Logotyp

Bymarken

Anders Spolegatan 24

Alla bilder
Toppskick

Kalkstensbehag på Bymarken

Den perfekta renoveringen är att hitta den perfekta balansen. Det är så uppenbart här på denna gata där 50-talets modernitet är påtagligt behaglig. Ägaren till detta radhus har hittat sin perfekta balans mellan nostalgi och framtid, och vi på Västanhem blir lyriska när vi ser sånt. Här har i princip inte en endaste millimeter lämnats åt slumpen. Kalkstenen har fått bre ut sig ytterligare, ny enhetlig parkett, trappräcket nytt men perfekt i stil och köket är ett nytt funkiskök som har samma grepp som de gamla garderoberna. Två badrum med dusch numera. Utsikten exakt som förr: obruten.

Anders Spolegatan måste vara Jönköpings och Bymarkens paradgata när det gäller coola radhus. Som en utställning i det bästa 50-talet kunde prestera. Fyra olika typer av radhus på en intim återvändsgata som slutar i en vändplan och en gammal bokhäck. Inget tvekan om att arkitekterna längtade till framtiden, nya tider, nya ideal, mer jämlikt och befriat. Och på denna gata har barnen tagit gatan i besittning, en perfekt cykelbana, bandyplan, skateboard- och löparbana. Om bara framtidens invånare inser att de max behöver en bil, så kan gatans barn fortsätta leva liberalt. Buss nummer fyra går var tionde minut på Hallmansvägen nedanför.

Snabbfakta 2-28 Snabbfakta 1-117

Fint kalibrerad renovering med absolut snyggaste resultat. Ingen lyx, bara så underbart behagliga val av material och färger. Bästa tänkbara utgångsläge i 50-talet, nu ett full modernt hus men känslan fullt ut bevarad. Bästa tänkbara utsiktsläge dessutom.

Adress Anders Spolegatan 24
Område Bymarken
Fast.beteckning Sälgen 17
Bostadstyp Radhus
Upplåteleseform Friköpt
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biarea 121 + 48 kvm
Tomtarea 270 kvm
Byggår 1958
Pris 5 400 000 kr / bud

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Per Sandwall Ansvarig mäklare 0735-259432 per@vastanhem.se Mer om Per

Det är 33 dagar kvar till visning.

Söndag 18 Augusti
Tid för visning publiceras senare. Välkommen!
Måndag 19 Augusti
Tid för visning publiceras senare. Välkommen!

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Bostadsbeskrivning

Huset

Anders Spolegatan är som ett showroom för 50-talets arkitekter och byggare, med fyra olika typer av originella radhus. Radhuset här på nummer 24 är inget undantag. En helgjuten upplevelse både i stil och konstruktion. Planlösningen i princip intakt, förutom att väggen mellan kök och matplats har fått falla för liberalismen. Nya ekgolv i hela övervåningen, och på entréplan har kalkstensgolvet fått breda ut sig lite extra på senare år. Två badrum med dusch numera, och även källare och tvättstuga känns som nybyggda. Ftx-ventilation i kombination med luftvärmepump ger slimmade driftkostnader. Fönster bytta till modernt treglas. Ny lagstiftning kräver brandsektionering mellan husen på vinden, vilket är gjort och godkänt mot båda grannarna, och i hela längan.

Entrén

Dörren och det randiga glaset i sidostycket är original, för att inte tala om det tjocka räcket där barnen kan slå kullerbytta runt. Nuvarande ägare har låtit platsbygga en förvaringslösning i teak som ramar in kapprummet fint och känns väldigt mycket 50-tal. Kalkstengolvet inne är original och visar sig fortsätta både fram till trappan och i en vänstervriden krok ut i vardagsrummet nere. Ute på trappan är kalkstenen dock nylagd, detsamma i tvättstugan. Källardelen av huset är markerad med ett trappsteg ner, men vi är mer nyfikna på att ta trappan upp.

Citat 1

"Detta måste vara typ den minsta återvändsgatan på Bymarken, lite hemlig, och nästan ingen vet var den ligger."

"Detta måste vara typ den minsta återvändsgatan på Bymarken, lite hemlig, och nästan ingen vet var den ligger."

Citat 1

Vardagsrummet

Som sagt, kalkstensgolvet fortsätter även in i vardagsrummet och så har det varit sedan huset byggdes, men det ser tydligen inte likadant ut i de andra husen. Det är troligen här du börjar kvällen med dina gäster, lite tugg och dryck runt öppna spisen som nu har en kamininsats för extra värmeeffekt. Insatsen har valts med största omsorg för att bevara den rena 50-talslooken. Värmen från spisen kommer att sprida sig via trappan ända upp i sovrummen. Stora perspektivfönster vetter mot gatan.

Tvättstugan och biytorna

Du behöver inte oroa dig, tvättstugan är i perfekt trim för att serva en tvåbarnsfamilj från första dagen du flyttar in. Här har nuvarande ägare gjort ett totalt omtag och låtit den fina kalkstenen flytta med in. En liten ungdomsgård med tv-hörna har också fått plats och är en uppskattad tillflykt. När toaletten nere växte och fick dusch togs en gnutta förrådsutrymme i anspråk, men det finns väldigt mycket utrymme kvar för förvaring, med både matkällare om du vill och klädkammare, för att inte tala om garaget som är tacksam biyta för en barnfamilj. Alla innerdörrar original, omslipade och fernissade.

Citat 2

"Den lilla tv-hörnan uppe är perfekt, du har barnen nära och kan dona runt i köket med full uppsikt."

"Den lilla tv-hörnan uppe är perfekt, du har barnen nära och kan dona runt i köket med full uppsikt."

Citat 2

Trappan och allrummet

Trappan mitt i huset är alltid en fin detalj som ger en skön översikt och närvaro. Det glesa smidesräcket är faktiskt nygjort av en tidigare ägare och smälter in perfekt i 50-talsmodernismen. Till höger allrum med finfin tv-hörna om du vill ha en effektiv barnpassare med uppsikt, medan du lagar kvällsmat. Nyare ekparkett över hela ytan i en klassisk mönsterläggning som mycket väl skulle kunna vara original från tiden huset byggdes. Samma golv även i sovrum och kök.

Köket och matplatsen

Köket retro-renoverat med ambition att återskapa känslan i ursprungsköket, med rätt luckor och beslag. Ett kvalitetskök, måttanpassat av ett snickeri i Malmbäck, med de klassiska byglarna till handtag. Ett ”diskfönster” gör att du kan hålla koll på barnens dyk i plaskpoolen i trädgården på baksidan. En fiffig detalj är att skåpen går ända upp till taket så att du kan ställa in höga vaser och flaskor, även om dörrarna inte öppnar ända upp. Från början vägg mellan kök och matplats, numera helt öppna kubik upp i snedtaket. Ett smart matbord med många iläggsskivor gör att du ledigt kan sitta 12-14 personer om det behövs vid bemärkelsedagar. Och plats för barnen att sitta med lego, läxor och sina vardagsbekymmer.

Citat 3

"Förvaringen, hatthyllan och panelen i entrén är byggd av massiv teak av en lokal finsnickare i stan."

"Förvaringen, hatthyllan och panelen i entrén är byggd av massiv teak av en lokal finsnickare i stan."

Citat 3

Badrummen

Båda badrummen renoverade, och det nere på entréplanet i absolut nyskick med Kolmårdsmarmor på golvet precis som ursprunget och med vägghängd toalettstol. Dusch fanns inte nere från början. Badrummet uppe renoverat från golvet ända upp i snedtaket där du kan finkalibrera ljuspunkterna i taket efter humör och behov av arbets- eller mysbelysning. Klinkern knyter an till kalkstensgolvet nere i hallen och kan inte bli mer likt ett riktigt stengolv. Snedtaket var tidigare helt bortbyggt men återupptäcktes i samband med renoveringen. Vägghängd toastol både snyggt och städpraktiskt.

Sovrummen

Häpen utsikt över hela södra Vätterbygden från alla de tre sovrummen som går i storlekarna small, medium och large. Originalgarderoberna är kvar med sina fina inredningar i rummen, fler i stora sängkammaren, färre i de mindre. Hallen utanför sovrummen är ett etage två trappor upp från matplatsen, där du redan nu kan planera för smärre möblemang. Kanske ett nätt skrivbord eller en skön fåtölj. Eller så håller du ytan fri så att barnen kan spela innebandy med badrumsdörren som mål. Dörrarna original, finslipade och ytbehandlade av målaren. Alla golv enhetliga; snyggast så, och lugnast för själen.

Citat 4

"När vi renoverade toaletten nere, kunde vi ta en del av rummet bredvid och fick plats med en dusch också."

"När vi renoverade toaletten nere, kunde vi ta en del av rummet bredvid och fick plats med en dusch också."

Citat 4

Baksidan

Av den platta ytan är det ganska mycket som täcks av trädäck och det inglasade uterummet. Och det är väl skyddade kvadratmetrar både från grannen ovanför och från sidorna. Uterummet blir snabbt varmt och användbart på våren. Blir det för varmt är det bara att flytta ut på den öppna delen. Solsäkert från strax före lunch och en bra bit mot kvällen. Plan gräsyta för fotboll med två inblandade. Äppelträd, humle och vinbärsbuskar finns redan på plats. Vill ni spela fotboll med lite mer vridmoment går ni bara ut på vändplan, eller upp till Hallbyplan två kvarter ovanför.

Framsidan

Lite mer officiella och representativa ytor. Plats för två bilar om du har det, annars är det väl förspänt med bussar på nära håll eller cykelväg bort till Dunkehallavägen och så rutschar du ner på stan på fem minuter, och slipper p-böter. Går bra att ställa bilen på gatan också, men då blir det mindre plats över för bandy, cykling och street-art med kritor från Ikea.

Citat 5

"Vi går ofta till och från stan. Annars går fyrans buss alldeles nedanför gatan."

"Vi går ofta till och från stan. Annars går fyrans buss alldeles nedanför gatan."

Citat 5

Omgivningen

Bil, båt, buss eller cykel. Att ta sig hit eller dit är ganska lätt. Du är snabbt ute på effektiva kommunikationsvägar in till stan, eller norr ut mot Bankeryd och Habo. Allra effektivast och snabbrörlig är du nog på cykel, när du kommit ner på strandpromenaden in till Jönköping. Du behöver aldrig leta parkering utan kan snabbt uträtta dina ärenden. Matvaror har du på närmre håll, i form av en Coopbutik på gångavstånd.

Anders Spole

Du undrar kanske vem denne man är som givit sitt namn åt gatan? Tillhör kanske inte våra största kändisar, men han växte upp som smedson i Barnarp och visade tidigt att han hade läshuvud, vilket först tog honom in till skolan i Jönköping, och redan som 16-åring gav han sig av till universitetet i Greifswald i Tyskland. Så småningom blev han professor i alla möjliga ämnen, både i Lund och Uppsala. Dåtidens akademiker var universalgenier och lika hemma i astronomi och biologi, som i matematik och teologi.

Mäklaren informerar

Nuvarande ägare har bott i huset sedan 2019. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar som utförts under nuvarande och föregående ägares innehavstid samt annan info som kan vara bra att ha med sig vid köp.

På inrådan från Räddningstjänsten brandisolerades och sektionerades vinden under 2024.

2023 genomfördes en omfattande ombyggnation av suterrängplanet med nytt badrum och dusch, ny tvättavdelning och tv-rum. I samband med renoveringen bilades den gamla betongpattan bort för att ge plats åt nya golv med vattenburen golvvärme med underliggande isolering. I tvättavdelningen står en tvättmaskin, en torktumlare samt ett torkskåp. Dessa vitvaror installerades nya i samband med renoveringen.

Entrén renoverades av finsnickare med platsbyggd klädförvaring under 2022.

Under 2016 ritades husets framsida om med ny större asfalterad biluppställningsplats, marksten samt gräsmatta.

2016 monterades nya termostater på samtliga radiatorer i huset.

Trallen på baksidan byttes till ny 2016.

Köket renoverades 2015 i ursprunglig stil av ett lokalt snickeri i Malmbäck. Vitvarorna installerades nya i samband med kökets färdigställande.

I samband med renovering av kök och badrum på övre plan byttes den gamla avloppsstammen ut till plast. Bytet utfördes av Bodafors VVS och är utfört ned till bottenplattan.

Badrummet på övre våningsplanet totalrenoverades av Miljöhallen 2015. Handdukstorken har här vattenburen värme.

I bostadsdelen bytte Forserums El ut det mesta av elen 2015. I källardelen och i garaget är elen ej utbytt av nuvarande ägare. Många av strömbrytarna har dimmerfunktion.

2016 installerades en ny ventilationsanläggning i huset. Anläggningen är ett så kallat FTX-system där man återvinner energin i luften som ventileras. Detta system garanterar till ett mycket gott inomhusklimat med fördelaktig driftsekonomi.

Merparten av husets fönster byttes ut till 3-glas energifönster 2014.

Taket lades om 2006.

Braskaminen i allrummet på entréplan installerades 2003. I samband med installationen gjordes en provtryckning av behörig installatör. Braskaminen används regelbundet av nuvarande ägare.

Ägaren delar en Automower med grannen.

Fastigheten är ansluten till Wetternet genom en optisk fiberanslutning för snabb och framtidssäker datakommunikation. Köparen är fri att välja den leverantör av data-, tv- och telefontjänster som önskas. Läs gärna mer om utbudet av leverantörer och tjänster på wetternet.se. Anslutningskostnaden till Wetternet uppgår fn. till 70 kronor per månad. Nätverkskabel finns framdragen till både allrum och vardagsrum.

Dokument avseende obligatorisk ventilationskontroll och radonmätning bifogas bland tillhörande dokument.

Solläget på baksidan är mycket fördelaktig med kvällssol fram till cirka 20:00 under sommaren.

Bilder

Planritning

Bymarken

Att bo på Bymarken har sina fördelar. Framförallt den fantastiska utsikten! Men det är också barnfamiljernas mecka på flera sätt. Skolan och förskola ligger på gångavstånd, Hallbys fotbollsplaner likaså. Du har även några få minuter till bussen om du inte vill ta promenaden till stan.

Vill du bevaka fler bostäder som denna?