Logotyp

Släthult - Ören

Släthult Trädgården 1

Alla bilder
Smålandsdrömmen

Körsbär, hagar och stenrösen

En helig plats där liv och längtan kan landa bland hagar och stenrösen. Utsikten massiv från det höga gårdstunet. Och landskapet böljar av lövskog, både i när och fjärran. Ett vackert hus med fina proportioner i stort, och många fina detaljer i det lilla. Men detta är inte bara ett hus utan som en egen liten by i Släthult. Här hittar du även ett fint gästhus, som kan hyras ut, och en stor garagelänga med vidbyggt orangeri i träkonstruktion. Ett ”tomat-garage” som kan generera rätt mycket sött och gott tillsammans med trädgårdens odlingslådor, träd och buskar.

Tomten mäter nästan 7000 kvadrat; en plats med integritet alltså. Huset ett av de nyare i byn men smälter fint in stilmässigt med landskapet och traditionen på landet. Byn Släthult är som hämtad ur en saga, eller från en turistbroschyr för Smålands-törstande turister. Ett kuperat öppet landskap med stenrösen, kor och tusentals körsbärsträd som exploderar i snövit blom på våren. Överallt välskötta hus och gårdar i olika stil och storlek. En i allra högsta grad levande by där du har grannar inom synhåll och där det lyser i husen om kvällen, även höst och vinter.

Snabbfakta 2-57

En småländsk idyll och dröm som medräknat gästhus och trebilsgarage omfattar närmare 300 kvadrat uppvärmd yta, allt byggt med en stor dos av både perfektion och kärlek.

Adress Släthult Trädgården 1
Område Släthult - Ören
Fast.beteckning Släthult 3:12
Bostadstyp 1-familjs friliggande villa
Upplåteleseform Friköpt
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biarea 177 + 60 kvm
Tomtarea 6 798 kvm
Byggår 2011
Pris 6 000 000 kr / bud

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Johan Marklund Ansvarig mäklare 0723-132000 johan@vastanhem.se Mer om Johan

Visning idag.

Måndag 25 September
Kontakta mäklaren för bokning. Varmt välkomna!

Vill du veta mer om bostaden?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.

Bostadsbeskrivning

Huset

Huset byggt i ett plan på gjuten platta på mark med golvvärme över hela ytan, utom i skafferiet i köket. Väggkonstruktion och fasad i trä. Just fasaden har några fina detaljer som förankrar huset i byggnadshistorien, trots att det är nytt. Pardörren har ett glasöverstycke och en liten konsol, eller gesims, som antikvarien skulle kallat listverket. Den diskreta tandfrisen är också hämtad från den klassiska arkitekturen. Fönstren med samma profilerade list och knutbrädorna med lätt bearbetning, men inte målade i vitt, vilket säkert hade frestat någon. Här är färgsättningen diskret, bara det tvåkupiga lerteglet bryter av mot rödfärgen från Falun.

Detaljerna

Huset byggt 2011 och levererat av Lövsta Trähus som ligger i grannbyn Vireda. Ett relativt långt hus med ett tvärskepp som öppnar sig rätt igenom huset på mitten med fint ljus in och med nockad takhöjd både i hallen och vardagsrummet. Den allmänna takhöjden förhöjd även i resten av huset. Både innervägar och tak klädda med vita ohyvlade brädor genomgående, golven mörkbetsade. Även de klinkrade utrymmena i enhetligt tonfall i hall och badrum. Ett mer konsekvent hus är svår att hitta när det gäller färg och materialval – inne som ute. Tomt och hus ligger mer än 300 meter över havet.

Citat 1

"Kaminen är nästan som en öppen eldstad med glas på tre håll så att du ser lågorna från kök, matplats och vardagsrum."

"Kaminen är nästan som en öppen eldstad med glas på tre håll så att du ser lågorna från kök, matplats och vardagsrum."

Citat 1

Huvudentrén

Att satsa på en bra hall ångrar man aldrig för det ger en skön känsla till hela huset. Här bildar hallen och vardagsrummet som ett tvärskepp genom huset, och den dubbla takhöjden börjar redan innanför pardörren i gammal stil. Och det är ingen liten hall sett till ytan heller. Bara att stövla rakt in från grusgången oavsett väderlek. Fritt fram med klinker över hela ytan ända till passagen in till vardagsrummet. Klinker även in till lilla badrummet som du har till vänster. Rymlig klädkammare finns till höger.Rakt fram ser du ut över himmel och jord. Ett sovrum till höger och ett till vänster som ser ungefär lika stora ut härifrån.

Vardagsrummet och musikrummet

Alla glaspartier är inte dörrar här, men du har två dörrar ut till altanen och pergolan tillgängliga. Vardagsrummet är husets hjärta med takvolymen fullt utvecklad även på längden, hela vägen upp i nock. Det ohyvlade och ruffa trätaket och väggarna ger värme och karaktär även om de är sobert vita. Det rökfärgade golvet blir basen i denna fina melodi. Utsikten allestädes närvarande och här har du sannerligen ett skådespel som väntar, inte bara väder och vind, utan ett rikt djurliv gör sig påmint dessutom. Det som idag används som kreativ yta för husets musikant kan med fördel göras om till sovrum, storleken på rummet är god nog för en bättre sängkammare.

Citat 2

"Vi ville gärna hitta en lokal byggare som vi kunde ha en nära dialog med; valet föll på Lövsta Trähus som fanns, och finns mycket nära."

"Vi ville gärna hitta en lokal byggare som vi kunde ha en nära dialog med; valet föll på Lövsta Trähus som fanns, och finns mycket nära."

Citat 2

Köket och matplatsen

Svårt att veta var man ska börja beskrivningen, det här ser luftigt ut på bild men det finns en dimension till - utsikten genom alla fönster. Antingen himmel eller grönska vart du än sneglar ut. Köket måttbeställ från lilla snickeriet Strömsdals kök i Gånghester. Luckor i betsad ek. Diskmaskinen också lite extra och utöver det vanliga när du drar ut lådorna, här finns en maskin med två maskiner i en. Tak och väggar även här genomgående klädda med ohyvlade brädor. Form och storlek på matbordet kan bli ett kärt besvär, men vi kan säga så mycket att du kan prata med snickaren om detta. Här kan du tänka stort.

Stora sovrummet

I den norra delen av huset bildar sängkammaren, klädkammaren och det stora badrummet den mest privata delen av huset. Egen dubbeldörr ut till terrassen gör inte känslan sämre. Att ha ett hus med allt i ett plan är smidigt, men det kräver ett stort hus för att få till den privata sfären. Det får du definitivt här. Den i familjen som vill ha ännu mer integritet får nog flytta ut i gästhuset. Det enhetliga furugolvet fortsätter såklart även här och liksom de ohyvlade taket och väggarna. Det mesta i huset känns som nytt, men de spröjsglada fönstren gör att du känner kopplingen till landet och traditionen.

Citat 3

"Hela dalen och byn är vit som snö på våren när körsbärsträden slår ut och blommar, det är nästan overkligt vitt."

"Hela dalen och byn är vit som snö på våren när körsbärsträden slår ut och blommar, det är nästan overkligt vitt."

Citat 3

Badrummen

Två badrum inne i stora huset, ett ordinärt sett till storleken, och ett extraordinärt. Sällan man ser en så frikostig planering just för badrummet, men här gör det verkligen skillnad, både funktionellt och estetiskt. Här kan hela familjen samsas om faciliteterna utan att krocka. Dubbeldusch bakom en stor vägg som varken kräver glas eller draperi. Dubbla handfat dessutom. Vill man trots allt ha lite integritet så finns det som sagt ett badrum till med dusch. Samma klinker på golvet där, och självklart golvvärme.

Sovrummen vid entrén

Till höger och vänster i entrén har du två lika stora sovrum tillgängliga, det ena används som gästrum i dagsläget medan det andra mer som arbetsrum. Det sistnämnda har också en extra passage – en skjutdörr – till gången bort mot stora badrummet vilket kan vara praktiskt, men det är rätt nära till det lilla badrummet som ligger till höger i hallen också. Golven genomgående i mörkbetsad furu som går in och ut i alla rummen, utom hallen då. Ett val av golv som klarat de första åren galant och ser ut att vara i nyskick alltjämt. Golvvärme i hela huset.

Citat 4

"Det är ett väldigt socialt hem med stora ytor att umgås på, både inomhus och utomhus, i solsken och i regn."

"Det är ett väldigt socialt hem med stora ytor att umgås på, både inomhus och utomhus, i solsken och i regn."

Citat 4

Groventré och tvättstuga

Bor du på landet så kan allt hända när du är ute i skog och mark, och då kan det vara bra att ta genvägen direkt in till tvättmaskinen och göra sig av med kläderna. Här står både tvättmaskin, tumlare och värmepump dessutom. Behöver du bara tvätta händerna eller fylla vattenkannan så har du också en diskho, men helrengöring görs bäst borta i badrummen. Rummet uppfyller också önskemål om bra förvaring. Tvättmaskin och tumlare är märkta med Miele vilket det även gör på många av husets vitvaror.

Gästhuset

Runt 45 kvadratmeter stort och byggt på samma sätt som stora huset, på gjuten platta men inte med golvvärme. Fyra sovrum som gör att du kan husera rätt många släktingar på en gång. Ett litet pentry och badrum så att gästerna kan rå sig själva. Perfekt även om du vill hyra ut till turister som stannar över natt. Husets innerväggar inte bärande, så skulle du vilja expandera vardagsrumsdelen ginge det enkelt för snickaren att fixa. Samma panel och diskreta färgsättning som i huvudbyggnaden, och med riktigt lertegel på taket.

Citat 5

"Gästhuset har åtta sängplatser, vi har haft det som övernattning för familj och vänner men det kan såklart lätt hyras ut till turister som vill upptäcka Småland."

"Gästhuset har åtta sängplatser, vi har haft det som övernattning för familj och vänner men det kan såklart lätt hyras ut till turister som vill upptäcka Småland."

Citat 5

Växthuset och odlingarna

På garagets södergavel har du ett fint och fruktsamt växthus som är byggt lika omsorgsfullt som övriga byggnader. Plattan gjuten och med el och vatten indraget. Plats för ett bord så att du kan göra tomater, gurkor och paprikor sällskap. När sol, jord och vatten samarbetar kanske du till och med hör hur det växer. Eller så är det kanske bara takluckorna som knirkar lite när de öppnar och stänger automatiskt. I anslutning till växthuset hittar du också ett antal odlingslådor som jobbar i godo med solen nästan hela dagen här uppe på tunet.

Garaget

Tre garageportar, två bilplatser, en dörr och en kattlucka. Bor du på landet kommer du uppskatta biytorna som du hittar i garagelängan. Mycket välordnade kvadrat dessutom, där du snyggt och prydligt kan stuva in både hårt och mjukt i stora volymer. En stor verkstadsyta kommer också vara uppskattad just för att man aldrig vet vilka intressen som vaknar och det finns plats att bejaka rätt mycket olika samtidigt dessutom. Garaget fullt isolerat och uppvärmt med luft/luftvärmepump.

Citat 6

"Här stryker fågelstrecken ofta över hustaket och tranfamiljen mellanlandar gärna. Räv, älg och rådjur siktas ofta."

"Här stryker fågelstrecken ofta över hustaket och tranfamiljen mellanlandar gärna. Räv, älg och rådjur siktas ofta."

Citat 6

Trädgården

Tomten mäter nästan 7000 kvadrat, alltså betydligt mer mark än den som är klädd med grönt gräs. Detta är ett gammalt odlingslandskap och här och var hittar du vackra stenrösen med mossbelupna stenar som vittnar om tidigare generationers vedermödor för att få mat från jord till bord. Du kommer också hitta väldigt många olika slags lövträd runt om på gården, inte minst körsbärsträd som hela byn och dalen vimlar av. Kor och får betar i hagarna lite varstans, och varje vår brukar tran-paret gå in för landning. Med lite tur får du se dem med sina ungar senare på sommaren. Några nyare äppelträd är planterade så att du kan variera söndagspajen under säsongen. Närmast huset på nedsidan är gräsmattan terrasserad i två nivåer som gör ytan ganska lek- och bollvänlig. Men den stora äventyrsparken är såklart skogen och hagarna runt omkring.

Omgivningarna

Flyttar du till Släthults by lämnar du köer, stress och hets bakom dig. Men det hindrar inte att du plötsligt får behagligt nära till så väl Gränna som Aneby och Tranås. In till Jönköping tar det cirka 40 minuter med bil. Närmaste mataffär ligger i Öreserum bara 10 minuter bort med bilen, 25 min om du tar cykeln. Apropå cykel så öppnar sig ett vägnät med grus och asfalt som ringlar sig i alla väderstreck. Lika vackert vart du än styr. Simmar och plaskar gör du i bland annat i Ören, Bunn eller Noen som alla ligger nära. Naturreservatet Björkenäs ligger inom gångavstånd, där du också badar i Örens ovanligt klara vatten. Skolbussen tar barnen till Vireda när de är små; lite längre bort när de vuxit till sig. Men med det fria skolvalet finns många möjligheter.

Planritning

Mäklaren informerar

Nuvarande ägare förvärvade tomten 2010 och lät under 2011 uppföra bostadshus, gästhus och trebilsgarage med hjälp av lokala husproducenten Lövsta Trähus. Nedan följer en kortfattad sammanfattning av underhåll som genomförts sedan dess och annan information som kan vara bra att ha med sig vid ett köp.

Huvudbyggnaden omfattar totalt 177 kvadrat, gästhuset 45 kvadrat och garaget cirka 60 kvadrat. Samtliga byggnader värms upp under hela året. Huvudbyggnaden med bergvärmepump och vattenburen golvvärme, gästhuset med oljefyllda elradiatorer och garaget med luft/luftvärmepump.

Dricksvattenförsörjningen sköts med hjälp av en djupborrad brunn om cirka 90 meter, vattenprover har gjorts med fina resultat och protokoll på detta finns. Avloppsanläggningen är av modellen trekammarbrunn med infiltrationsbädd. Denna inspekterades senast av Aneby Kommun i slutet av 2017 utan anmärkningar, protokoll på även detta finns.

I anslutning till vardagsrum/kök finns en rejäl eldstad med glasad lucka åt tre håll vilket gör att man upplever en eld från stora delar av husets sociala delar, denna är godkänd för eldning och protokoll på detta finns att tillgå.

Fastigheten ligger på en höjd med mycket fin vy över landskapet nedanför, och tack vare det höga läget så har man sol in på tomtens olika delar från tidig morgon till solnedgången i väster. Morgonsolen kommer in mot växthuset i anslutning till garaget och går ned så att den sista solen kommer in på uteplatsen och pergolan i sydväst.

Köket kommer från Strömsdals Kök i Gånghester utanför Borås som jobbat med platsbyggda kök sedan 1928. Vitvarorna håller hög nivå med induktionshäll, varmluftsugn, kombinerad micro/ugn och fullstor kyl & frys från Miele samt köksfläkt från Fjäråskupan med takmonterad motor vilket gör anläggningen väldigt tyst. Diskmaskinen är en smart sak från Fisher & Paykel med dubbla diskskåp vilket gör att man aldrig hamnar i en situation där maskinen är full och disk hamnar på bänken istället för där den ska vara.

I groventré/tvättstuga står en rejäl bergvärmepump från IVT med extra varmvattenberedare ansluten till ett 170 meter djupt borrhål. Denna servas regelbundet och serviceavtalet går att överta för nästa ägare om så önskas. Tvättmaskin och torktumlare kommer från Miele.

2013 - Byggnation av solfjäderformad pergola i husets sydvästra hörn. På och runt denna växer klätterväxter av olika slag vilket gör detta hörn av husets utemiljö till en otroligt behaglig miljö att vistas i.

2016 - Omläggning av trägolv till rejälare plank i vardagsrummet, köket, lilla hallen, sovrummet/arbetsrummet och stora sovrummet.

2017 och 2022 - Uppförande av stenmur samt förbättring av stensättning runt huset.

2018/2019 - Ommålning av träfasaden på samtliga tre byggnader med Falu Rödfärg.

2022 - Installation av dubbla takduschar i stora badrummet och förbättringsmålning av fönsterkarmar.

2022 - Installation av elbilsladdare i garaget och ny motor till den automatiska markisen på huvudbyggnaden.

2023 - Byte av kretskort och motor i den mekaniska FTX-ventilationsanläggningen samt översyn och rengörning av ventilationskanaler till samma anläggning. Ventilationsanläggning/värmeväxlare servas regelbundet och serviceavtal på denna finns om nästa ägare vill överta detta. Installation av ny centraldammsugare. Renovering av växthuset med skrapning/oljning av alla trädetaljer och installation av nytt säkerhetsglas vilket är så kraftigt att man till och med kan gå på det.

Vid ägarbytet medföljer om nästa ägare så önskar följande inventarier: Två stycken Husqvarna Automower, garderobsinredning, hyllsystem i varmgaraget, inredning i växthuset, microvågsugnen i gästhuset samt utomhusmöbler och dynlådor i anslutning till pergolan och den stensatta uteplatsen utanför köksdörrarna.

Bilder

Planritning