Åkarp 58, fem rum och kök

Torpet bland tomtar och troll

Det här torpet kom i rätt händer, och det i rättan tid kan man säga. Nuvarande ägare har tagit ett bestämt grepp om denna godbit och lotsat den in i framtiden. Den äldsta delen av huset är troligen från tidigt 1800-tal, sedan har den enkla parstugan byggts på och blivit en halv gång större i början av förra seklet. Sen har det frigjorda sextiotalet satt sina spår i form av utbyggnader på bägge sidor. Men den smala huskroppen strävar upp bland grantopparna precis som förr.

Nuvarande ägare har med fint balanssinne förnyat och bevarat, inga prång och vrår har undgått deras ambition att skapa ett hem med charm och kärlek. Köket har nya underskåp, men sina gamla överskåp bevarade. Den gamla kakelugnen är renoverad och provtryckt efter konstens alla regler. På övervåningen har taket lyfts i den äldsta delen och de gamla takbjälkarna blottas i världens vackraste sängkammare. De liggande bjälkarna påminner oss om att det är ett ovanligt gammalt hus vi får lära känna.

Snabbfakta
Adress Åkarp 58
Område Åkarp
Bostadstyp 2-planshus
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biyta 147 + 13 kvm
Tomtareal 7908 kvm
Byggår 1909
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Hall

"På vintern håller vi kakelugnen varm nästan hela tiden, en liten brasa på morgonen och en på kvällen, så håller den sig lagom ljum hela dygnet."

Vardagsrum

Sovrum - Arbetsrum

"Tyvärr har vi inga bra svampställen att avslöja, men blåbär finns det gott om, förra året plockade vi massor."

Kök

Skafferi

Groventré

"Ett bra ställe att bo på, nära skogen, inga grannar, men ändå väldigt smidigt att komma in till stan."

Toalett

Tvättstuga

"Vi har en fin runda i skogen som vi går med hundarna, och milspåret går inte långt från vårt hus."

Ovanvåning

Sängkammare

Sovrum

"Vi har ofta tagit bussen in till stan på kvällen för att gå ut och ta en öl, sen går bussen varje timme hem."

Badrum

Huset

"Vägen ligger där den ligger, du vänjer dig fort, och är man i gång i trädgården hör du den inte."

Tomt

Uteplats

Övriga byggnader

"Garaget är nog ca 100 kvadrat stort, tanken från början var att ha ett hunddagis där, men så blev det inte."
Mäklaren informerar
En magiskt charmig bostad där nuvarande ägare lagt ner mycket tid och energi de senaste åren för att lyfta denna pärla till sitt härliga skick och känsla! Entréplan med stora generösa sällskapstyor och övre plan med en intimare känsla. Underbart ljusflöde i hela huset!
Nedan presenteras i stora drag de förändringar och förbättringar de nuvarande ägarna utfört under senare år. Flera stora renoveringsprojekt utfördes under 2015-/16, så vi startar där. Generellt gäller att i ej nämnda rum har de flesta ytskikt slipats, målats, tapetserats eller på annat sätt behandlats.
Köket renoverades 2015/16 med nya ljust gråa underskåp från HTH samt ny träskiva som topp. Köket fick samtidigt nya golv och i ytterväggen monterades en ny helglasad dubbeldörr ut mot uteplatsen. Induktionshäll och ugn från Husqvarna 2016, fläkt och kylskåp från 2015. Frys och diskmaskin någon år äldre. Enormt charmigt och härligt med ljuset från den nya dörröppningen!
2015 renoverades kakelugnen i vardagsrummet ända in på själen. Samtidigt fick rökgången i skorstenen ett nytt rör insatt. Här gjorde Marieholms VedVärme AB det fina arbetet!
Tvättstugan totalrenoverades också 2015 och fick då även ny grundläggning med isolering samt betongplatta. Golvvärme ingjuten i betongplattan. Ny inredning med bra förvaring i skåp samt även ny tvättmaskin och torktumlare. Här har Miljöhallen i samarbete med Perssons Rör & Värme fixat rören och våtrumsmattan, Conny Sandberg Bygg & Service har gjutit betongen.
På övre plan installerades 2015 en trevlig kamin från Contura. Mest för myseldning, men mycket effektiv även som extra uppvärmningskälla. Även denna installation utfördes av Marieholms VedVärme AB från Huskvarna.
Den stora sängkammaren genomgick en otroligt stor förändring då innertaket togs bort och volymen öppnades förbi takstolsbjälkar och ända upp till taknocken. Ett helt fantastiskt rum med fönster i tre väderstreck!
2015 helrenoverades även badrummet på övre plan. Plastmatta på golvet, våtrumstapet på väggar samt ny inredning. Samtidigt byttes avloppsstammen ner till anslutningarna i krypgrunden samt luftningen ända upp genom taket. Arbetena utfördes av Miljöhallen i samarbete med Perssons Rör & Värme. Avloppsstammar har vid renoveringarna även bytts från kök samt tvättstuga.
2016/17 byggdes sov-/arbetsrummet på entréplan iordning med tilläggsisolerad yttervägg mot norr med ny fin vitmålad väggpanel. Här finns generös takhöjd med synliga takbjälkar, högt liggande fönster, samt de vackra äldre furugolven.
Huset utsida har också fått sig en ordentlig omgång av de nuvarande ägarna, bl a;
Taket rengjordes, förseglades och färgades in 2015 med Tectorius IsoTec-system. Arbetet lämnat med 10 års garanti! Farstutaket fick ett år senare ny papp och nya hängrännor, där arbetena utfördes av Conny Sandberg Bygg & Service. 2017 fick sedan resten av huset nya hängrännor och stuprör runt om.
Hela huset målades om 2015-2016 och 2016 sattes även en helt ny entrédörr in på huset. Dörrjobbet utfördes av Conny Sandberg Bygg & Service.
Uteplatsen utanför köket byggdes helt ny i samband med att ytterväggen mot köket öppnades för en helglasad altandörr 2016.
2015 sattes ett nytt filtersystem in på det egna brunnsvattnet. Filtret tar bort kalk, järn och mangan från dricksvattnet från den egna brunnen.
Visa mer

Planritning

Tomtkarta

BOSTAD
Adress
Åkarp 58
Område
Åkarp
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
5 rum och kök
Bo & biarea
147 + 13 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Tomt
Areal: 7908 kvm
Energideklaration
60 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA