Logotyp

Åsens gård

Åsens gård - Villatomt

Alla bilder
Åsens gård

Anrik tomtmark

Letar du tomt, men vill ha något annorlunda? Något friare, något större? På Åsens gård strax ovanför Mariebo, finns nu en nystyckad tomt tillgänglig. Just precis där landskapet öppnar sig, böljar och blandar fält, kullar och dungar. En rejäl tomt om nästan 2000 kvadrat och rejält med ärevördiga anor från 1600-talet. Lantligt, men med villakvarteren vid nya Samset inom synhåll. Skolor, bussar och cykelbanor på väldigt nära håll, men du kan träffa på både rådjur och räv på den gamla traktorvägen dit bort.

Tomten är så stor att du kan börja drömma och rita på ett ganska pampigt hus. Du behöver inte nödvändigtvis tänka gammeldags och romantiskt, men det finns vissa förhållningsregler för bygglov på landet. Ta hjälp av arkitekt och titta på de övriga gamla husen på gården, det finns mycket att inspireras av i proportioner och vinklar. En sån här tomt ska ha ett märkvärdigt hus.

Snabbfakta 1-3 Snabbfakta 2-15

Här erbjuds ni möjligheten att bygga ert drömhus. Ni bor centralt med alla praktiska fördelar det innebär, men får samtidigt den där härligt lantliga och fria känslan.

Adress Åsens gård - Villatomt
Område Åsens gård
Kommun
Jönköping
Fast.beteckning Åsen 1:38
Bostadstyp Tomt
Upplåteleseform Friköpt
Tomttyp
Byggklar tomt
Tomtarea 1 926 kvm
Pris 2 700 000 kr / bud
Tillträde
Enligt överenskommelse

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Simon Staflund Ansvarig mäklare 0735-067000 simon@vastanhem.se Mer om Simon

Vill du veta mer om tomten?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Tomtbeskrivning

Gårdens gamla anor

Den stora mangårdsbyggnaden på Åsens gård är från 1700-talet, klassicism i stram stil med ett markerat mittparti. En högfärdig ”kloss”, på en tomt som ger storslagen utsikt över hela vätterbygden. Tack vare en relativ smal huskropp och det brutna, valmade mansardtaket som sluttar i alla fyra väderstreck lyckades arkitekterna på den tiden göra helheten proportionerlig och lätt trots storleken. Stilbildande för många herrgårdar från denna tid. Troligtvis har det funnits en mindre herremansgård på platsen innan, för gården är omnämnd redan på 1600-talet. Egendomen har en ganska brokig historia med en del olika adelssläkter som Soop och Von Köhler vilka varit ägare för att under 1800- och 1900-talet tjäna som rusthåll för regementet A6, med stall för hästar och bostäder för officerare. Sedan 1922 har huset varit i samma släkts ägo, och förvaltas nu av femte generationen.

Fakta om tomten

Jämfört med den vanliga tomten i kommunens villakvarter är denna kanske dubbelt så stor med sina nära på 2 000 kvadratmeter. Tomten är relativt plan vilket kräver minimalt med schaktning för att gjuta en platta. Gamla foton visar att det förr i tiden funnits ett hus på tomten. Det böljande landskapet börjar dock precis bortom dammen. Gården har kommunalt vatten och avlopp samt el framdraget till den styckade tomten, anslutningskostnader står köparen för. Servitut finns för nyttjande av grusvägen fram till tomten. Mellan tomten och bondens åker rinner en liten bäck från dammen och ut mot gatan. De närmaste grannhusen står även de på avstyckade och friköpta tomter.

Lantligt, men med villakvarteren vid nya Samset inom synhåll. Du har alltså skolor, bussar och cykelbanor på väldigt nära håll.

Bilder

Planritning

Åsens gård

Principbeslut är taget av kommunens politiker att inte tillåta framtida bostadsbyggande som tar odlingsmark i anspråk. Således kan du vara trygg med att fälten runt omkring dig inte kommer att bebyggas. Det både lantliga och stadsnära läget kommer bestå.

Att bo så här på hyllkanten av Mariebo, innebär att frilufsaren i dig får fritt utlopp i både skogen runt Vattenledningsparken och upp mot Axamo, Västersjön och Hallbyleden. Om du skarvar på gamla banvallen kan du vandra och terrängcykla förbi Dummemosse och ända bort till Bottnaryd om benen är pigga och villiga. Eller så vänder du hem över Dunkehalla-leden och Samset lagom till middagen utan att sätta fötterna på asfalt i onödan. Stigarna är många norrut genom dungarna och i kanten av fälten. Per cykel tar du dig tryggt och smidigt på cykelvägarna både hit och dit, upp till Axamo, ner till stan och bort till Samset, Dalvik och Järstorp. Och bussarna går upp och ner för Åsenvägen i strid ström dagtid. Skolor i både privat och kommunal regi finns inom gångavstånd, ja, nästan inom synhåll.