Älvgatan 10, sex rum och kök

Amerikahuset söker nybyggare

Det var sannerligen inte ett blygsamt hus som den tvåfaldiga amerikafararen Bror Andersson lät bygga i början av förra seklet. Då var det en stor skogstomt med tallarna tätt omkring. Med cirka 1700 kvm är det i dag en ovanligt stor villatomt. Positionen på en "vass" hörntomt gör att du ser huset från nästan alla vinklar när du åker förbi. I dagsläget planerat för två hushåll, men troligen vill du göra det till en vacker enfamiljsvilla, med platsgaranti för både spralliga barn och stort umgänge.

Gräddvitt med smaragd-gröna fönster är inte ett nytt påhitt, utan Brors importerade idéer från Amerika, dit han åkte två gånger för att hjälpa en släkting i hans byggfirma. Tur att han återvände, annars hade Bankeryd blivit ett vackert hus fattigare. Amerika bebyggdes ju utan fortsatt hjälp. Huset är i ovanligt bra skick och väl underhållet exteriört under alla år, men innandömet i behov av förnyelse. Men alla de rätta detaljerna finns kvar; du har alla förutsättningar att lyckas om du drömmer om gammeldags charm, med såpade skurgolv och kakelugnar.

Snabbfakta
Adress Älvgatan 10
Område Bankeryd
Bostadstyp 2-plansvilla med källare
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 150 + 16 kvm
Tomtareal 1749 kvm
Byggår 1922
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Madelen Zackrisson

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 83
madelen@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Trädgård

"Det har alltid varit någon i släkten som bott i huset, så det är bara en ägare sedan byggåret, kan man säga."

Entré

Kök entréplan

Arbetsrum

Matsal

Vardagsrum

"Huset på gården kallades alltid för sommarstugan, där har vi sovit över många gånger som barn"

Badrum entréplan

Ovanvåning

Sovrum 1

Sovrum 2

Kök ovanvåning

Lillrummet

"Morfar lär ha sagt till byggjobbarna att han skulle betala 2800 kr i stället för 2700 kr för huset, om de slår i rejält med spik"

Vind

Källare

Uthuset

Garage

Omgivning

Bankeryd

Mäklaren informerar
Huset har varit i familjens ägo sedan det byggdes tidig 1900-tal. Ljuvlig trädgård med fruktträd, bärbuskar och vackra rosenbuskar. Njut av syrenbersåerna om sommaren eller de fungerande kakelugnarna om vintern. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar som gjorts under senare år och annan info som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
Stora delar av huset är från ursprungsåret men vissa delar är uppdaterade med åren. Taket är bytt under 80-talet och fasaden är ommålad för cirka sju till åtta år sedan. Från början har huset värmts upp av en kombipanna som med tiden är utbytt till jordvärme. Kombipannan finns kvar i källaren och enligt säljaren finns det olja kvar i tanken. Fönsterna är utbytta 2003 och är utfört av MT Bygg AB.
I huset finns det tre charmiga kakelugnar som idag är godkända för eldning. Provtryckningsprotokoll finns på samtliga tre eldstäder.
I trädgården finns en brunn som ombesörjer trädgårdsvattningen (cirka åtta meter djup). Pump finns i husets källare.
Nuvarande ägare har tidigare haft en dialog med Jönköpings kommun angående avstyckning av tomten och troligtvis ska det kunna genomföras om så önskas.
Det finns idag inga planritningar på huset.
Visa mer

Situationsplan

BOSTAD
Adress
Älvgatan 10
Område
Bankeryd
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
150 + 16 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Tomt
Areal: 1749 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass E , 77 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA