Logotyp

Gamla Kålgården

Gelbgjutargatan 18B

Alla bilder
Gårdshus

Egen stuga, egen måne – mitt i stan

Här kan du överraska dig själv. På ett härligt sätt förverkliga en motsägelsefull dröm. Din första lägenhet kan bli ett eget hus. En 1:a på ritningen, mer som en stuga på landet i verkligheten. Fast mitt på gamla ”Kålis”, där locklister, kullersten, gamla gatlyktor och prunkande rabatter slår an stämningen. Här ställer du utemöblerna framför ditt eget fönster. Påtar ner några tulpanlökar i rabatten som nyfiket nosar sig upp nästa vår.

Huset ingår i en större bostadsrättsförening som äger och förvaltar ett antal av de fina husen utmed Gelbgjutargatan. Men just här blev det liksom ett hus, en lägenhet. Gården delar du och månar om med dina närmsta grannar. Solen är allas och det går bra att flytta runt solstolen för bästa uv-läge. Alltid ett solvarmt plank att luta sig mot; sällan någon störande vind. Sen har du hela centrum på andra sidan planket, trots att det känns väldigt avlägset.

Snabbfakta 1-4 Snabbfakta 2-24

Här kan du överraska dig själv. På ett härligt sätt förverkliga en motsägelsefull dröm. Din första lägenhet kan bli ett eget hus. Välkommen till Gelbgjutargatan 18!

Adress Gelbgjutargatan 18B
Område Gamla Kålgården
Upplåteleseform Bostadsrätt
Boarea 36.5 kvm
Antal rum 1 rum och kök
Byggår 90-talet
Månadsavgift 2 926 kr/mån
Avgift inkluderar Värme, VA, bredband, tv
Våning 1 av 1. Hiss finns ej.
Pris 1 900 000 kr / bud

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Simon Staflund Ansvarig mäklare 0735-067000 simon@vastanhem.se Mer om Simon

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Bostadsbeskrivning

Föreningen

Bostadsrättsföreningen Draken består av 32 bostadsrätter. Föreningens medlemmar äger och förvaltar husen med adress Gelbgjutargatan 16-22. Föreningens hus är uppförda vid olika tidpunkter; Gelbgjutargatan 16 är byggt under första delen av 1800-talet, nr 18 är uppfört på 1990-talet och fastigheten som omfattar nummer 20-22 är byggd någon gång under 1870-talet. Denna tillhörde tidigare gården Hjertmanskärr och var belägen närmare Munksjön. Vid skapandet av området flyttades huset från sin ursprungliga plats till där det står idag.

Uteplatsen

Här känns det naturligt att ställa din lilla utegrupp utanför ditt eget vardagsrumsfönster. Solen inställsam redan på morgonen och sen hänger den med till en bit efter lunch. Nuvarande ägare har satsat på väldigt bekväma stolar för att kunna sitta länge utan att röra en fena. Men gården är allas och vill du fortsätta att sitta i solen är det bara att flytta ut bit för bit. Här finns alltid ett solvarmt plank att luta sig mot. Alltid någon blommande att lukta på.

Citat 1

"Framför mitt fönster är det morgon- och förmiddagssol, sen är det bara att flytta solstolen en bit längre ut från huset."

"Framför mitt fönster är det morgon- och förmiddagssol, sen är det bara att flytta solstolen en bit längre ut från huset."

Citat 1

Köket

Väl valda snickerier för den lantliga känslan. Pärlspontsmönster på lådor och luckor, och dessutom några vitrinskåp där söndagskristallen kan ståta som på gammel-mormors tid. Även vitvarorna vita för att inte överrösta övrig dämpad färgsättning. Ja, ett litet runt bord göre sig nog bäst. Även köket har ett eget fönster mot gården.

Vardagsrummet

Inga problem att låta både en bred säng och en skön soffa samsas om utrymmet. Du har liksom ett spröjsat fönster i sovrummet och ett i vardagsrummet. Det stora halvmånefönstret på gaveln gör ju att känslan blir ännu mer som ett hus på landet. Den typen av fönster kallas på fin husfranska lunett, som just betyder liten måne. Ekgolvet har nuvarande ägare lagt in hela vägen bort i köket. Ju mer minimalist du är desto mer ljus yta kan du njuta av.

Citat 2

"Det var kärlek direkt när jag kom in, att få rå om mig själv i ett eget hus, om än i litet format."

"Det var kärlek direkt när jag kom in, att få rå om mig själv i ett eget hus, om än i litet format."

Citat 2

Badrummet

Stilrent och fint anpassat till huset i övrigt. Gott om svängrum i duschen. Nuvarande ägare har gjort uppdateringen av komod, handfat och spegel. Någon egen tvättmaskin behöver du inte krångla med här inne, för om du tittar ut genom köksfönstret så ser du dörren till tvättstugan och där har du all plats och utrustning du behöver för lakan och handdukar. Lätt att få tid är det också, eftersom så många andra envisas med egna maskiner.

Gården

Här tänder du gärna grillen på vår och sommar; greppar ett äpple på väg till jobbet i skördetid. Gräset klipps av en vaktmästare, men rabatter, växter och grusgångar sköter husets fixargrupp med stor entusiasm. Fritt fram att sätta händerna och lilla spaden i jorden. En väl vindskyddad gård med solfångst långt in kvällningen. Förråd, cykelgarage och tvättstuga hittas också på gården. Blommorna knoppar sig lite lagom över hela säsongen.

Citat 3

"Du är visserligen väldigt nära centrum, men här inne på gården är det verkligen tillknäppt och helt tyst."

"Du är visserligen väldigt nära centrum, men här inne på gården är det verkligen tillknäppt och helt tyst."

Citat 3

Planritning

Mäklaren informerar

Nuvarande ägare har ägt lägenheten sedan 2020. Nedan följer en kortare sammanfattning av information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.

Badrummet renoverades 2013 i sin helhet av fackmän under tidigare ägarens period. Nuvarande ägare har uppdaterat med en ny kommod, badrumsskåp och spegel med ledbelysning.

Under hösten 2020 målades väggarna om i en beige kulör, nytt golv lades in samt nya knoppar till köksskåpen.

Till lägenheten hör ett förråd som är beläget på gården, precis intill huset.

I avgiften ingår förutom ett grundutbud av tv-kanaler en bredbandsuppkoppling från Tele 2 (tidigare Com Hem). Hastigheten uppgår för närvarande till 100/10 Mbit/sek.

I föreningen finns gemensamt cykelförråd, tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp/torkrum.

Det finns 13 st parkeringsplatser att hyra av föreningen, dessa kostar 350 kr/månad. Till dessa finns en separat kö, så kom som köpare ihåg att anmäla ditt intresse för p-plats genom att skicka ett mail till brfdraken@outlook.com.

Gemensam vår- och höststädning utförs av föreningens medlemmar.

Bilder

Planritning

Gamla Kålgården

Gamla Kålgården är kanske det mest pittoreska område vi har i centrala Jönköping.

Renoverat successivt under en längre period på 1990-talet. Gamla hus och miljöer har bevarats så gott man kunnat, hus har flyttats hit och renoverats, och nya har byggts i gammal stil som i detta fall. Gator och gårdar är återställda i charmigt skick, med stensättningar, gatlampor och staket i tidstypisk stil. Antagligen är det finare i dag än när det en gång begav sig för sisådär 100-150 år sedan. Och du slipper utedassen, som ersatts med fina förråd i stället.