Föreningsgatan 11, fem rum och kök

Stort, stolt och högfärdigt

Ett märkligt hus, unikt i sitt slag i Jönköping stadsbild. Vi är inte bortskämda med pampiga fastigheter, och denna sticker ut både i stil och storlek. Och vi kan redan lova att insidan mer än väl håller vad utsidan lovar. Denna patricier-våning mäter imposanta 170 kvm, och om vi skulle mäta kubikmetrar så rör det sig troligen om en av Jönköpings största lägenheter. Med 3 meter mellan golv och tak kan du sträcka ut ordentligt under morgongymnastikens upphopp! Här är det mesta övermåttan tilltaget.

Vad sägs om fyra rum i fil, där du kan stå i ena änden och se rätt igenom hela härligheten genom dörrposter på rad. Hall, kök och serveringsgång är var för sig stora som små 1:or. Om du undrar hur det står till med gamla originaldetaljer, så kan vi lugna alla. Här sitter gamla listverk, fönster, handtag, bulliga element, dörrar och boaseringar (väggpaneler) där det alltid har gjort, på ett nästan förtrollande sätt. Redan i trapprummen känns det som att stiga 100 år rätt tillbaka i tiden.

Snabbfakta
Adress Föreningsgatan 11
Område Jönköping Öster
Bostadstyp Lägenhet
Antal rum 5 rum och kök
Boyta 168 kvm
Vån & Hiss 2 av 4 (Hiss finns)
Månadshyra 4171 kr/mån
Inkluderar Värme, vatten, fiber (100 Mbit) samt fiber-TV
Pris 5.500.000 kr eller högstbjudande
Kontakt

Skicka
Mäklare
daniel

Daniel Sörman Rudenstam

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 84
daniel@vastanhem.se
Läs mer
"Detta handslagna bruna tegel brukar kallas Helsingborgstegel och är murat med stor finess, om du tittar närmare."

Huset

Entréhall

"Innerfönstren öppnas inåt och ytterfönstren utåt, som de alltid gjort - ärevördigt vackert!"

Mottagningsrum - Vardagsrum

Matsal

Arbetsrum

"Via köksingången fick varubud, springpojkar och tjänstefolket finna sig i att göra entré förr i tiden; nu är det genvägen till gården."

Sängkammare

Kök

"I passagerna mot serveringsgången hittar du klurigt inbyggda garderober med mindre dörrar."

Serveringsgång

Badrum

"Här sitter alla gamla detaljer där de ska - fönster, handtag, dörrar och bulliga element - på ett nästan förtrollat sätt."

Jungfrukammare

Gästtoalett

Balkong

"Hela gården fick en ansiktslyftning för några år sedan och bejakar uteliv, soldyrkan och grillkvällar. "

Gården

Omgivning

"Strandpromenaden utmed Vättern blir din livsnerv året runt, fram och tillbaka, även om det inte är badväder."

Planritning

Mäklaren informerar
Äntligen en totalrenoverad våning till försäljning i den extraordinära föreningen Cedern 2, en byggnad uteslutande bestående av väl tilltagna våningar! Denna våning med fyra rum i fil har fantastiska ytor med härliga sällskapsrum och massor bevarade och återställda ursprungsdetaljer. Smakfullt renoverat med väldisponerade ytor där matsal, vardagsrum, arbetsrum och sängkammare löser av varandra i fil med flera höga fönster mot det milda dagsljuset. Vacker lång serveringsgång mellan kök och entré med instick via passager mot rummen. En riktig våning som gör skäl för namnet!
Hela lägenheten har under de senaste åren totalrenoverats i regi av de nuvarande ägarna. Vid renoveringen har ägarna eftersträvat att återställa och behålla den ursprungliga karaktären med välavstämda moderna tillägg. Kök, serveringsgång och jungfrukammare har fått helt nya golv i stil med de ursprungliga som alla slipats och vaxbehandlats med en mörkare brytning som passar väl ihop med boaseringar och snickerier. Väggar och tak i hela lägenheten har målats.
Köket är platsbyggt 2017 och har anpassats till kökets lätt förändrade yta. Vitvaror nästintill uteslutande från Husqvarna med bl.a. helintegrerad diskmaskin och induktionshäll.
Serveringsgångens 100 år gamla originalskåp har grundligt renoverats och fått ny lyster i en diskret bruten grå kulör. Även fönstren i hela våningen har målats om.
Badrum och gästtoalett renoverades 2015 då badrummet fick en klassisk modern stil med ljust golv och vita kaklade väggar samt detaljer i mässing. Här inne finns även tvättmaskin och torktumlare. Toaletten bryter glatt totalt mot våningens övriga stramhet med en grön växtmönstrad tapet, men med hexagonformad mörk klinkers på golvet.
De stora mäktiga öppna spisarna i entréhall och vardagsrum är godkända för eldning.
Samtlig el i lägenheten är bytt, även snabbsäkringar i central samt jordfelsbrytare.
Till lägenheten följer två förrådsutrymmen. Ett ca 12 kvm stort på vinden och ett om ca 6 kvm beläget i källaren.
Telia är föreningens leverantör av kommunikationstjänster och försörjer huset med fiber. Ett grundutbud av tv-kanaler samt fiberanslutning med 100 Mbit uppkoppling ingår i avgiften.
Visa mer
BOSTAD
Adress
Föreningsgatan 11
Område
Jönköping Öster
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Bostadstyp
Lägenhet
Byggnadsår
1917
Våningsplan
2 av 4 (Hiss finns)
Antal rum
5 rum och kök
Boarea
168 kvm (säljarens information)
Energideklaration
178 kWh/m2 och år
Månadsavgift
4.171 kr/mån inkl värme, vatten, fiber (100 Mbit) samt fiber-TV
Pris
5.500.000 kr eller högstbjudande
Specifikation Drift
Beräknat antal pers: 2
Säljarnas kostnad för hushållsel samt försäkring har varit ca 350 kr/mån.
Pantsatt
Ja. Säljarens lån löses vid tillträdesdagen.
Tillträde
Enligt överenskommelse.
FÖRENING
Förening
Brf Cedern 2

Info: Bostadsrättsföreningen Cedern 2 äger den mycket ståtliga fastigheten med samma namn, belägen på Östers gräns mot Liljeholmen, strax intill Vätterns strand. Fastigheten sträcker sig utmed Östra Storgatan, Artillerigatan och har sin vackra baksida mot Föreningsgatan. Det pampiga huset byggdes 1916-17 i nationalromantisk stil, rakt och rejält som en gammal borg. I byggnaden finns två huvudentréer, Föreningsgatan 11 och Östra Storgatan 110, båda med fantastiskt vackra hissar från 1918. Det mäktiga fyrvånings-huset inhyser 18 väl tilltagna bostäder i storlekar från 104 - 230 kvm. Husets totala bostadsyta är 3 118 kvm. På föreningen fastighet finns även en fristående garagebyggnad som vetter mot Föreningsgatan. Brf Cedern är hur som helst en av Jönköpings få bostadsrättsföreningar bestående av endast vackra klassiska våningar!

I utrymmet mellan garagebyggnaden och husets södersida ligger föreningens innergård vilken renoverades för något år sedan. Här samsas parkeringsplatser, stensättningar och gårdsgrus med kastanj, magnolia och några sittplatser för medlemmarna. Föreningens markytor är annars begränsade till mindre ytor gräs och marksten runt byggnadens entréer. Gården blev efter renoveringen nominerad till Jönköpings stadsbyggnadspris i klassen God livsmiljö 2011.

Fastigheten underhålls kontinuerligt enligt föreningens underhållsplan. Under 2016 renoverades en del av fönstren på huset vilka skrapades, målades och fick nya bleck. Undehållsarbeten med fönstren på huset kommer att fortlöpa framöver. I övrigt finns i dagsläget inga större åtgärder planerade. Gården, liksom övriga gemensamma ytor, höst- och vårstädas gemensam av föreningens medlemmar. Löpande trappstädning utförs av städföretag.

Föreningen har en stabil, långsiktig och sparsam ekonomi som under många år varit en stark och smart väg föreningens medlemmar. Föreningens belåning är låg, 4 900 000 kr, och med 2016 års rörliga räntor blev lånekostnaden endast drygt 28 000 kr! Föreningens huvudsakliga kostnader avser uppvärmning samt vatten, avlopp och el.

Belåningsgraden i föreningen är väldigt låg, 1 571 kr/kvm bostadsyta, vilket är en mycket låg nivå. Årsavgiften/kvm om ca 311 kr ligger även den långt under snittet. Föreningen har idag inga planer på att behöva justera månadsavgifterna.

Husets källarplan är en snabbresa tillbaka nästan 100 år i tiden där den ursprungliga labyrintliknande planen till stora delar har bestått. Idag används källaren mestadels för förvaring. Lägenhetsförråd samt föreningsrelaterad förvaring finns här, men även cykelförråd, "fixar"-, mangel-, och samlingsrum. Lägenhetsförråd finns även på den rymliga vinden.

Föreningen har fyra parkeringsplatser på gården samt ytterligare fyra i garage. Dessa platser fördelas vid sällsamma skiften enligt kösystem. Parkering sker annars på intilliggande gator där Jönköpings kommun tillhandahåller boendeparkering till en kostnad av 220 kr/månad.

Telia levererar fiber, tv-kanaler samt telefonitjänster till föreningen. Ett grundutbud av tv-kanaler samt fiberanslutning med 100 Mbit uppkoppling ingår i avgiften. Utökade tjänster beställs direkt från Telia.
Uppvärmning
Fjärrvärme
Fönster
2-glas med ljudruta
Andel i föreningen
5,39 %
Andel av årsavgift
5,15 %
DOKUMENT
KARTA