Logotyp

Riddersberg

Riddersbergs Säteri 1

Alla bilder
Hemlängtan

Landa vackert över vatten

Terrassen är som ett flygledartorn, men här är det fåglarna du ser landa och starta på sjöns blänka. Det enda som möjligen hörs är när vingarna klapprar mot ytan precis vid start. Lägenheten i sig är lång som en landningsbana. Fyra rum fördelade 110 kvadrat. Höga fönster, låga fönster och snyggt spröjsade pardörrar ut på terrassen. Två givna sovrum, och två rum som är vikta för social kompetensutveckling. Kök, matplats och vardagsrum i en öppen volym där känslan är klart pampig. Kakelugnen värmer diskret.

Lägenheten renoverad, precis som hela fastigheten, efter moderna krav på ljud- och brandisolering såväl som på ventilation. Men så mycket som möjligt av det gamla är bevarat och nytt har byggts med fin känsla för gamla tiders form och uttryck. Golvet saxar i fina fiskben över ytorna, utom i sovrummen som har lurvig heltäckningsmatta i stället. Sovrummet på gaveln ligger två trappsteg upp vilket gör att det höga fönstret nästan går hela vägen ner i golvet. Det fullutrustade badrummet startklart med tvättmaskineriet, plus en diskret gästtoalett.

Snabbfakta 1-4 Snabbfakta 2-8

Den här lägenheten är en av de som karaktäriserar Riddersberg. Med egen stor terrass och vattenkontakt från alla rum kommer du älska att komma hem, varje dag, oavsett årstid.

Adress Riddersbergs Säteri 1
Område Riddersberg
Upplåteleseform Bostadsrätt
Boarea 110 kvm
Antal rum 4 rum och kök
Byggår 1860
Månadsavgift 5 900 kr/mån
Avgift inkluderar Värme och vatten
Våning 2 av 2. Hiss finns ej.
Pris 5 200 000 kr / fast pris

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Simon Staflund Ansvarig mäklare 0735-067000 simon@vastanhem.se Mer om Simon

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Bostadsbeskrivning

Husen på Riddersberg

Huvudbyggnaden uppfördes anno 1860 efter att den gamla brunnit. Huset strikt med fina proportioner, förhöjt väggliv, höga spröjsade fönster och fina rader småfönster under takskägget. Flyglarna är äldre än själva huvudbyggnaden, troligen 1700-tal och placerade i en lätt öppen vinkel mot allén. Gamla värdshuset är byggt i slutet av 1900-talet i en blandstil där det moderna möter det klassicerande. Alla tak med enkupigt lertegel precis som det ska vara på landet.

Historia

Riddersbergs säteri har sin historia väl förankrad i 1600-talet. Första ägaren adlad Ridderhielm. I familjen Ribbings ägo på 1800-talet blev gården ett mönsterjordbruk, och den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes. Konstnären Calle Örnemark huserade här under många år och uppförde ett antal stora konstverk och installationer. Bland annan det Indiska reptricket som sades vara väldens högsta skulptur. Gården var senare ett konstnärscentrum med galleri, utställningar och restaurang.

Citat 1

"Låga fönster, höga fönster och en dubbeldörr ut till en minst sagt flådig terrass. "

"Låga fönster, höga fönster och en dubbeldörr ut till en minst sagt flådig terrass. "

Citat 1

Sociala ytorna

Här har du ditt sociala nav på en stor yta, och med fin volym. Husets stora västervända takkupa, eller frontespis som det heter på fint husspråk öppnar sig fint mot balkongen, kvällssolen och sjön. Du har direktkontakt med balkongen dessutom som ligger ovanpå fastighetens stora halvrunda utbyggnad. Köket i en lagom lantlig stil, ekgolvet odödligt klassiskt. Här är det lätt att trivas, kanske svårare att bestämma sig för modell på matbord och soffa.

Terrassen

Känns mer som ett fågeltorn eller ett fyrtorn. Både den halvrunda formen och storleken överraskar, men din balkong ligger ovanpå den stora utbyggnaden på första våningen nedanför. Känslan är att du sitter som nedsänkt, och du kommer märka att det du sitter rätt skyddat om det blåser. Utsikten väldigt fin över hela parken och rätt ut över sjön. Kom ihåg att bjuda in dina grannar på ett glas bubbel då och då så att deras nyfikenhet på utsikten stillas.

Citat 2

"Terrassen känns som en kombo av fågeltorn och fyrtorn, det känns som du äger utsikten själv."

"Terrassen känns som en kombo av fågeltorn och fyrtorn, det känns som du äger utsikten själv."

Citat 2

Badrummet och toaletten

Minns du den diskreta klinkern i hallen? Samma varma platta ligger både i badrummet och på lilla gästtoaletten. Den är förvillande lik kalksten men betydligt mer lättskött än förlagan. Självklart golvvärme i båda våtutrymmena. Tvättmaskin och tumlare försvinner in i sin egen nisch med egen förvaring ovanför. Den sandvarmt beiga tonen i golvet i kombination med det svala kaklet gör känslan sober och tidlös. Lyxigt i sin enkelhet, precis som herrgården i övrigt.

Allrummet

Här har du ett separat allrum eller tv-rum som gör att du kan skärma av offentligheten ute i kök-matplats- vardagsrum. En öppen passage i dagsläget, men inte bredare än att du skulle kunna sätta dit en dörr om du verkligen vill kunna stänga av helt och hållet. Snedtaket, de låga fönstren och de synliga bjälkarna gör att rummet landar skönt och lockar till att välja en låg soffa att sträcka ut i. Samma parkett här som ute i det stora rummet.

Citat 3

"Det skulle gå att dela av allrummet och göra ytterligare ett sovrum bland de gamla takbjälkarna."

"Det skulle gå att dela av allrummet och göra ytterligare ett sovrum bland de gamla takbjälkarna."

Citat 3

Master bedroom

Hit upp har du två trappsteg upp vilket beror på att taket är extra isolerat och brandsektionerat mot lägenheten under. Förvaring bakom höga skjutdörrar är redan på plats. Samma fina stuk på dörrarna som i garderoben där du kom in. Det höga fönstret får en helt annan känsla här, eftersom det går nästan hela vägen ner till golvet nu. Du greppar samma sköna matta med tårna här som i det andra sovrummet.

Gästrummet

Du får både fönster i snedtaket och i gaveln mot söder. Snedtaket stöttas av husets gamla bjälkar som fått komma i dagen och visa upp hantverket från förr. Den lurviga mattan dämpar ljudet och sover du nära golvet kan du ligga och spana ut över sjön via fönstren i knähöjd. Ett väldigt vackert sovrum på alla sätt, och vill du komplettera med mer förvaring är det möjligt också.

Citat 4

"Vill du odla lite grönt och gott finns det pallkragar för det, vill du odla mycket finns det nog plats för det också."

Planritning

Mäklaren informerar

Ett ståtligt lugn på kort avstånd från Jönköping. Riddersbergs säteri ligger i Rogberga socken strax väster om kyrkan som är ett landmärke att ta sikte på från alla håll. Det här blir ett boende som passar såväl barnfamiljer, som yngre och äldre. Som sagt ett unikt tillfälle att bli en del av en anrik gård och få vara med och forma dess framtid. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.

Man har valt ett klassiskt kök från HTH med en innanförliggande ramlucka som ger ett modernt uttryck. Färgkulören går i en grå-beige-ton och bänkskivan i eklaminat. Samtliga vitvaror kommer från Siemens.

Badrummet går, likt köket, i varma toner. Helkaklade väggar och golv. Kommod från Svensk badrumsinredning och ovanför sitter en rund spegel med ledbelysning. Tvättmaskin och torktumlare kommer från Bosch.

För den som värdesätter bra fungerande kommunikation finns Wetternets öppna och snabba fiber indraget i fastigheten. Titta gärna in på wetternet.se för att ta del av de paketlösningar som finns tillgängliga för tv och bredband.

Med varje lägenhet följer rätten till egen parkeringsplats, och för den som har elbil finns möjlighet till laddplats. För de lägenheter som är tre rum och kök eller större följer rätten till ett eget garage, detta för närvarande till en kostnad om 800 kronor per månad.

Samtliga lägenheter har ett lägenhetsförråd i den röda ladan, precis intill parkeringen. I samma byggnad finns även ett miljörum för sophantering.

Stor och härlig trädgård som öppnar upp för många fina stunder. För den som gillar att odla finns möjligheten till sin egen odlingslott som är placerade med utsikt över sjön. Här finns såväl vatten- som el framdraget för att underlätta skötsel. Trädgårdens stora gräsmatta sköts av en Automower från Husqvarna.

Grannstallet hyr ut stallplatser. Kostnad för dessa är för närvarande 1 500 kr/månad i kallhyra och cirka 2 500 kr/månad för plats och foder. Möjlighet till ridning finns på Regionens nya ridbana mot en kostnad om 2 500 kr/år.

För den fiskeintresserade kan fiskekort köpas via www.ifiske.se/fiske-rogbergasjön.htm.

Från Jönköping tar du dig snabbast till Riddersberg via riksväg 40 öster ut mot Nässjö; följ skyltningen mot Rogberga och ta höger vid kyrkan. Från Huskvarna är det smidigast att åka rakt söderut över Tenhult. Från Barnarp hittar du hit via en slingrande vacker väg över Bashult och längs sjön som du ser på din högra sida. Du som flyttar hit hittar snart många mindre vägar som tar dig hit eller dit i nejden på cykel eller till fots.

Bilder

Planritning

Riddersberg

Parken runt gården har en ansenlig strandlinje mot Rogbergasjön. Det innebär direkta möjligheter att ge sig ut på fisketur, lägga i roddbåten eller kajaken och komma sjöfåglarna nära.

Fiskekort går att lösa. Bästa badstranden ligger några hundra meter bort. Och klart att det ska ridas på Riddersberg, det hörs ju på namnet. Är du intresserad av att hyra stallplats är det möjligt på gården söder om Riddersberg. För den som vill vandra eller cykla finns det fina ringlande småvägar i alla riktningar. Perfekt för motionscykeln en klar vårmorgon när tranorna och dimman