Åbolidsringen 99, sju rum och kök

På första Vätterparkett!

Detta är ett mycket påkostat Willa Nordic-hus, som hämtat inspirationen från den amerikanska södern. Stora volymer, ymnigt med fönster och en vacker dager i alla sällskapsrum. Entré och hall välkomnar storstilat, fönsterpartier både vid sidan och över pardörren, och du hinner inte in förrän blickarna far rakt ut över vättern genom spröjsade golvhöga fönster i två etage ända ner till bottenvåningen. Låter det spännande? Tro oss, bilderna avslöjar bara halva känslan. Missa inte visningen.

Huset är byggt i soutterräng och övervåningen med tre ihopvuxna huskroppar som skapar spännande vinklar, vrå och fönster i alla väderstreck både här och där. Hur arkitekten lyckats skapa så mycket inflöde av ljus, utan att ge någon insyn i huset, är beundransvärt. Takhöjden varierar och når existensmaximum i vardagsrummet med strax under tre meter. Väl underhållen träpanel med dubbla knutbrädor med ett litet mellanrum som skapar en liten pelareffekt på husets alla yttre hörn. Och det är rätt många.

Snabbfakta
Adress Åbolidsringen 99
Område Åbolid
Bostadstyp Enplansvilla med souterrängvåning
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 200 + 40 kvm
Tomtareal 775 kvm
Byggår 1994
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Trädgård

Hall i entréplan

"Här känner man sig aldrig instängd, ljuset flödar och du har kontakt ut i alla väderstreck, under alla årstider."

Kök

Altan i västerläge

Vardagsrum

Balkong mot Vättern

"Vallen nedanför huset är vackrast när den får växa till sig, och blommar som en sommaräng."

Duschrum i entréplan

Sovrum 1

Sovrum 2 eller TV-rum

"Egentligen var vi och tittade på huset åt goda vänner, men så föll vi själva för det och slog till."

Allrum i nedre plan

Sovrum 3

Badrum - dusch - bastu

Sovrum 4 - kontor

"Vi går en mil om dagen, minst; antingen utmed Vättern, eller upp mot skogarna runt Järstorp och Björneberg."

Sovrum 5

Duschrum i nedre plan

Tvättstuga

Groventré och pannrum

Innanför tvättstugan hittar du husets tysta snålvarg - bergvärmepumpen från Nibe, som portionerar ut skön ljummen vattenburen värme i alla golv, vilket bidrar till väldigt låga driftskostnader trots de ymniga golvytorna och resliga salongerna. Här hittar du också en hel del praktiska förrådsutrymmen, garderober och centraldamsugarens motor. Ytterdörr ut till trädgården på norra gaveln.

"Groventrén genom pannrummet in till tvättstugan är helt suverän - av med leriga kängor, upp med blöta regnkäder på galgar och en bra torkplats för både hund och prylar."

Planteringar och grönytor

Fina stensättningar i röd betong på alla håll och kanter runt huset, som dessutom klarat tjäle och frost bra genom alla år. Någon justering kanske behövs om du är petig. Muren på framsidan känns bara så rätt i helheten - snygg och rejäl - och markerar en tydlig integritet. På södersidan finns ett roligt smidesräcke med små pinnar som mer liknar slickeklubbor.

Riktiga sötsaker finns i form av äppelträd och körsbär. Annars är buskar, träd och häckar väl uppvuxna efter snart 20 år sedan området bebyggdes. På framsidan hittar du ett anonymt träd med intetsägande blad, men några korta dagar tidig vår ger det sig hän i full prakt med massor av lila-vita blommor - en magnolia.

Ett förråd finns också på husets norra sidan. Inte vilken friggebod som helst, utan rejält byggd i samma stil som huset för övrigt.

Carport

Nästan helt öppen och med rejäl bredd och höjd. Ställer du dig på gatan så inser du att den är byggd nästan som ett romerskt tempel. Två bilar under tak och två bilar framför om det behövs. Nuvarande ägare har till och med fått in sin husbil under tak här.

Omgivningarna

Åbolid är ett område som började bebyggas direkt norr om Vätterslund och Bymarken under 1990-talet, och idag är området väl uppvuxet och med fin utsikt över hela södra Vätterbygden från nästan alla tomter.

Cykelvägen ner under Kortebovägen tar dig utmed Vätterstranden in till Jönköpings centrum på mindre än 10 minuter, parkerad och klar. Egen liten badstrand finns direkt nedanför Åbolid, med både brygga och badvik, vilket du nu föredrar?

Livsmedelsbutik finns precis granne med området och är perfekt när något fattas i hyllorna där hemma, eller om du får oväntat besök av ovanligt kaffekrävande fastrar och mostrar.

Skolor och dagis finns på nära håll uppe på Vätterslund och på Lerhagen. Cykelvägen till Talavids- och Junedalsskolan är trygg utan korsande stora vägar.

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott i huset sedan hösten 1999. Nedan följer en kortare sammanfattning av vad som hänt sedan dess och lite mer teknisk info som kan vara intessant för dig som spekulant.
Ommålning av fasadpanel och utvändigt trä (2003).
Installation av bergvärmepump, NIBE 1235 med 170 meter borrhål (2007).
Kök renoverat, omlackning av luckor, nytt kakel och nya vitvaror (Electrolux, Thermex, AEG 2009).
Ny tvättmaskin och torktumlare (Siemens 2011).
Huset delvis ommålat på utsatta ställen (2012).
Stödmur i trädgård renoverad (2014).
Installation av Sector Alarm (2014).
Indragning av fiberoptiskt bredband via Wetternet (2014).
Ny kompressor i bergvärmepumpen (2015).
Trädgårdsmur ommålad (2015).
Bergvärmepumpen och frånluftsvärmepumpen med återvinning är kopplade på så sätt att borrhålet under sommaren värms upp med vatten som värmts med hjälp av frånluftsåtervinningen. På så sätt får man en väldigt hög verkansgrad i bergvärmepumpen när vädret svänger mot lägre temperaturer under höst och vinter, då berget är uppvärmt och avger mer värme än vad det annars skulle ha gjort.
Gräsmattan sköts av en Husqvarna Automower som följer med huset vid ägarbytet. Även diverse trädgårdsredskap och annat löst kan medfölja vid en försäljning.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Åbolidsringen 99
Område
Åbolid
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
200 + 40 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 775 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Energideklaration
Energiklass C , 44 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA