Tokeryd 20, sju rum och kök

20 minuter till lustgården

Det här är en sagolik miljö, med rabatter, hagar, fruktträd och skog. En liten bygemenskap bara ett stenkast från Ölmstads gamla kyrka. Här spritter själen som en kalv på grönbete. "Idylliskt" blir ett ord som lätt känns slitet, men aldrig har det varit mer träffande än här. En alldeles lagom liten hästgård med stall och tre boxplatser och betesmarker i anslutning till bostadsbyggnaden. Kanske lika bra att börja från början. Det här är bördiga marker som varit bebodda i tusentals år. Kyrkan är från medeltiden och på dessa marker slogs Ölmstaborna mot dansken på 1600-talet. Så det är en gård med perspektiv. Det stora boningshuset är väl i ordning och har renoverats på senare tid, med nytt kök, nytt badrum och nya ytskikt på bottenvåningen. Samtidigt gjordes en tillbyggnad som öppnade upp för en stor välkomnande hall och en groventré och tvättstuga. Köket har ledigt sittplats för 20 personer och utgång till en syrenberså som inte behöver presenteras med skönmålande adjektiv. Bilderna säger allt. Tomten har både en sluttande del och en stor plan del där det finns gott om plats för kubb, fotboll och hunddressyr, allt samtidigt om det behövs. Betesmarken ligger en bit ovanför gården. Allt detta har du mindre än 20 minuter från Jönköping.

Snabbfakta
Adress Tokeryd 20
Område Ölmstad Tokeryd
Bostadstyp 2-plansvilla
Antal rum 7 rum och kök
Bo & biyta 157 kvm
Tomtareal 20471 kvm
Byggår 1919
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Trädgård

"På sommarkvällarna sitter vi i syrenbersån och berättar spökhistorier långt in på natten."

Syrénberså

Naturtomten

"För den som köper huset ska jag avslöja vårt eget kantarellställe."

Vedbod och hönshus

Stall

Hall

Tvättstuga - Groventré

Sovrum 1

Kök

"Man tröttnar aldrig, för här finns alltid något nytt projekt att förverkliga, särskilt om man har gröna fingrar."

Matplats

Duschrum

Vardagsrum och matsal

Allrum övre plan

Sovrum 2

Sovrum 3

Balkong

"På över hundra år har det bara bott fyra familjer här i Eklöfs gamla hus, folk har trivts här i alla tider."

Sovrum 4

Sovrum 5

Sidovind

Badrum övre plan

Gästhuset - uthyrningsdel

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har ägt fastigheten sedan 2004. Nedan följer en kortare sammanfattning av vad som hänt med huset och tomten sedan dess.
Isolering och golvläggning i sidovind på ovanvåning för att kunna använda detta som gästsovrum/kontor (2004).
Dränering av huvudbyggnaden samt ommålning av fasad på huvudbyggnad, gästhus och garage (2005).
Tilläggsisolering av vinden (2006).
Mellan åren 2008-2010 gjordes ett mer omfattande ingrepp som innebar en utbyggnation av huset omfattande cirka 50 kvm boyta. Entrepenör för denna utbyggnation var Källbergs Bygg AB. El-arbeten gjordes av Fredenwalls El AB och VVS av Vätterbygdens rör AB. I denna delen av huset (hall, kök, matplats, duschrum, groventré/tvättstuga och även i sovrum 1) ligger vattenburen golvvärme.
Samtliga fönster bytta till 3-glas energieffektiva isoler (2008).
Centraldammsugare installerad (2008).
Kök totalrenoverat och utbyggt (2009). Kyl & frys (2004), diskmaskin, spisfläkt, microvågsugn, varmluftsugn och spishäll (2012). Torktumlare (2001) och tvättmaskin (2012). Varmvattenberedare (2005) och elpanna (Parca 1986).
Fasadmålning av vedförråd/hönshus (2012).
Utöver ovan nämnda renoveringar och förbättringar så har ett omfattande arbete utförts i trädgården och på grönytorna.
Nytt tak på stallet, fasadmålning av tre sidor på stallbyggnad (2013).
Det finns bredband (Telia ADSL 30 Mbit/sek) och nätverkskabel finns nedgrävd mellan huvudbygganden och gästhuset så man kan dela abonnemang.
Visa mer

Historia

Nedan följer lite kuriosa och historia kring Hellstorp och fastigheten Ölmstad-Tokeryd 2:4.

Byn grundades, utefter vad man kunnat få fram, så pass tidigt som på 1100-talet. Ovanför lilla stugan stred Tokerydsborna mot danska trupper 1632.

Hela Hellstorp är från början ett torpställe avstyckat från Ölmstad Norrgård. Första torpet låg där garaget nu ligger. Där bodde en familj vid namn Eklöf när stora huset byggdes 1919. Huvudbyggnaden var ursprungligen uppdelad i två lägenheter.

Lilla stugan, gästhuset, är flyttat från byn då dåvarande ägaren behövde en verkstad. Detta byggdes 1855 som en så kallad "gratialiststuga" av en soldat vid namn Röst som fick virket till sitt bygge då han skulle avgå ur roten. Röst hann aldrig bo så länge länge i stugan, men hans fru Britta och fyra barn bodde kvar länge. Stugan kallades i folkmun för "Rösta-Brittas".

Stallet härstammar från kyrkstallet då den gamla ladugården brann ner. När kyrkstallet sedan blev lantbruksmuseum fick den biten som var bortskänkt byggas till igen.

Uppe i hagen låg ytterligare ett torp där numera endast grunden finns kvar. En stolpe står där med en skylt som upplyser om vem som senast bodde i torpet, en man vid namn Johannes Tilly.

Planritning

Fastighetskarta

BOSTAD
Adress
Tokeryd 20
Område
Ölmstad Tokeryd
Upplåtelseform
Friköpt
Bostadstyp
2-plansvilla
Antal rum
7 rum och kök
Bo & biarea
157 + 0 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 20471 kvm
Tomttyp: Delvis trädgårdstomt, delvis hagar och skogstomt
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA