Björkenäs Herrgård 1, åtta rum och kök

Hitta en vackrare vardag!

På en soldränkt, stor öppen sluttning, med glesbevuxen betesmark, ligger gården som gett namn åt hela platsen - Björkenäs - där betoning ska ligga på namnets första stavelse. Kommer du från vägen kan du inte missa den långa längan, det är bara att ta vänster vid ekarna och lönnarna. Kommer du med båt är det samma sak; du ser huset med de blå dörrarna och boden med vällingklockan på kilometers avstånd ute på Ören. Här bodde under lång tid ättlingar till släkten Brååk, som adlats och tagit namnet Bråkenhielm. Stora delar av huset är från 1600-talet med timrade väggar. En större renovering gjordes på 50-talet då vissa senare tillbyggnader togs bort. Rumsindelning är till stor del bevarad, en kakelugn, gamla spegeldörrar och foder likaså. På övervåningen finns en gigantisk öppenspis som för tankarna till ett gästabud hemma hos Arn själv. Att huset är gammalt minner ryggåstakets synliga bjälkar - "åsar". Dessa går på längden av huset i stället för takstolar. På senare tid är flertalet rum varsamt tilläggsisolerade på insidan, för att inte förvanska fasaden och fönsterdjupet. De små lunett-fönstren i takfallet, blir som små nyfikna ögon på utsidan, och ger överraskande mycket ljus på övervåningen.

Förutom boningshuset finns ett flertal ekonomibyggnader för den som vill ha gården som bas för sin inkomst eller bara vill få svängrum för storskaliga idéer eller en vidlyftig hobby. Maskinhallen har bara några år på nacken - stor port, högt i tak, välisolerad och med skön värme. Ladugården är redo att släppa in både folk och fä: hästar, hundar, grisar, jaktlag och tyska fiskesällskap, eller något helt annat. Sen har du magasinet, som rymmer en och annan bil. En rejäl gammal matkällare, utedass och ett nyare växthus finns också inom räckhåll.

Gården är på ca 36 hektar, alltså en "rejäl tomt" som dagens ägare uttrycker det. Med det följer också tusen meter strandrätt med fiske i Ören, inklusive den lilla ön Axelsö. Arealen är kanske inte optimal för jakt, men är älgen lovlig så är det bara att fälla fritt. En liten fiskebod finns nere vid stranden, där inte bara röding och gädda väntar, utan också en egen sandstrand. Fritt att fiska med nät i dina vatten, och fritt fiske med spö i hela sjön är det som gäller. Ören är en källsjö med mycket klart och ädelt vatten för såväl fisk och kräftor som badsugna barn. Den största delen av marken är betesmark som är utarrenderad, en viss del odlas. En del av ägorna ingår också i ett naturreservat som sträcker sig utmed östra sidan av Örens sluttning. Det här är en plats med mycket historia nedplöjd i myllan; tänk om ekarna vore mer pratsamma.

Snabbfakta
Adress Björkenäs Herrgård 1
Område Ören
Bostadstyp 1½-plansvilla
Antal rum 8 rum och kök
Bo & biyta 285 kvm
Tomtareal 364375 kvm
Byggår 1850
SÅLD
Såld


Detta hem har fått en ny ägare och är inte längre till försäljning. Om du funderar på att byta bostad så läs gärna mer om hur vi på Västanhem arbetar för att hjälpa dig hitta ditt drömhem.

Byta bostad Kontakta oss
Mäklare

Johan Marklund

Reg. Fastighetsmäklare
036-333 60 82
johan@vastanhem.se
Läs mer

Film av Björkenäs Herrgård

Huset

Gården

Boden

Ladugården

Maskinhall

"Någon av Bråkenhielmarna spelade bort både klockan och pigan till gården på andra sidan sjön, men min pappa köpte tillbaka den och satte den på plats i klockstapeln igen. Själva klockan har inskriptionen Bråkenhielm - Björkenäs, så det är här den hör hemma. Vad som hände med pigan, förtäljer inte historien"

Magasinet

Växthuset

Här har du växtkraft redo på koncentrerad yta och i valfri jordmån. Tomater, pumpor, paprikor, gurkor, bönor eller annan nyttig näringsverksamhet kan flytta in när som helst. Om du börjar använda det gamla utedasset då och då har du myllan lokalproducerad.

Jordkällaren

Golvet är måhända jordtrampat, men annars är den här källaren byggd i solida stenblock, som säkert skulle stå pall för en granatattack. Allt du vill förvara mörkt och svalt - sylt, saft eller kanske ädlare drycker - är välkommet ner.

Trädgård

Omgivning

Entré

Groventré

"Från verandan kan man se hur det ryker ur näbbarna på tranorna, när de står borta på bergknallen tidiga mornar."

Köksentré

Hall

Gäst-WC

Vardagsrum

Inglasat uterum

"Just nu har vi får på gården, men för några år sedan drev vi hundpensionat. Gården är startklar för många aktiviteter."

Sovrum 1 - kontor

Sovrum 2

Kök

Badrum och bastu

Tvättstuga

Allrum - Herrum

"Det är en storgård, med en rejäl tomt, men det är ganska lättskött ändå tycker jag."

Sovrum 3

Kallas söderrummet för att det ligger i södra änden av övervåningen, tidigare pigkammare och ett alldeles bedårande vackert sovrum, eller gästrum. Sjöutsikten behöver ingen mer presentation. Fasta garderober och separata utrymmen i form av två rejäla sidovindar gör att det finns gott om förvaringsutrymmen.

Sovrum 4

Sovrum 5

TV-rum på ovanvåning

Badrum på ovanvåning

Gästkök på ovanvåning

Duschrum på ovanvåning

Ligger också i övervåningens norra del och gör det alltså fullt möjligt att dela av övervåningen till en separat bodel i en större eller mindre del, med gott om privat svängrum för både dem uppe och nere.

Detaljer

"Du kan inte sätta upp vad som helst i ett hus som detta, tycker jag."

Båthuset

Stranden

Mäklaren informerar
Gården har varit i samma familj ägo sedan tidigt 40-tal och mycket har moderniserats och byggts om och till sedan dess. Nedan följer några korta punkter.
Ladugården byggdes 1945 av nuvarande ägares far. Denna består av totalt 447 kvm yta varav 288 kvm är isolerade och uppvärmda. I markplanet finns ett stort uppvärmt utrymme med separat kök, gjuten platta med gott om golvbrunnar, trefas el och alla möjligheter. Den norra delen av ladugårdens markplan är idag anpassad för djurhållning, idag bor det får här.
Maskinhallen byggdes från grunden 2008 med isolerad, gjuten platta och höga portar. Även här finns trefas el och uppvärmning sker via en kraftfull luftvärmepump. Ungefärlig takhöjd är 6 meter.
Den djupborrade brunnen (100 meter) fick ny pump 2009. Denna försörjer huvudbyggnaden. Det finns också en grävd brunn (cirka 6 meter djup) som försörjer ladugården, och sommarvatten finns indraget i både magasinet och växthuset.
4-kammarbrunnen med infiltrationsbädd gjordes i sin helhet under 2002. Avlopp från både huvudbyggnaden, ladugården och maskinhallen leds hit.
Gården är klassad som "Säker Gård" vilket innebär att den elsanerats och därför har man en 30% lägre försäkringspremie.
Huvudbyggnaden har varsamt tilläggsisolerats invändigt i perioder från 1998 fram till 2013, allt jobb gjort via hantverkare.
Fönster på huvudbyggnaden byttes 1995 (Edvardssons Bygg AB).
Rörstammar byttes på huvudbyggnaden 1998.
Dränering av tomten på den östra sidan (framsidan) av huvudbyggnaden utfördes 2007 (Gräv AB).
Badrummet renoverades 2007 (NCC).
Bergvärmepumpen (Scandinavia 9000) med dubbla 500 liters ackumulatortankar (Strömsnäspannan) installerades 2012 (Gränna Rör AB).
Taket på huvudbyggnaden lades om i sin helhet under 2012 (Fagerströms Bygg AB).
All el i huvudbyggnaden är kopplad till automatsäkringar med jordfelsbrytare, central finns i pannrummet.
Köket från Marbodal byttes 1995 med maskinerna är nyare; gasspis med fem brännare (SMEG, 2012), spisfläkt (SMEG 2012), kylskåp (Husqvarna, 2013), ugn (Husqvarna, 2013), diskmaskin (Cylinda, 2013).
Visa mer

Fastighetskarta

Planritning

BOSTAD
Adress
Björkenäs Herrgård 1
Område
Ören
Upplåtelseform
Friköpt
Bostadstyp
1½-plansvilla
Antal rum
8 rum och kök
Bo & biarea
285 + 0 kvm (taxeringsinformation)
Tomt
Areal: 364375 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt och naturtomt
Tillträde
Enligt överenskommelse
KARTA