Historia
Riddersbergs säteri har sin historia väl förankrad i 1600-talet. Första ägaren adlad Ridderhielm. I familjen Ribbings ägo på 1800-talet blev gården ett mönsterjordbruk, och den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes. Konstnären Calle Örnemark huserade här under många år och uppförde ett antal stora konstverk och installationer. Bland annan det Indiska reptricket som sades vara väldens högsta skulptur. Gården var senare ett konstnärscentrum med galleri, utställningar och restaurang.
Entrén
Herrgården, eller säteriets pampiga entré och hall är i hög grad även din egen hall. Innanför stora porten ligger svart och vit marmor och du möts av pelare och paneler och upprymd takhöjd. Din egen dörr ligger direkt in till vänster och där fortsätter härligheten med fiskbensparkett och en första kakelugn i siktlinjen. Till de mer praktiska detaljerna hör skjutsdörrsgarderob, städskåp och vanlig garderob. Sovrummets höga fönster levererar fint ljus in även i hallen. Kanske läge med en liten matta innanför dörren för att skydda parketten från lantlig jord och mylla.
Citat 1
"Vill du sitta ute och äta frukost så har du en egen uteplats på husets gavel i trädgården."
"Vill du sitta ute och äta frukost så har du en egen uteplats på husets gavel i trädgården."
Vardagsrummet
Öppen modern planlösning där du disponerar ansenliga kvadrat med färsk fiskbensparkett. Ställ soffan där du vill, och ditt matbord kan vara så stort du vill. Runt eller fyrkantigt – du väljer. Vackert ljus från fyra fönster och två väderstreck och du har god uppsikt vad som händer på gårdsplanen men också ut över sjön, om du sneglar åt det hållet. Två kakelugnar kanske är lite väl högfärdigt, men varför inte, när de redan fanns på plats. Du ser egentligen bara den ena när du sitter, eller ligger i soffan. Båda går att elda i. Lägg också märke till de djupa fönsternischerna och alla fina paneler och lister, eller som det heter på husfranska: boaseringar.
Köket
Livet på landet är ovanligt öppet, och det gäller även köket. Vidöppet mot vardagsrummet och matplatsen. Alla lägenheterna i den nya föreningen har fått likartad bestyckning i köket, vilket innebär en diskret ramlucka som gör sig neutralt mot paneler, lister foder i övrig interiör. Kaklet handslaget med vågigt blänk. Bänkskivan i praktiskt laminat, för på landet är det nämligen bra att vara just praktisk. Från köksfönstret ser du delvis bort mot sjön och ut över den stora parken. Vill du sitta ute och äta har du en öronmärkt plätt direkt utanför din lägenhet där du kan stället eget möblemang.
Citat 2
"Inte bara en, utan två väldigt vackra kakelugnar; dom kommer bli som bra kompisar, för båda går att elda i. Lyser och värmer fint."
"Inte bara en, utan två väldigt vackra kakelugnar; dom kommer bli som bra kompisar, för båda går att elda i. Lyser och värmer fint."
Sovrummet
Även här får du njuta av en vacker djup fönsternisch, vackra paneler, lister och foder. Med en dubbelsäng parkerad skymmer du en del av det fina golvet, men du behöver inte så mycket fiskbensparkett för att behag ska uppstå. Det finns plats för din gamla stil-byrå om du vill, och garderober finns i hallen samt utanför badrummet. Lägenhetsförrådet hittar du i ett separat gårdshus borta vid parkeringen.
Badrummet
Diskreta klinker som är förvillande lik kalksten men betydligt mer lättskött än förlagan. Självklart golvvärme under den. Tvättmaskin och tumlare försvinner in i sin egen nisch med egen förvaring ovanför. Den sandvarmt beiga tonen i golvet i kombination med det svala kaklet gör känslan sober och tidlös. Lyxigt i sin enkelhet, precis som herrgården i övrigt. Egen tvättmaskin och tumlare är också lite oortodoxt i en gammal herrgård, men vi lovar, du kommer snabbt vänja dig. Allt var inte bättre förr.
Citat 3
"Vill du odla lite grönt och gott finns det pallkragar för det, vill du odla mycket finns det nog plats för det också."
"Vill du odla lite grönt och gott finns det pallkragar för det, vill du odla mycket finns det nog plats för det också."
Planritning
Mäklaren informerar
Ett ståtligt lugn på kort avstånd från Jönköping. Riddersbergs säteri ligger i Rogberga socken strax väster om kyrkan som är ett landmärke att ta sikte på från alla håll. Det här blir ett boende som passar såväl barnfamiljer, som yngre och äldre. Som sagt ett unikt tillfälle att bli en del av en anrik gård och få vara med och forma dess framtid. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.
Man har valt ett klassiskt kök från HTH med en innanförliggande ramlucka som ger ett modernt uttryck. Färgkulören går i en grå-beige-ton och bänkskivan i eklaminat. Samtliga vitvaror kommer från Siemens.
Badrummet är nyrenoverat och går, likt köket, i varma toner. Helkaklade väggar och golv. Kommod från Svensk badrumsinredning och ovanför sitter en rund spegel med ledbelysning. Tvättmaskin och torktumlare kommer från Bosch.
För den som värdesätter bra fungerande kommunikation finns Wetternets öppna och snabba fiber indraget i fastigheten. Titta gärna in på wetternet.se för att ta del av de paketlösningar som finns tillgängliga för tv och bredband.
Med varje lägenhet följer rätten till egen parkeringsplats, och för den som har el-bil finns möjlighet till laddplats.
Samtliga lägenheter har ett lägenhetsförråd i den röda ladan, precis intill parkeringen. I samma byggnad finns även ett miljörum för sophantering.
Stor och härlig trädgård som öppnar upp för många fina stunder. För den som gillar att odla finns möjligheten till sin egen odlingslott som är placerade med utsikt över sjön. Här finns såväl vatten- som el framdraget för att underlätta skötsel. Trädgårdens stora gräsmatta sköts av en Automower från Husqvarna.
Grannstallet hyr ut stallplatser. Kostnad för dessa är för närvarande 1 500 kr/månad i kallhyra och cirka 2 500 kr/månad för plats och foder. Möjlighet till ridning finns på Regionens nya ridbana mot en kostnad om 2 500 kr/år.
För den fiskeintresserade kan fiskekort köpas via www.ifiske.se/fiske-rogbergasjön.htm.
Från Jönköping tar du dig snabbast till Riddersberg via riksväg 40 öster ut mot Nässjö; följ skyltningen mot Rogberga och ta höger vid kyrkan. Från Huskvarna är det smidigast att åka rakt söderut över Tenhult. Från Barnarp hittar du hit via en slingrande vacker väg över Bashult och längs sjön som du ser på din högra sida. Du som flyttar hit hittar snart många mindre vägar som tar dig hit eller dit i nejden på cykel eller till fots.