Stora Björkudden 3, sex rum och kök

Smålands guld

Så långt bort du kan komma mentalt från stadspuls, asfalt och köbildning. Men geografiskt är du knappt 20 minuter från Huskvarnas rondeller, om du längtar. Din egen puls sjunker så fort du svänger av landsvägen strax efter Svarttorp in på den slingrande vägen som kastar lasso runt kullar och tegar. Och när grusvägen knastrar under hjulen böjer sig mungiporna uppåt mot örsnibbarna. När Västanhem kommer till Stora Björkudden har naturen klätt om och fruktträden blommar smockfullt.

Detta är inte ett hus, utan många; inte en lantgård, utan ett koncentrat. Den småländska folksjälen fångad i sin prydno. Boningshuset med alla fina detaljer intakta i golv, dörrar, lås och paneler. Men kanske främst i ögonen - husets fönster. Alla gamla fönster i bästa skick med de gamla spralliga fönsterglasen som får omgivningen att dallra när du flyttar blicken. Lösa innerfönster såklart som monteras ur i högtidlig ritual när sommaren kommer. Eldstäderna är många och alla utom en är godkänd för värme- och myseldning.

Snabbfakta
Adress Stora Björkudden 3
Område Lekeryd Ylen
Bostadstyp Huvudbyggnad 2-planshus. Gårdshus 1-plan med loft
Antal rum 6 rum och kök
Bo & biyta 166 + 8 kvm
Tomtareal 48595 kvm
Byggår 1909
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer

Film

Gården

"Detta är mina drömmars Småland, precis som jag alltid tänkte mig att det ska se ut; ett paradis för barn dessutom."

Huvudbyggnad

Matrum

Kök

"Om vi flyttar moraklockan, så sitter vi lätt 10-12 personer i köket. Därför har vi inte brytt oss om att ha matsal uppdukad också."

Köksentré

Bibliotek

Salongen

"Det skulle inte krävas stora åtgärder för att komma igång med höns igen, antingen i lagården, eller upp i gamla hönshuset."

Hall

Glasveranda

Lilltoan

Hall uppe

Sovrum 1

"Häftigt att kunna kura ihop i sängkammaren och elda i kakelugnen innan man går och lägger sig, men det är bra att stänga av elementen, annars blir det väl varmt."

Sängkammare

Sovrum 2

Badrum

"Innerfönstren tar vi bort i början av juni, det finns ingen anledning att göra det för tidigt. Alla fönstren väl uppmärkta för att hitta tillbaka till sin rätta plats till hösten igen."

Att bo på Stora Björkudden

Gästhuset

Hallen

Stora salen

"När innerfönstren tagits bort kommer du märka att du plötsligt hör fåglarna mycket tydligare, och hur det blåser i träden."

Köken

Badrummet

Övervåning

"Vi har hjälpt en del grannar och vänner med båtförvaring uppe på logen, eller rännet som det kallas här i denna del av Småland."

Garage

Ladugården

"Vi har haft ett eget gym uppe på rännet nu under några år, men det finns säkert många andra planer som är lika bra."

Brygghus

Bod - Dass

Uteplats

Trädgården

"Det finns cirka tre hektar bete på gården vilket och det bör gå bra att arrendera ytterligare bete om någon vill ha hästar eller får på gården."

Sjö och brygga

Mäklaren informerar
År 2000 utfördes en mycket genomgående invändig totalrenovering av huvudbyggnad och gästhus av tidigare fastighetsägare. Gästhuset byggdes samtidigt till med kök- och badrumsdelen. Även garage med förrådsdel byggdes under denna period. Utöver samtliga ytskikt i husen renoverades även fönster, fasader och tak. El- och rörinstallationer samt badrum renoverades samtidigt.
Hela huvudbyggnaden, samt även vitmålade detaljer inkl fönster på flygelbyggnaderna målades om år 2012. Allt målades med Ottosson Färgmakeris egentillverkade linoljefärger i ljusgul och kittvitt.
Runt årsskiftet 2013-14 renoverades köket med påkostad specialanpassad inredning i målad ek och ask från Lundins Kök och Interiör i Hestra. Hartvigssons Bygg i Hestra utförde jobbet. Köket har även genomgående högkvalitativ utrustning från Husqvarna bestående av; induktionshäll, varmluftsugn, micro, diskmaskin, samt kombinerad kyl/frys. I källaren finns en dessutom en fullstor kyl samt en frysbox.
En takstege på gästhuset sattes upp 2015. Detta år installerades även vattenfilter på det egna vattnet.
2016 ramades stora delar av trädgården in med en fantastiskt vacker Småländsk gärdesgård.
Badrummet i huvudbyggnad har elburen golvvärme under klinkersgolvet. Torktumlaren och tvättmaskinen från Cylinda sattes in 2015.
I huvudbyggnaden finns en centraldammsugare installerad. Denna installerades i samband med den stora renoveringen år 2000.
Samtliga fem eldstäder i huvudbyggnaden samt kaminen i gårdshuset är i bruk! Vedspisen i gårdshuset är i nuläget inte godkänd för eldning.
Gästhuset har en yta om totalt 105 kvm fördelat på fyra rum och kök. Protokoll gällande mätningen finns bilagd under Dokument.
Fastigheten beräknas under hösten 2018 att anslutas till Wetternets öppna fibernät med beräknad hastighet upp till 500 Mbit/s. Läs gärna mer på www.wetternet.se. Säljarna har beställt denna installation och står för anslutningsavgiften.
Fastigheten ingår i en vägsamfällighet, den årliga kostnaden till samfälligheten är 1 621 kr.
Bra att känna till om man bor på landet en bit från närmsta busshållplats är att man har förmånen att nyttja sponsrade taxiresor upp till sex enkelresor per vecka för 65 kr resan. Detta gäller förmiddagar och kvällar på vardagar samt eftermiddagar och kvällar på helger. Ett fantastiskt sätt att underlätta vardagen för familjen! Läs mer om närtrafik hos www.jlt.se
Visa mer

Planritning

Planritning gårdshus

Tomtkarta

Fastighetskarta

BOSTAD
Adress
Stora Björkudden 3
Område
Lekeryd Ylen
Upplåtelseform
Friköpt
Bostadstyp
Huvudbyggnad 2-planshus. Gårdshus 1-plan med loft
Antal rum
6 rum och kök
Bo & biarea
166 + 8 kvm (faktisk uppmätn norm SS 21054)
Tomt
Areal: 48595 kvm
Energideklaration
Energiklass D , 64 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA