till här och undkomma vuxensnacket. Kakelugnen är en historia i sig, som vi tyvärr inte vet så mycket om. Att den är gammal är lätt att se men det skulle vara roligt att veta varifrån den kommer och vem som monterat ner och upp. Fullt fungerande, bara fyra igång, men elda varligt och låt kaklet bli varmt långsamt. Utgång till balkong, och ekgolv över hela ytan.

Sovrum 2

Största sovrummet i västra gaveln av huset. Snedtak och lilla fönstret mot norr. Känns naturligt att ställa sängens huvudgärd mot snedtaket, men du behöver inte var rädd för att slå i huvudet om du ställer dig upp. Barnen kanske ska vara lite försiktiga när de hoppar i sängarna så att de inte studsar för högt. Ekgolvet kan vara lite väl hårt att landa på dessutom. Ingång till rymlig snedtaks garderob.

"Det är ett hus vi skött noga och med kärlek och lagt ner vår själ i allt som ändrats Vi lämnar inte Habo, men flyttar nu ner till Sjogarp"

Sovrum 3

Faktiskt lite större än ”tvillingrummet” vägg i vägg, men tvillingar är ju sällan exakt lika stora. Snedtaksdosen är dock samma, men inskränker inte nämnvärt på rörelsemönstret här heller. Det är väl inte förrän längden drar upp mot 180 cm som man får börja buga och bocka lite. Lilla fönstret ger ett vackert ljusinsläpp i knähöjd, vilket vi tackar fasadens höga väggliv för. Inbyggda garderober omlott med dem i rummet intill.

Sovrum 4

Alla tre sovrummen uppe har lite olika storlek. Detta är det minsta, men på intet sätt en utmaning av barnkonventionen eller inskränkande i ditt barns frihet och utveckling. Snarare tvärt om. Alla barn borde vara berättigade till ett rum med snedtak, för att bryta fyrkantiga och rätvinkliga tankebanor, och främja kreativitet. Sängen ställer du just i snedtaket sen blir resten lekplats. Nyare ekparkett just här inne.

Badrum på ovanvåning

Renoverat i en lite äldre, klassisk stil med trygg våtrumsmatta på golvet. Det gör alltså inget att husets trästomme rör sig lite med årstiderna, du har ett bra tätskikt i alla väder. Det lilla fönstret gör att du kan ligga i plurret och ändå titta ut. Fint skick på alltihop.

"Alla i Habo känner till huset när du säger att du bor i det röda med vita knutar i Kråkeryd"

Balkong

Inte så dum storlek för en fika en bit upp från markplan. Inte garanterad lä som i någon av solalkoverna på baksidan, men här uppe känns det lite mer som i Katthult hos Ida och Emil. Bara flaggstången som saknas här på framsidan, men körsbären har du på nära håll. Du kommer säkert också lufta ett och annat täcke här ute när det inte är fikaväder.

Tvättstuga

Detta var tidigare pannrummet som var en rätt skrymmande historia, eftersom huset från början eldades med ved. Helt naturligt efter de hårda åren med oljekris i slutet av 1970-talet. När pannan åkte ut, flyttade tvättmaskinen in. Murstocken är rejäl och den lediga pipan kom till användning i köket till kaminen där, så du kan elda både för mys och värme. Egen dörr in om du kommer med smutsiga skor från en tur i blåbärsskogen neråt Munkaskog.

Trädgård

Även tomten är ett landmärke med sin fina rondör mot gatan och den välansade häcken som faktiskt omgärdar hela trädgården från fram- till baksidan. Mycket öppna gräsytor där enkelheten fått råda, med grus och gräs i fin komposition. Körsbärsträdet gör sig påmint speciellt i blomningstid och när bären är på väg att brista av rodnad och sötma.

Baksidan har en öppning i häcken där barnen kan sladda rätt ut på lekplatsen och där det förhoppningsvis är full fart från morgon till kväll om inte alla kvarterets barn slukats av skärmmonster. Bakom garaget finns husets matlådor i form av pallkragar där allehanda gröna saker kan odlas. Vill du ha längre och bredare rabatter och odlingar, finns det många kvadrat att kultivera, men då blir det på bekostnad av gräsets bollsinne.

Uteplats

Från köket går du världsvant rätt ut på trädäcket via en helglasad pardörr. Glas ända ner i backen gör att du har fin kontakt med baksidan även mitt i vintern med dörrarna stängda. Trädäcket binder ihop två uteplatser under tak. Dels den öppna ”solalkoven” och det inglasade uterummet som sluter an till huset borta vid vardagsrummet. Nu har du största möjliga valfrihet att allt efter årstid och tid på dygnet välja var du ska sitta, beroende på hur mycket lä och skugga du traktar efter.

"Att ha lekplatsen som närmaste granne är såklart ett bra sätt att få barnen att leka ute. Det är alltid någon dom känner ute"

Inglasat uterum

Det inglasade rummet är rejält byggt och några timmars sol på förmiddagen ger en skön rumstemperatur. Den allra starkaste södersolen undviks och du klarar dig från lokal växthuseffekt. Lägg märke till att även uterummet har små liggande fönster precis som huset; öppningsbara dessutom.

Garage

Här kan nästa ägare njuta av en splirrans ny garagedörr som öppnar automatiskt när du kommer från affären fullastad med barn och kassar. Smidigt att bara köra rätt in, packa ur och gå torrskodd in i köket och sätta i gång med kvällsmaten. Bakom garaget har du ett stort förråd med hyllor och arbetsbänk där alla möjliga hobby-projekt kan prövas och förverkligas eller förkastas. Slipa stolar, bygga rullbräda, karva trätavlor. Långa plank tar du in via sidodörren. Användbara kvadrat, vänta får du se, men fyll dem inte med ouppackade flyttlådor.

Omgivning

Habo

Habo är en offensiv kommun som växer stadigt, lugnt samhälle med all service du behöver i vardagen. Det är cirka två mil in till centrala delarna av Jönköping och du pendlar smidigt med buss, tåg eller bil, om du inte väljer att vardagsmotionera per cykel, för då glider du fram ljudlöst på den vackraste vägen av dem alla. Mest nedförsbacke in, mer uppför hem – skönt.

Löp- och skidspår hittar du upp vid OK-gränsens stuga, som dessutom är rätt snösäkert. Vill du cykla i skogen eller på små slingrande vägar hittar du massor av fina stigar och vägar upp förbi Habo kyrka och utmed Bankerydsleden med mera. Habo kyrka i sig är väl värd att visa upp när du har gäster på besök.

Planritning

Situationsplan

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset sedan 1993. Nedan följer lite information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
Köket som renoverades 2012 kommer från välkända HTH har följande maskinell utrustning: Induktionshäll (Siemens), ugn (Siemens), spisfläkt (Siemens), diskmaskin (Whirlpool), kyl och frys (Electrolux).
Såväl badrum 1 som badrum 2 renoverades 1996 av Jönköpings plattsättning.
Undervåningen har nytt parkettgolv. Sovrummet nere har en ny heltäckningsmatta i en grå kulör. Samband med de nya golven renoverades trappan.
2000 byggde nuvarande ägare till hallen mellan huset och garaget. Smidigt att kunna nå garaget från hallen.
2019 installerades även en ny eldriven garageport.
Husets fasad renoverades och målades om utvändigt under 2006. Alla fönster byttes ut 2015.
Braskaminen i köket, som installerades 2002 bidrar med såväl mysfaktor som värme. Denna har kontrollerats löpande av sotare. Även kakelugnen på ovanvåningen fungerar och är kontrollerad.
Elpannan och varmvattenberedaren installerades 2003. Tvättmaskinen (Electrolux) är från 2010 och torktumlaren (Grundig) är från 2013. I tvättstugan finns det en dörr ut mot altanen och trädgården.
Om så önskas så ingår automower (Husqvarna) i köpet. Kyl och frys i garaget ingår inte.
Visa mer
BOSTAD
Adress
Falkgatan 19
Område
Habo Kråkeryd
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
155 + 8 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 910 kvm
Energideklaration
Energiklass F , 170 kWh/m2 och år
KARTA