Bolagsgränd 1, fem rum och kök

Stuckatur i dur

Skönt när en våning känns som en stoppsladd i tiden. När imperfekt är lika mycket presens. Och när det genuina och solida är nyfiket på framtiden dessutom. Västanhem har ånyo fått äran att skriva om och fotografera ännu en fin lägenhet på Bolagsgränd 1. En av få riktigt pampiga fastigheter i Jönköping - och på "Strandvägen" dessutom. Läget och lägenheten i kombination är svårslaget. Här samlever du symbiotiskt med alla Vätterns humörsvängningar på absolut första parkett. Ständigt ett nytt skådespel, aldrig en tråkig repris.

Det här är inte något man äger, snarare ett förtroende som lägenheten ger dig. Ett förtroende som nuvarande familj förvaltat minst sagt ambitiöst. Allt som förändrats i lägenheten är utfört med själ och hjärta, och där medlen helgat målet. Ursprungliga material, hantverksmässiga metoder och en skarp känsla för att det är både stora och små detaljer som sätter den rätta atmosfären. Bakåtsträvan i sin mest positiva betydelse.

Här har inga döda, moderna material gjort sig besvär. Det genuina har bevarats och de detaljer som gått förlorade har återställts nogsamt efter originalritningar eller efter jämförelser med de andra lägenheterna i huset. Skåpen och lådorna i serveringsgången ser vid en första anblick ut som de suttit där sedan begynnelsen, men är faktiskt helt nybyggda. Det samma gäller det massiva platsbyggda Kvänumköket. Linoljefärgens sidenmatta yta får snickerierna att ge ifrån sig ett svagt behag, även långt efter att de torkat. Handmålat såklart.

Snabbfakta
Adress Bolagsgränd 1
Område Jönköping Öster
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biyta 158 kvm
Vån & Hiss 2 av 5 (Hiss finns)
Avgift 5.386 kr/mån
Inkluderar Värme & vatten
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Hall

"Efter att ha bott i ett gammalt hus i Gränna, ville vi ha en lägenhet i samma anda, med högt i tak."

Matsal

Vardagsrum

"Det är så vackert med ljuset över Vättern som återkommer med våren; lite mer för varje vecka."

Serveringsgång

Kök

"Kökstaket har vi höjt till originalhöjd och lyckats dölja ventilationen utmed väggen i stället."

Skafferi

"Vi har lagt stor möda på att hitta duktiga hantverkare och traditionella material."

Tvättstuga

Balkong

"Nya entrédörrar kommer snart att monteras, tysta täta säkerhetsdörrar i gammal stil förstås."

Pigkammare

TV-rum

"Det låg moderna laminatgolv i matsalen när vi flyttade in, men det gamla fanns kvar inunder."

Sängkammare

Badrum 1

Badrum 2

Föreningens fastighet

"Det är lite synd att originalfönstren bytts, men de nya är troligen väldigt mycket tätare mot nordanvinden"

Föreningens innergård

Omgivning

Mäklaren informerar
Äntligen ännu en för Jönköping helt unik våning med fantastiska ytor och härliga sällskapsrum med bevarade och återställda ursprungsdetaljer. Smakfullt renoverade och väldisponerade ytor med matsal och vardagsrum i fil med flera höga fönster mot Vättern. Vacker återställd serveringsgång mellan kök och allrum, och från köket ett platsbyggt gå-in-skafferi och utgång till balkong mot innergård. En riktig våning som gör skäl för namnet!
Köket totalrenoverades i regi av de nuvarande ägarna 2012-13. Vid renoveringen eftersträvade ägarna att återställa ursprungsvolym och plan i och kring köket. Den ursprungliga takhöjden samt fönster och originaldörr mot serveringsgång återställdes. Köket fick även nytt golv samt en fantastisk platsanpassad inredning från Kvänum, linoljemålad på plats. Häll och ugn från Smeg, helintegrerad diskmaskin samt vackert inbyggd kyl samt frys från Siemens. Köket renoverades av välrenommerade Rödja Bygg och bl.a. Hjortbrons Målarverkstad och 34:ans Byggnadsvård.
I samband med köksrenoveringen inreddes och byggdes skafferidelen om med platsbyggd inredning av 34:ans Byggnadsvård. Innanför skafferiet byggdes även en enklare tvättavdelning med platsbygd inredning samt torktumlare och tvättmaskin.
Serveringsgången återställdes av nuvarande ägare till sin ursprungliga form 2012 och platsbyggdes av 34:ans Byggnadsvård och Hjortbrons Målarverkstad i tidstypisk stil.
Badrummen byggda/totalrenoverade 2012 av Skanska i samband med föreningens byte av avloppsstammar. Tidigare fanns endast ett badrum i bostaden, varför ytterligare av badrummen byggdes till. Golvvärme i båda badrummen.
Flera golv slipade och linoljelackerade 2011 av Smålands Golvslipning och Hjortbrons Måleri.
Väggar målade 2012 av Hjortbrons Måleri, pigkammare målad 2016.
På balkongen som vetter mot innergårdens skyddade läge har man sol under dag- och eftermiddagstimmarna. Värme från den uppvärmda innergården räcker sedan långt fram mot kvällen.
Kakelugn idag ej godkänd för eldning.
Till lägenheten följer ett förrådsutrymme, ca 6-8 kvm stort, beläget i källaren.
Com Hem är i dagsläget föreningens leverantör av kommunikationstjänster till föreningen. Avtalet med Com Hem är dock uppsagt då fastigheten kommer att fiberanslutas i januari 2017.
Som boende i denna förening har man även lyxen att till en skälig kostnad få möjlighet till hjälp av föreningens fastighetsskötare med enklare åtgärder och fixande i hemmet. En gång i veckan är fastighetsskötaren på plats och tittar till föreningen. Lyxigt!
I källaren finns en modern tvättstuga med två moderna tvättmaskiner och en torktumlare. Här är det enkelt att få tid och passen är väl tilltagna 6-timmarspass. I anslutning till tvättstugan finns ett torkrum.
Föreningen har 11 parkeringsplatser som kan hyras för 350 kronor per månad. I dagsläget är samtliga platser upptagna.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Bolagsgränd 1
Område
Jönköping Öster
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadstyp
Flerbostadshus
Våningsplan
2 av 5 (Hiss finns)
Antal rum
5 rum och kök
Boarea
158 kvm (föreningens information)
Månadsavgift
5.386 kr/mån inkl värme och vatten
Specifikation Drift
Beräknat antal pers: 2
Säljarens kostnad för hushållsel uppgår till ca 260 kr/mån. Säljarens kostnad för försäkringar för bostad uppgår till ca 330 kr/mån.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Ca april/maj 2017
KARTA