Hägghult 4, fem rum och kök

Hoppla - vilken sjöstjärna

Pass på, skylten dyker upp rätt snabbt. Du tar höger strax bortom Lekeryd och snart står du på den grusade gårdsplanen med stora stallet till höger och boningshuset till vänster. Däremellan grönt gräs hela vägen ner till sjöstugan med bastu och brygga, därefter vatten i form av Hägghultasjön. Ett Småland som hämtat ur en turistbroschyr, där kor och röda stugor tävlar om uppmärksamheten. Lockelserna att flytta hit kan vara många. Är du häst-människa, eller drömmer om att bli, har du stallplatserna, ridbanan och betet som behövs. Det vackra läget är som ett presentpapper som byts varje årstid, och vissa dagar från timme till timme. En småländsk idyll där man är mitt i en levande landsbygd, och bara 400 meter från närmaste busshållplats.

Boningshuset är renoverat i några distinkta steg av förra och nuvarande ägare, och tillbyggt på längden mot vattnet för att rymma ett större kök, tvättstuga och ett ofantligt fint sovrum med sjön rätt utanför den glasade gaveln. Sällskapsrummen nere och sovrummen uppe, så behöver du inte storstäda hela huset bara för att kompisarna ska komma förbi på fredag kväll. Att bo i Hägghult innebär också en bygemenskap med flera permanentboende, även barnfamiljer. Djuren går i hagen och barnen åker skolskjuts; alla bidrar till en levande landsbygd på sitt sätt.

Snabbfakta
Adress Hägghult 4
Område Lekeryd - Hägghult
Bostadstyp 2-plansvilla på hästgård
Antal rum 5 rum och kök
Bo & biyta 180 kvm
Tomtareal 70837 kvm
Byggår 1925
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film

Huset

Gården

Sjöstugan

Huvudentré

"Det är verkligen känslan av landet här ute, även om både Huskvarna och Jönköping ligger en ganska kort biltur bort."

Kök

Matplats

Vardagsrum

"Vi har haft gården sedan 2002 och från början hade vi även får i hagen ner mot sjön, samtidigt som vi hade hästar."

Matsal

Hall på andra plan

Badrum på andra plan

"När vi tog över var det väldigt igenvuxet hela vägen ner mot sjön, så vi har röjt en hel del för att öppna upp."

Sovrum 1

Klädkammare

Sovrum 2

"ICA-butiken i Lekeryd är riktigt bra med egen chark bland annat, vi handlar väldigt mycket där på väg hem."

Sovrum 3

Balkong vid sovrum 3

Gäst-WC

"Söker man en hästgård är det mesta förberett här, med sju stallplatser som det är i dag, sadelkammare och ca 7 hektar bete."

Groventré - tvätt

Groventré - förråd

Sjöstugan - allrum

"Sjöstugan var i dåligt skick, men jag har gjort ett stort omtag där, men det hinner jag inte njuta så mycket av själv."

Sjöstugan - bastu och dusch

Sjöstugan - altan

Altan vid vattenbrynet

"Vi flyttade hit för att jag ville ha hästar, kunna rida ut i skogen och på småvägarna; vi hade tur att vi kunde köpa till mer betesmark ganska snart efter det."

Ladugården

Ladugård - boxplatser

Ladugård - verkstadsdel

"Uppe på logen har det firats både 40-årsfest och studentexamen kan jag lova, se till att inte fylla på med för mycket grejer bara."

Ladugård - loftet

Ridbanan

Trädgård

"Vi har skött om allting efter bästa huvud genom åren, och fått stämpeln 'Säker Gård' av Länsförsäkringar, vilket bland annat inneburit en massa jobb med elsystemet för att det ska vara modernt."

Omgivning - beteshagarna

Hägghultasjön

Samhället Lekeryd och Hägghult

Du bor bara några hundra meter från vägen in till Lekeryd och Aneby och på en kvart är du nere i Huskvarnas centrum. Men här på gården känns stadens asfalt och väggbulor som en skön evighet bort. Du bor Järsnäs socken och förskola finns både i Lekeryd och Järsnäs. Årskurs 1-6 betas av i Lekeryd och högstadiet på Alfred Dahlinsskolan. Sen öppnar sig livet och världen hela vägen från Hägghult.

Om du jobbpendlar har du snabb genväg ut på exempelvis Nässjövägen och är redan halvvägs till Eksjö och Aneby förstås. Smidigt också att ta sig upp åt Gränna och Tranås. In till Huskvarna har du bra väg som snart är kompletterad med en bred cykelväg från Lekeryd och hela vägen in. Att cykelpendla blir då en både säker och skön motionsform. Och gillar du att cykla har du fantastiskt vackert vägnät - både grus och asfalt - i alla riktningar, och du kan lätt undvika stora vägen. Men det kan vara skönt att bara sitta hemma på bryggan och meta också.

Mäklaren informerar
Nuvarande ägare har bott på fastigheten sedan 2002. Nedan följer en kortare sammanfattning av förbättringar och åtgärder som utförts sedan dess samt annan information som kan vara bra att ha med sig vid ett eventuellt köp.
2003 - Byte av vattenledning från den djupborrade vattenbrunnen (35 meter) in till ladugården. I samband med detta byte lades även en värmeslinga intill vattenledningen för att förhindra frysning vid tuffa vintrar.
2003 - Byte av golvvärmeshunt som kontrollerar den vattenburna golvvärmen i entréplanet.
2003 - Anläggning av gräsmatta i anslutning till huvudbyggnaden.
2003 - Byte av stuprör samt montering av takstege på huvudbyggnaden.
2003 - Ommurning av kakelugnen i vardagsrummet samt provtryckning och godkännande av densamma.
2003 - Installation av vattenfilter för att sänka järnhalten i dricksvattnet, detta på rekommendation av fackman efter att ha genomfört vattenprov.
2003 - Renovering/byggnation av hästboxar och sadelkammare. Totalt finns det sju hästboxar varav fem är större (minst 3x3 meter) och två är mindre och avsedda för mindre ponnyhästar. Takhöjden är 2.35 meter i hela den sektion av ladugården som innehåller boxplatser.
2003 - Uppstängsling av fem stycken beteshagar med trästaket och elstängsel. Ena hagen ligger i anslutning till ladugården, de övriga fyra ligger på andra sidan grusvägen som ni svänger av innan ni kommer in på gårdsplanen.
2004 - Tilläggsisolering av vinden i huvudbyggnaden.
2005 - Byggnation av pergolan i trädgården. Samma år målades även husfasaden om och detta år anlades även ridbanan.
2006 - Ommålning av ladugården.
2007 och 2008 - Tillbyggnation av huset med en större övervåning + balkong mot sjön samt målning av fönster på huvudbyggnaden.
2008 - Byggnation av brygga samt kompletteringsunderlag och installation av belysning över ridbana.
2010 - Genomgång av hela gården för att få klassificeringen "Säker Gård" via Länsförsäkringar med bland annat genomgång av hela elsystemet, installation av jordfelsbrytare i ladugård och isolering av garaget i ladugården för förvaring av motorfordon och motsvarande.
2010 - Byte av kyl och frys i köket.
2011 - Byte av spishäll i köket.
2013 - Byte av vattenpump i dricksvattenbrunnen.
2017 och 2018 - Omfattande helrenovering av sjöstugan där de gamla timmerväggarna tagits fram och ytterväggarna tilläggsisolerats utvändigt och fått ny fasadpanel, nya golv har lagts, innertaket har tilläggsisolerats och yttertaket har lagts om i sin helhet med ny papp, ny läkt och nya pannor. Dessutom har det byggts ett nytt duschrum med intilliggande bastu med fönster mot sjön. Utvändigt har ett nytt altandäck byggts i tryckimpregnerat virke.
Hela entréplanet i huvudbyggnaden (förutom förråden intill groventrén) värms via vattenburen golvvärme som är kopplad till jordvärmepumpen. Jordvärmepumpen (Scandinavia 9000) installerades år 2000 och är kopplad till en rejäl varmvattenberedare (Strömsnäspannan, 500 liter), vilket gör att det alltid finns en ordentlig varmvattenreserv om det ska både duschas och badas.
Nuvarande ägare har ansökt om och fått beviljat EU-bidrag för bete av 4,7 hektar betesmark under flera år. Under 2017 utbetalades 12.000 kr i bidrag. Bidraget kan variera från år till år och och nästa ägare måsta överta de stödrätter som nuvarande ägare har samt göra en egen ansökan i frågan om man önskar tillgodoräkna sig EU-bidragen.
Fiberoptiskt bredband via Jönköping Energi (Wetternet) är på gång i området. Nuvarande ägare har anmält intresse för detta och Jönköping Energi har varit på plats och markerat var man tänker sig dra in anslutningen. Det blir upp till nästa ägare att bekosta installation. Kostnaden för installationen beräknas till max 25.000 kr.
Visa mer

Fastighetskarta

Planritning

BOSTAD
Adress
Hägghult 4
Område
Lekeryd - Hägghult
Upplåtelseform
Friköpt
Bostadstyp
2-plansvilla på hästgård
Antal rum
5 rum och kök
Bo & biarea
180 + 0 kvm (faktisk uppmätn norm SS 21054)
Tomt
Areal: 70837 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt och hagar
Energideklaration
Energiklass E , 76 kWh/m2 och år
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA