Plantagegränd 5, fyra rum och kök

Rektorns mönsterelev

Den här lägenheten i gamla Liljeholmsskolan är allt annat än skoltrött. Nuvarande ägare har gjort underverk och tagit till vara lägenhetens begåvning fullt ut. Enhetliga golv i hela lägenheten, nytt stramt kök och två badrum uppklädda i ljus Carrara-marmor från golv till tak. Den lilla "vinterträdgården" kan förvandlas till både balkong och gästrum. Skolan är närmare 120 år gammal och är byggd i en blandad nygotisk stil med höga spetsiga valv som tar sats uppåt, minst sagt.

Förr i tiden var skolor som kunskapens tempel, skolsalarna höga som kyrkorum. Här har du takhöjder upp mot 4 meter och fönster som är med noterna dessutom. Mitt i detta rymdäventyr ska du både sova och äta, både leka och läsa. Vätterstranden kommer bli en röd tråd i vardagslivet, året runt. Alltid en ny sida att upptäcka, saligt lugn ena dagen, galet vresig nästa. Aldrig den samma. In till hamnpiren går du på mindre än tio minuter om du inte latar dig. I alla fall enligt nuvarande ägare.

Snabbfakta
Adress Plantagegränd 5
Område Liljeholmen
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 4 rum och kök
Boyta 122 kvm
Vån & Hiss 2 av 4 (Hiss finns)
Avgift 6585 kr/mån
Inkluderar Värme, vatten & kabel-tv
Pris 3.600.000 kr eller högstbjudande
Visning

Visning hålls

i dag


Visning 23 oktober kl. 16:30- 17:30
Öppen visning. Välkomna!


Intresseanmälan
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Hall

Vardagsrum

Kök och matplats

"Vi har haft släktträffar här med över 30 personer utan att det märks, här är vi alltid redo för många gäster."

Sovrum 1

Duschrum och tvätt

Sovrum 2

"Vi älskar det ljusa golvet, så det fick bli det i alla rum, för enhetlighetens skull."

Gäst-WC

Gästrum - sovrum 3

Huset

"Gården är fantastisk! Sommartid kan man liksom växla mellan läget vid grillen och utemöblerna, till att en halv minut senare ligga i Vättern och guppa."

Innergården

Omgivning

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har låtit genomföra en mycket omfattande renovering av så gott som hela bostaden under 2016. Nedan följer lite info som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt köp.
I samtliga rum förutom sovrum 3 ligger nylagt enstavigt ekparkettgolv från Pergo (Ek Blonde).
Samtliga väggar inne i lägenheten har gjorts rena från gamla tapeter. Väggarna har sedan spacklats släta och målats vita, och även alla inntertak är rengjorda och ommålade.
Alla innerdörrar är bytta och alla listverk och dörrfoder är bytta.
All el i lägenheten har setts över av Jönköpings Elektriska AB och utanpåliggande elkablar är infrästa i väggarna. Alla lampknappar kommer från Schneider.
Badrummet och gäst-WC har totalrenoverats med Cararramarmor på väggar och golv. Möblerna kommer från IKEA, blandare och duschblandare från Tapwell, duschvägg från Badhuset och tvättmaskinen från Electrolux.
Köket har släta vita luckor med grepplist för att slippa handtag, blandaren kommer från Tapwell, kakel från Konradssons och alla vitvaror från Electrolux förutom fläkten som är tillverkad av Thermex. Bänkskivan är av mörk granit och diskhon är underlimmad och tillverkad av mörk keramik.
Till lägenheten hör att rymligt varmförråd i källaren, och här nere finns även en gemensam tvättstuga som man kan boka. Denna innehåller två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och strykbräda. I anslutning till tvättstugan finns dessutom ett rejält torkrum med värmefläktar så att tvätten ska torka snabbt. Det är enkelt att få tvättid då så gott som alla lägenheter i föreningen har stora badrum med egen tvättutrustning.
Visa mer

Planritning

BOSTAD
Adress
Plantagegränd 5
Område
Liljeholmen
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Bostadstyp
Lägenhet
Byggnadsår
1899
Våningsplan
2 av 4 (Hiss finns)
Antal rum
4 rum och kök
Boarea
122 kvm (föreningens information)
Månadsavgift
6.585 kr/mån inkl värme, vatten och kabel-tv
Pris
3.600.000 kr eller högstbjudande
Specifikation Drift
Nuvarande ägares beräknade förbrukning av hushållel: 4.200 kr/år. I lägenheten bor idag en familj om två vuxna och två barn.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Enligt överenskommelse
FÖRENING
Förening
Brf Vätterbrus

Info: Bostadsrättsföreningen Vätterbrus förvärvade år 2005 fastigheten Folkskolan 2, bestående av tre bostadsbyggnader liggande utmed Vätterns strand i stadsdelen Liljeholmen i Jönköping. Föreningen består av 40 bostadslägenheter varav 39 är bostadsrätter och 1 hyrs ut. Dessutom finns en lokal som hyrs ut.

Fastigheten angränsas i norr av Vättern, i söder av Östra Storgatan och i öster av Plantagegränd, vilken också utgör postadress. Namnet på gränden kommer av att en trädgårdsanläggning (ett plantage) tidigare fanns i området före de nuvarande byggnaderna. Bostadshuset som ligger längst åt väster stod klart år 2000. De två övriga byggnaderna är före detta skolhus av betydligt äldre datum och benämndes ursprungligen Östra folkskolan och senare Liljeholmsskolan. Det mindre skolhuset blev klart 1871 och det större, med klocktorn, stod färdigt år 1900. Det stora skolhuset ritades av arkitekten Fredrik Sundbärg (f. 1860, d.1913) som mellan åren 1890-1900 arbetade som stadsplanerare och stadsarkitekt i Jönköping. Sundbärg ritade även den kända Slottsvillan i Huskvarna som då den uppfördes 1896 användes som disponentvilla för Husqvarna Vapen AB.

Under åren 1999-2000 genomfördes en total ombyggnation av de två äldre huskropparna som då förvandlades till flerfamiljshus. I samband med detta renoverades allting såsom stamrör, elsystem, ventilation etc. Hissar installerades och tvättstugor samt förråd byggdes i källarplanet. På gården finns fina grönområden och lekytor. Föreningen har även en egen passage till Vätterstranden i form av en låst grind. I källaren finns gemensamt cykelförråd och gemensam tvättstuga med 2 tvättmaskiner samt torkmöjligheter.

Föreningen har 40 parkeringsplatser som är dedikerade var och en till respektive lägenhet. Utöver det finns några platser som hyrs ut enligt separat kösystem. Parkeringsplatserna kan endast hyras av medlemmarna och dessa kostar 160 kr per månad och plats. Det finns möjlighet för föreningens medlemmar att hyra ett övernattningsrum med wc/dusch för 150 kr per natt.

Huset är anslutet till ComHems utbud av tjänster. Ett grundutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften. Gårdsskötsel och trappstädning sköts av inhyrd fastighetsskötare, gemensam vår- och höststädning anordnas dock för medlemmarna.

Föreningens ekonomi är att anse som mycket god. Man håller en ovanligt hög amorteringstakt på sina lån, och har ändå lyckats göra en sänkning av månadsavgifterna med 5%, både vid årsskiftet 2015/2016 och 2016/2017.

För mer information om föreningen och kontaktuppgifter till styrelsen, besök gärna deras hemsida www.vatterbrus.se
Uppvärmning
Fjärrvärme
Fönster
2-glas och 3-glas
Ventilation
Mekanisk frånluftsventilation
Andel i föreningen
2,864 %
Lägenhetsnummer
11
DOKUMENT
KARTA